A Károlyi-család palotája már nem sokkal megépülése után a pesti irodalmi élet egyik központjává vált, hiszen Károlyi György szalonjának vendégei között szerepelt Vörösmarty Mihály, Kölcsey Ferenc és más irodalmárok. 1954-ben rendezték be az utca embere és a szakzsargon által egyszerűen csak „PIM" néven emlegetett intézményt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum az irodalmi emlékek gyűjtését és őrzését végzi, ezen a téren hozzámérhető gyűjteménnyel csupán az Akadémia rendelkezik. Állandó Petőfi-kiállítása mellett különböző időszakos tárlatok tekinthetőek meg benne, de emellett programkínálata is igen széles: irodalmi beszélgetések, felolvasóestek, könyvbemutatók, koncertek és színházi előadások egyaránt szerepelnek palettáján. Emellett pedig a kastély szabadon látogatható udvara és az ott található étterem is nyújthat különleges élményt, hiszen nem mindennapi esemény Petőfivel kávézni.

Programok itt

Kultúra

A tárgyak társasága – írók gyűjteményei

2024. május 8., szerda - 2024. december 15., vasárnap

Mit gyűjtöttek a magyar írók a 19. században, a múlt századfordulón, az 1970-es években, és mit gyűjtenek ma? Mi került be mindezekből a Petőfi Irodalmi Múzeumba? A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei című tárlat hat tematikus műtárgycsoportba rendezve mutatja be az írók gyűjtőszenvedélyét, valamint tárgyaiknak történetét.

kultúra

Költő lenni vagy nem lenni

2023. január 14., szombat - 2026. december 31., csütörtök

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítást nézhetünk meg január 14-től a Károlyi-palota felújított tereiben. A tárlat különlegessége, hogy az életrajz helyett a költő szövegeire épít, és Petőfi szoborrá merevedet kultikus alakja helyett a sokszálú életműre irányítja a figyelmet. A kiállításon megidézett szövegek mindannyiunk számára nyújtanak találkozási pontokat, a színházi, filmes díszlet, az interaktív videóinstallációk pedig, a korabeli képzőművészeti alkotásokkal együtt összművészeti, performansz jelleget adnak a tárlatnak.

Címkék