Élmény

Átadták az új margitszigeti szökőkutat

Átadták az új margitszigeti szökőkutat

Ünnepélyesen átadták a felújított margitszigeti zenélő szökőkutat. Az 1962-ben épült kút a miniszterelnök és a főpolgármester szerint nem csak szép és jó, de egyben szimbolikus is, hiszen tükrözi a kormány és a főváros közötti együttműködést, valamint a kivételes értéket képviselő Margitsziget teljes megújulását. A beszédet látványos zenés-vizes műsor követte.

A megújult szökőkút átadását a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zenekarának előadása előzte meg, valószínűleg azért, mert a szökőkút maga is zenés műsorokkal szórakoztat ezentúl: játszani fog például Verdit, Vivaldit, Brahms-ot, de Rolling Stones is lesz a playlistben – reméljük mindezt az Artisjus engedélyével.  A felújításnak csak az egyik oka volt az, hogy a régi szökőkút teljesen tönkrement, mert a beruházás Tarlós István főpolgármester szerint a Margitsziget tetszhalott állapotból való felébresztését is jelképezi. A jövőbeli tervek között szerepelnek még elektromos buszok, egy lóvasút megépítése, a Palatinus megújítása, a szobrok, a futópálya és a japánkert rendbetétele, játszóterek építése, illetve ingyenes wifi-hálózat biztosítása. 2002-ben a szökőkút egyébként már átesett egy nagyobb felújításon, de az azért volt, mert hajléktalanok költöztek bele télen, és szinte minden mozdíthatót elvittek.
Fotó: országalbum
Orbán Viktor is beszédet mondott az átadón. A miniszterelnök elmondta, hogy hosszú ideje először Budapest tökéletesen együtt tud működni a kormánnyal, és így elkezdődhetnek végre azok a komoly fejlesztések, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Tehát most, hogy a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá került a sziget, állítólag már semmi nem állhat a fejlesztések útjába.
Fotó: Illyés TIbor -  MTI
Az új zenélőkút persze nem csak szép, hanem a legnagyobbak közé is tartozik, hiszen 35 méter átmérőjű, és több mint ezer négyzetméter vízfelülettel rendelkezik, 10 méter magasra lövi fel a vízsugarat, mintegy 400 köbméter vizet tartalmaz, és esténként 250 LED-lámpa fogja biztosítani a hangulatvilágítást, amellett, hogy pluszban még takarékos is.  Az építmény nem titkolt célja az, hogy felvegye a versenyt a barcelonai szökőkúttal, amely mellett ezrek gyűlnek össze nap mint nap, hogy  körülötte lazítsanak. A városvezetés reméli, hogy az új kút és vele együtt az egész Margitsziget fontos szociális és kulturális szerepet fog betölteni a budapestiek életében.
A világ jelenlegi legnagyobb szökőkútja amúgy a 20 mérföldről is jól látható Dubai Fountain, amely Dubai belvárosában található, a 12 hektáros, mesterséges Burj Dubai tóban. A szökőkút által előállított vízfüggöny 150 méter magas és 250 méter hosszú, illetve 83 ezer liter vizet képes egyszerre kilőni, természetesen zenére.
A margitszigeti szökőkút jelenlegi repertoárja:

1. Vivaldi: Négy évszak – Tavasz
2. Simon és Garfunkel: Cecilia
3. Verdi: Nabucco – Rabszolgakórus
4. Creedence Clearwater Revival: Who’ll Stop The Rain
5. Brahms: Magyar Táncok 1. tétel
6. Shadows: Kon-Tiki
7. The Rolling Stones: Let Me Down Slow
8. Andrea Bocelli: Time To Say Goodbye

A margitszigeti szökőkút zenéi napi bontásban:

1. Délelőtt 10.30 – 4 dal
2. Délután 17.00 – 4 dal
3. Este 18.00 – teljes blokk
4. Este 19.30 – 4 dal
5. Este 21.00 – teljes blokk