Élmény
Beütött a kánikula, vagy épp szakad az eső? Nem baj, ajánlunk 7 kiállítást a nyárra
Fotó : Csudai Sándor / WLB
Tolongó idők plakátkiállítás

Ha már ropogósra sültünk a strandokon, vagy éppen megtréfált minket az időjárás, és napok óta esik az eső, mégis szeretnénk kimozdulni, nincs is jobb program, mint ellátogatni egy kiállításra. Bár az év legjobban várt szenzációja, a Frida Kahlo tárlat csak két hét múlva nyit, addig is összeszedtünk 7 izgalmas kiállítást: El Kazovszkij, csodás plakátok, hazai dizájn, ezerarcú Cate Blanchett és Kádár-kori ellenkultúra – és ez csak a jéghegy csúcsa.

Balatoni nyár - Írófényképek az 1950-es, ’60-as, '70-es évekből a PIM-ben Tolongó Idők plakátkiállítás a Nemzeti Múzeumban El Kazovszkij: Emlékmű a Várfok Galériában Manifesto a Magyar Nemzeti Galériában Határtalan Design az Új Budapest Galériában Új híd a Dunán az Öntödei Gyűjteményben A kulturális ellenállás emlékei a FUGÁban

Balatoni nyár - Írófényképek az 1950-es, ’60-as, '70-es évekből a PIM-ben

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Egy falatnyi Balaton-part a Belvárosban és fürdőnadrágos írók is felbukkannak a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb fotókiállításán. A nyári hangulatot idéző, könnyed kiállításon megcsodálhatjuk a vitorlázó Örkényt vagy Mészöly Miklóst, az hátast dobó Juhász Ferencet, vagy éppen az evező Ottlikot. A száznál is több fénykép a múzeum fotóarchívumából és a családi albumok mélyéről került elő, köztük nem egy még a nagyközönség által sosem látott elkapott pillanatokat örökít meg. A képek mellett a költőknek, íróknak a magyar tengerhez kötődő műveikből származó idézetek elevenítik fel a balatoni nyarak emlékeit.

Bővebben.

Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)
  • 1053 Budapest, Károlyi utca 16.
  • Pénztár zárás: 17:30

Tolongó Idők plakátkiállítás a Nemzeti Múzeumban

Fotó: Csudai Sándor / WLB

A Magyar Nemzeti Múzeum frissen nyitott tárlata száz év plakátművészetét mutatja be. A korszakokon és politikai rendszereken átívelő tárlat vezérfonala a képeken megjelenő ‘tömeg’, legyen szó tényleges társadalmi csoportokról, vagy a vásárlás, szórakozás, termelés eltömegesedéséről. Külön izgalmas, hogy a kiállításon nem egy plakát mellett láthatjuk a tényleges tárgyakat, termékeket is, amiket anno reklámoztak, mint a Palma-gumisarok, vagy szuperszonikus babakocsi.

Bővebben.

Magyar Nemzeti Múzeum
  • 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
  • A pénztár 17:30-kor zár.

El Kazovszkij: Emlékmű a Várfok Galériában

Fotó: Az esemény Facebook oldala

A Széll Kálmán tértől nem messze található Várfok Galéria az orosz származású, de élete jelentős részét Magyarországon töltő művész születésének hetvenedik, míg halálának tizedik évfordulója alkalmából rendezte meg az átfogó tárlatot. A három évvel ezelőtti Nemzeti Galériabeli életműkiállítás után ezen a tárlaton inkább a művész munkásságának a magángyűjteményekből válogatott kivonata látható. A fókusz ezúttal ez elérhetetlen szépségideálokon, bálványokon van, sok alkotás erősen kötődik a görög mitológiai történetekhez is mint Pygmalion, vagy Láda, ezek keverednek Kazovszkij saját mítosz-, és világteremtő aktusával. A szuggesztív erejű műalkotások látványosak, nem egy esetben bizarr részleteikkel megfogják a szemlélőt, és gondolkodásra késztetnek.

