Ünnepélyesen átadták a felújított margitszigeti zenélő szökőkutat. Az 1962-ben épült kút a miniszterelnök és a főpolgármester szerint nem csak szép és jó, de egyben szimbolikus is, hiszen tükrözi a kormány és a főváros közötti együttműködést, valamint a kivételes értéket képviselő Margitsziget teljes megújulását. A beszédet látványos zenés-vizes műsor követte.

A megújult szökőkút átadását a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zenekarának előadása előzte meg, valószínűleg azért, mert a szökőkút maga is zenés műsorokkal szórakoztat ezentúl: játszani fog például Verdit, Vivaldit, Brahms-ot, de Rolling Stones is lesz a playlistben - reméljük mindezt az Artisjus engedélyével.

A felújításnak csak az egyik oka volt az, hogy a régi szökőkút teljesen tönkrement, mert a beruházás TarlósIstvánfőpolgármester szerint a Margitsziget tetszhalott állapotból való felébresztését is jelképezi. A jövőbeli tervek között szerepelnek még elektromos buszok, egy lóvasút megépítése, a Palatinus megújítása, a szobrok, a futópálya és a japánkert rendbetétele, játszóterek építése, illetve ingyenes wifi-hálózat biztosítása.

2002-ben a szökőkút egyébként már átesett egy nagyobb felújításon, de az azért volt, mert hajléktalanok költöztek bele télen, és szinte minden mozdíthatót elvittek.

Orbán Viktor is beszédet mondott az átadón. A miniszterelnök elmondta, hogy hosszú ideje először Budapest tökéletesen együtt tud működni a kormánnyal, és így elkezdődhetnek végre azok a komoly fejlesztések, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

Tehát most, hogy a FővárosiÖnkormányzat közvetlen irányítása alá került a sziget, állítólag már semmi nem állhat a fejlesztések útjába.

Az új zenélőkút persze nem csak szép, hanem a legnagyobbak közé is tartozik, hiszen 35 méter átmérőjű, és több mint ezer négyzetméter vízfelülettel rendelkezik, 10 méter magasra lövi fel a vízsugarat, mintegy 400 köbméter vizet tartalmaz, és esténként 250 LED-lámpa fogja biztosítani a hangulatvilágítást, amellett, hogy pluszban még takarékos is.

Az építmény nem titkolt célja az, hogy felvegye a versenyt a barcelonaiszökőkúttal, amely mellett ezrek gyűlnek össze nap mint nap, hogy

körülötte lazítsanak. A városvezetés reméli, hogy az új kút és vele együtt az egész Margitsziget fontos szociális és kulturális szerepet fog betölteni a budapestiek életében.

A világ jelenlegi legnagyobb szökőkútja amúgy a 20 mérföldről is jól látható Dubai Fountain, amely Dubai belvárosában található, a 12 hektáros, mesterséges BurjDubai tóban. A szökőkút által előállított vízfüggöny 150 méter magas és 250 méter hosszú, illetve 83 ezer liter vizet képes egyszerre kilőni, természetesen zenére.

A margitszigeti szökőkút jelenlegi repertoárja:
1. Vivaldi: Négy évszak – Tavasz2. Simon és Garfunkel: Cecilia3. Verdi: Nabucco – Rabszolgakórus4. Creedence Clearwater Revival: Who’ll Stop The Rain5. Brahms: Magyar Táncok 1. tétel6. Shadows: Kon-Tiki7. The Rolling Stones: Let Me Down Slow8. Andrea Bocelli: Time To Say Goodbye
A margitszigeti szökőkút zenéi napi bontásban:1. Délelőtt 10.30 – 4 dal2. Délután 17.00 – 4 dal3. Este 18.00 – teljes blokk4. Este 19.30 – 4 dal 5. Este 21.00 – teljes blokk