A fővárosi csillaghullás 2010 márciusában kezdődött, amikor Közép-Európában másodikként, a Costes megkapta a Guide Michelin étterem- és szállodakalauz csillagját. Ez kb. annyit jelent, hogy bekerült egy zárt csoportba, amelyet gyűjtőnéven a világ legjobb éttermeinek is nevezhetünk. Az Onyx következett a sorban: a Vörösmarty téren is olyan konyhát hoztak össze, amely előtt a kritikusok is kalapot emeltek, a legújabb sikersztori pedig a Borkonyháé: habár a hivatalos kiadvány csak pénteken érkezik, már szinte tényként kezeli mindenki, hogy a Sas utcában gyullad ki az újabb csillag.

A Világevő blog szerzője, Jókuti András írta meg elsőként, és az egyik tulajdonos is tőle tudta meg, hogy a Borkonyha felkerül az elitek elitjének listájára. „Teljesen váratlanul ért és sokkolt minket. Először nem is hittem el a dolgot, ezért mondtam Andrisnak, hogy ilyennel nem szabad viccelni” – mondta Horváth Tamás. - „Aztán amikor kiderült, hogy igaz, én sírtam, Zoli (Kalocsai Zoltán, a másik tulajdonos) pedig összeesett.”

A Világevő blog valószínűleg a mai nap legnépszerűbb videóját posztolta azzal, hogy Sárközi Ákos séffel is ők közölték elsőként a jó hírt:

Amikor felhívtuk, még Tamás is teljesen a hír hatása alatt volt, és annak ellenére, hogy csak pénteken jön ki a hivatalos kiadvány, az információ hitelesnek tűnik, mert egyre több saját forrásuk is megerősíti. Hogy honnan szivároghatott ki, azt ők sem tudják. „Először nem is tudtunk örülni a hírnek Ákossal (Sárközi Ákos, séf – a szerk.), inkább megbeszéltük, melyikünk kit fog felhívni, hogy kiderüljön tényleg igaz-e. Aztán több ismerősünk szerint is megkaptuk a csillagot, a végén pedig kiderült, hogy valószínűleg már négyszer jártak nálunk a Michelintől.”

A Michelin Guide első látogatását mindig felfedi, ez a Borkonyhánál is így volt: tavaly tavasszal a kritikus bemutatkozott és körbenézett a konyhában, majd jelezte, hogy felkerültek a listájukra. Egy ilyen látogatás két dolgot jelent: a kritikusok többet nem fognak pacsizni a tulajokkal, és megjósolhatatlan, hogy mikor bukkannak fel ismét. Pontosan ezért Tamásék nem tudják, hogy a négy látogatás reális-e: „Mi már annak nagyon örültünk, hogy egyáltalán felkerültünk a Michelin térképére.”A Borkonyha ötvözi a bisztrókonyhát az igényes, fine dininghoz hasonló tálalással, Tamásék ezért sem számítottak arra, hogy esélyük lehet a Costes és az Onyx nyomvonalát követni. „Mindkét Michelin-csillagos budapesti étterem egészen kiváló konyhát visz, de az ő profiljuk más. A tendencia szerint Kelet-Európában eddig inkább őket díjazták, ezért is kellemes meglepetés egy ilyen elismerés.”

Innentől kezdve várható, hogy érkeznek majd gasztroturisták és érdeklődő magyarok, akik kíváncsiak, mi fán terem az a Michelin-csillag, de Tamásék továbbra is csak saját maguknak akarnak megfelelni. „A kritikusok is azt díjazták, ahova közösen eljutottunk, ezért nem akarunk megváltozni. Még akkor is, ha biztosan lesz olyan vendég, aki nem érti, ilyen étterem miért érdemel csillagot.” Az új vendégek foglalásai körül már adódhatnak problémák, mert a Borkonyha 2011 augusztusa óta minden este telt házzal üzemel, így Tamásék nem is számíthatnak a forgalom sokszorozódására.

A március 15-i hétvége pont kapóra jön, mert az étterem zárva lesz, így el tudják vinni a személyzetet ünnepelni, de a hír annyira hirtelen jött, hogy a részleteken még nem volt idejük gondolkodni. Az biztos, hogy mostantól bármikor szívesen koccintanak a sikerre, így a gratuláló vendégeket biztosan meghívják majd egy italra.A BorkonyhaHorváth Tamás és Kalocsai Zoltán közös tulajdona, pályafutásuk a Mágnáskert étteremből indult. Később szétváltak útjaik: Tamás a Bock Bisztróban folytatta, Zoltán pedig a Bortársaságnál, és együtt indították el a Borkonyhát 2010 decemberében.

Korábbi interjúnkat a tulajdonosokkal és a séffel találod.