Bővebben.

Manifesto a Magyar Nemzeti Galériában

Fotó: Julian Rosefeldt, Manifesto, 2015 / Julian Rosefeldt and VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

A Nemzeti Galéria kiállítása ugyan időigényes, mivel a 2015-ben készült film összesen 130 perces, és ekkor még el sem olvastuk a megértést segítő anyagokat, de Cate Blanchett minden pillanatában tökéletes.  De hogy miről is szól a kiállítás? Julian Rosefeldt 13 kollázst és 13 kisfilmet készített, amelyekben az elhangzó monológokat a 20. századi művészeti irányzatok kiáltványaiból, manifesztumaiból vett idézetek, szövegrészletek alkotják, és ezeket mind Cate Blanchett mondja el, hol részeg punk, gyári munkás, bróker vagy hajléktalan bőrébe bújva. Szóval aki egy kis művészettörténeti gyorstalpalóra vágyik a futurista kiáltványtól a Dogma-filmek alaptételéig, ki ne hagyja. 

Bővebben.

Magyar Nemzeti Galéria
  • 1014 Budapest, Szent György tér 2.
  • Pénztárzárás: 17:00

Határtalan Design az Új Budapest Galériában

Fotó: Villányi Csaba / Határtalan Design

A Bálnában található kiállítás igazi csemege lehet a designvilág iránt érdeklődőknek, de laikusként is élvezhető a formák, színek, technikák és anyagok változatos kavalkádja, ráadásul idén a tárgyfotósok és az ékszertervezők kiemelt szerepet kaptak. Az idén már 13. alkalommal megrendezett madeinhungary + 6. MeeD válogatásban a hazai alkotók mellett a szomszédos cseh, lengyel, osztrák, román, szlovák és szlovén bútor-, textil- és tárgytervezők és német és svájci alkotók is bemutatkoznak a hazai közönségnek. Összesen több mint 150 dizájner alkotásai kapnak helyet  a kiállításon, a low-budget, kisszériás tárgyaktól kezdve a sorozatgyártott elemekig.

Bővebben.

Új híd a Dunán az Öntödei Gyűjteményben

Fotó: Neményi Márton / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A Közlekedési Múzeum új kiállítása egészen különleges helyszínen, a budai Öntödei Múzeumban mutatja be az Új Duna-híd nemzetközi pályázatára beérkezett 17 pályaművet. Ami igazán izgalmassá teszi a koncepciót, az az, hogy az új hidat kultúrtörténeti kontextusba helyezve mutatja be, és az eddig megépült fővárosi hidakról is rengeteg érdekességet megtudhatunk a kiállításon. Vajon napi hány autó halad át ma rajtuk? És a ‘20-as években melyik volt lezárva a biciklisták elől? És hogyan néztek ki a hídvám érméi, az úgynevezett hídbárcák? A kiállítás szupercuki animációi, a korabeli makettek, modellek, ereklyék és infografikák megadják a választ.

Bővebben.

A kulturális ellenállás emlékei a FUGÁban

Fotó: FUGA

Van akinek nosztalgia, másoknak már történelem – az államszocializmus időszakból származó, és a kulturális ellenállás emlékeit mutatja be a FUGA jelenlegi kiállítása. A börtönből kicsempészett versek, egyetemi szamizdatok, punk magazinok és kommunák, apró illegális könyvek és hangalámondásos videokazetták, titkosügynöki jelentések világába kalauzol el minket a COURAGE által összeállított anyag.  A szakmai szemmel is izgalmas program a történelmi emlékezetről, szabadságról, szolidaritásról, az ellenállás egyéni és közösségi lehetőségeiről vet fel a jelenben is érvényes gondolatokat, miközben azoknak a hazai és közép-kelet-európai archívumoknak és gyűjteményeknek a történetét is vizsgálja, amikből a kiállítás anyaga összeállt.

Bővebben.

FUGA - Budapesti Építészeti Központ
  • 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.