Élmény
Budapesti park mustra – Mega összeállítás + térkép
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Budapesti park mustra - Mega összeállítás + térkép

Az “üljünk be valahova” helyett már inkább a szabad levegőben gondolkozunk. A több hónapos, szürke hamuesős időjárás után életre keltek a napfényre éhes zöld színtestjeink, testünk fotoszintetizálni vágyik. Itt az idő, kapjuk fel párunkat, kutyánkat, gyerekünket, a szomszéd Ági néni unokáját, és hamuba sült pogácsát, aztán üljünk ki valahova. Ezzel a listával segítünk parkot választani. Mega-összeállítás.

Margitsziget Népliget Városliget Erzsébet tér Szabadság tér Kossuth tér Kopaszi gát Népsziget Óbudai-sziget Szent István park Millenáris park Olimpia park Római-part Gül baba türbéje Normafa A Gellért-hegy Múzeumkert Károlyi-kert Városmajor Tabán Mechwart liget Vérmező Füvészkert Feneketlen-tó

Margitsziget

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A budapestiek legnépszerűbb parkja a multifunkciós Margit-sziget, ahol lehet futni, piknikezni, szórakozni, baseballozni, kutyát sétáltatni, tehát úgy igazából bármit, ami eszünkbe jut és a tavaszhoz köthető. Itt senki nem néz furán, ha egy kicsit elveszi az ember eszét a hormonpezsgés. A zenélő szökőkút kifejezetten jól körbeülhető, és akár egy egész éjszakát is el lehet mellette tölteni. Ha mindent tudni akarsz a Margit-szigetről, akkor itt bővebben olvashatsz róla.
Margitsziget

Népliget

Fotó: Budapest Világnéző
Ez Budapest egyik legnagyobb parkja. Az 1860-es években kialakított terület pázsitos, fás, sétányos pihenőhely, ahol remekül lehet kutyát sétáltani, vagy a virágporgyűjtögető méhekről elmélkedni. A park közvetlen szomszédságában található a Népliget buszpályaudvar, tehát ha megjönne a kedvünk egy kis kalandhoz, akkor akár utazhatunk is.

Városliget

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest
A Városliget több ezer fával, kialakított pihenőhelyekkel, eldugott padokkal, Petőfi Csarnokkal, Vajdahunyad várral és Állatkerttel van felszerelve. Méretei szinte minden szabadidős tevékenységre alkalmassá teszik, és mivel közel akkora, mint az Endor bolygó, ezért bőven van elég hely arra is, hogy 74-Z típusú birodalmi lebegőmotorral cikázzunk a fák között.
Városliget

Erzsébet tér

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest
A köznyelvben sokszor “Erzsiként” előforduló tér kétségtelenül a város legnépszerűbb tere, amiről központi elhelyezkedése és szuper adottságai tehetnek: nagy zöldterületek, padok, árnyas fák, kutyafuttató, minden van itt a környéken, gördeszkaparkkal van felszerelve, A tér épp most esik át egy nagyszabású felújításon, ami egyébként rá is fért, mert az elmúlt években sikerült a belvárosi fiatalságnak egy cseppet lelakni a helyet. De ez nem meglepő, mert tény, hogy itt a legjobb a fűben borozás, és a kisbolt sincs messze.
Erzsébet tér

Szabadság tér

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Budapest talán legszebb tere a banknegyed közepén, egy igencsak frekventált helyen található, aminek az a jó oldala, hogy bárhonnan gyorsan megközelíthető. Igazából a hivatalos tavasz akkor érkezik el, amikor ezt a parkot ellepik a piknikező párok, a kutyájukkal frizbiző fiatalok és a padon üldögélő idősek. Itt mindenki megtalálja a kikapcsolódás lehetőségét. Külön jópontot kap a tér a nagyon szórakoztató, mozgásérzékelős szökőkút miatt is, ahol a felnőttek is szívesen játszanak.
Szabadság tér

Kossuth tér

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A frissen átalakított Kossuth tér a régi nyomasztó külső után most a város leglátványosabb parkjai közé került. A részletek egyszerűek, de elegánsak, plusz van 33 méter magas országzászló, és középen egy hatalmas gránitburkolat. Persze nem ezen kell ülni, a tér két oldalán árnyas parkok kínálkoznak olyan padokkal, amelyekkel tavasszal valószínűleg a világ összes idejét el lehet majd tölteni az ücsörgés különböző változataival.
Kossuth tér

Kopaszi gát

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Kopaszi gát, vagyis a Lágymányosi öböl a Duna jobb partjának egyik ikonikus pihenőhelye. Ezen a 10 hektáros területen éttermek, kávézók és teraszok nyíltak egy rendberakott, gyönyörű vízparti környezetben. Tökéletes kirándulóhely, ami még a lokálpatrióta pestieknek is kötelező.
Kopaszi gát (Lágymányosi-öböl)

Népsziget

Fotó: Futóversenyek
A Népszigetet valamiért  mindenki elfelejti, pedig a XIII. kerületben van, és egy elég nagy zöldterületről van szó a Hajógyári-szigettől északkeletre. Az 1960-70-es években elég nagy sportélet volt itt: rengeteg kajak- és kenutelepeket alakítottak ki, illetve télikikötőket is építettek. A sziget természetesen ma is remek hely az elvonulásra, a kikapcsolódásra, de biciklitúrák esetén is útba lehet ejteni.

Óbudai-sziget

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Sziget fesztivál miatt világszerte híres sziget az év többi részén nem annyira népszerű zarándokhely, viszont érdemes néha-néha idelátogatni, ha nyugalomra vágyik az ember. Az év legnagyobb részében nincsenek itt üvöltöző francia fiatalok, sem pedig a sört vízipisztollyal lövöldöző holland lányok (ez nagy kár), ami van viszont, az csend és nyugalom, fák, továbbá renegeteg kikapcsolódási lehetőség.
Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)

Szent István park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ez Budapest egyik legnépszerűbb pihenőhelye, amely a Duna-parti elhelyezkedése miatt szuper kilátást biztosít a Margit-szigetre és a budai hegyekre. Jó időben gyakran akadnak itt különböző rendezvények, koncertek, de ezek nélkül is remek hely, ha kutyasétáltatásra, kéz a kézben sétálgatásra, vagy egy szabadban elfogyasztott reggelire vágyunk.
Szent István park

Millenáris park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Fiatalos és modern. Így lehetne talán a legjobban jellemezni a Mammut mögött lévő Millenárist, amely a sok kulturális esemény mellett egy tökéletes parkot is magáénak tudhat: rengeteg a pad, a zöld terület, de van tó kacsákkal, illetve egy hangulatos kávézó is. Tökéletes kiakapcsolódás, feltéve, ha betartjuk a park sok szigorú szabályát. Nem lehet például alkoholos italt bevinni, nem lehet kutyát bevinni, nem mehetünk bele a tóba és tilos szemetelni. Jó hír viszont, hogy vannak biztonsági őrök, biciklitároló és 10-től 23 óráig nyilvános wc is működik.
Millenáris Park

Olimpia park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A frissen felújított Kossuth tér és a Jászai között elhelyezkedő parkot idén újították föl, így ma már ez is egy olyan része a városnak, ahol szívesen töltjük el méregdrága szabadidőnket. Ez egy többfunkciós nyitott közösségi tér, ahol piknikezni, pihenni is lehet, de rekreációs funkciókat ugyancsak betölt. Hajóformájú mászókával, kutyafuttatóval egészül ki, valamint az Olimpiai játékok tiszteletére épült emlékművel, amiről egyébként a nevét is kapta.
Olimpia park

Római-part

Fotó: Szántó Gerzson - We Love Budapest
Legendás zarándokhely azoknak, akik minden napjukat vízparton töltenék, hekket vagy lángost ennének, és talán meginnának mellé egy jó korsó sört a friss levegőn. Emellett a Római népszerű kerékpáros útvonal és futópálya is, de sok helyi választja ezt a szakaszt a kutyák sétáltatására. Jó időben kihagyhatatlan. Nem csak budaiaknak.
Római-part

Gül baba türbéje

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A legromantikusabb romantika, amit Budapesten el lehet képzelni a Rózsakerthez és a legészakibb iszlám zarándokhelyhez, Gül baba türbéjéhez köthető. A Margit híd budai hídfőjétől nem messze magasodó parknál jobbat kívánni sem lehetne, ha a szabadban szeretnénk eltölteni az időt. A nyáron árnyékos fákban, és hangulatos padokban bővelkedő környék a szerelmespárok egyik kedvenc helye, de gyakran jönnek ide fiatal társaságok borozni, vagy inspirációra vágyó költők verset írni. Érthető.
Gül Baba türbéje
  • 1023 Budapest, Mecset utca 14.

Normafa

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Nem kell hobbitnak lenni, ha az ember rengeteget akar sétálni, és el akar jutni egy hegyre. Itt egy kicsit olyan, mintha jó messzire mentünk volna a várostól: a levegő friss, a kilátás magáért beszél. Kirándulásra, családi programokra keresve sem találhatnánk jobbat, de akkor is érdemes ide elzarándokolni, ha valaki éppen írna egy könyvet, de nem jön az ihlet. És hogy mi az a Normafa? Schodelné Klein Rozália itt énekelte 1840-ben Bellini Norma című operáját, a dolog pedig annyira jól sikerült, hogy név megragadt.
Normafa

A Gellért-hegy

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A város közepén 235 méter magasan terül el a vadregényes romantika megtestesülése: parkok, fák, párok neveivel telefaragott padok, plusz a pesti oldalra nyíló kilátás a tuti képlet a tökéletes kikapcsolódáshoz. Rengeteg  jó tulajdonsága mellett különleges képessége még, hogy itt van a Filozófusok kertje, amely az egyik legideálisabb kiülős hely a városban szerintünk, de persze az is remek érzés, amikor az ember elindul és csak elvész valahol a hegyoldalban. Eddig mindenki meglett, szerencsére.
Gellért-hegy
  • 1118 Budapest, Gellért-hegy

Múzeumkert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Nemzeti Múzeum parkja elkerített sziget a város közepén, és egyébként a környékbeli egyetemisták egyik kedvenc helye, amikor épp nincs kedvük órára menni. De ez nem csak egy egyszerű park, hiszen a fűben ülés mellett választhatjuk a múzeum lépcsőjét, ahonnan remekül lehet sasolni egy kávéval/itallal a kézben, hogy mi történik a körúton, de ha el akarunk rejtőzni, akkor bevonulhatunk a susnyásba is, ahol csak azok láthatnak, akik ott vannak, ahol mi.
Magyar Nemzeti Múzeum

Károlyi-kert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Az egykor egy barokk palotához tartozó kertet 1932-ben nyilvánították közkerté, azóta pedig a város egyik legtitokzatosabb, legvadregényesebb parkjaként tartjuk számon, sőt, viktoriánus leánykéréseket is el tudnánk képzelni ide. Az ELTE bölcsészkarának közelsége miatt, a jó időben sok diák jön ide olvasgatni, ismerkedni, de a modern játszótér miatt a családosok körében is nagyon népszerű. Negítívum, hogy kutyát és alkoholt elvileg nem szabad behozni.
Károlyi-kert

Városmajor

Fotó: Wikipédia
A budai romantika egyik fényes ékköve kétségtelenül a Városmajor, ahová pestiek viszonylag ritkán merészkednek, a helyiek körében viszont nagy népszerűségnek örvend. Tulajdonképpen semmilyen különleges képessége nincsen: nincsen alatta földgáz és Attila király sírjára sem itt fognak valószínűleg rábukkanni, de mégis van valami különleges varázsa, ami miatt nehéz megállni, hogy ne járjuk be az egészet, vagy ne pihenjünk meg az egyik padon.
Városmajor

Tabán

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Tabán alatt a budai Várhegy, a Gellért-hegy és a Naphegy közé eső háromszöget szokás érteni, de valójában ehhez a városrészhez tartoznak a Gellért-hegy északi részének dimbes-dombos utcái és a Naphegy déli része is. Ez a terület egykor önálló településnek számított, de később Buda, majd pedig Budapest városrésze lett. Kezdetben két szintes, sűrűn épített házak jellemezték, ma viszont már főleg romantikus, bokrokkal és fákkal benőtt parkként tekintünk rá. Olyan hely ez, ahol még maga Jean-Jacques Rousseau is elmorzsolna egy szentimentális könnycseppet.
Tabán
  • 1016 Budapest, Tabán

Mechwart liget

Fotó: Zöldkalauz
18 000 négyzetméteres park, amelyet 2010 nyarán teljesen felújítottak. Most a budai oldal egyik legszebb kiépített parkja, szökőkúttal, játszótérrel, díszkövekkel és rengeteg üldögélési lehetőséggel. Nem meglepő módon, főleg helyiek látogatják.

Vérmező

Fotó: Panoramio
Horrorisztikus neve ellenére ez egy igencsak békés rész, bár 1795-ben itt fejezték le Martinovics Ignácot és a társait. Itt, a vár árnyékában ma már viszont nyugodt az élet, az ég kék, a fű zöld, a fák lombjai dúsak. Tökéletes egy nagy sétára, vagy arra, hogy levigyük az ebet egyet futni, és leragadjunk egy padon az élet értelmén rágódva, ami, mint tudjuk, 42. 

Füvészkert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Az ELTE különleges oktatási egysége és az ország első botanikus kertje, és nem csak a Pál Utcai Fiúk miatt népszerű. Olyan érdekességek között pihentethetjük itt megfáradt gondolatainkat, mint a 150 éves páfrányfenyők, az orchideák, és a több száz fajta különleges kaktusz. Tökéletes helyszín, ha az ember el szeretne kicsit bújni a világ elől, akkor pedig még jobb, ha ezt valaki mással szeretné megtenni.
ELTE Füvészkert

Feneketlen-tó

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Feneketlen-tó 1877-ben alakult ki, amikor a téglagyár munkásai agyaggödröt ástak ide. Még mindig jobban jártak, mint a Gyűrűk Ura törpjei, akik mohón, túl mélyre ásva egy démot szabadítottak ki véleletlenül. Ma már a Kosztolányi Dezső téren nyoma sincs kéngőznek, és oligocén kori agyagra sem gondolunk, hiszen ez a hely számunkra a pihenést, a piknikezést, a romantikus összeölelkezést és a bután semmibe nézést jelenti.
Feneketlen-tó