gasztró

szerkesztés

Göndör tésztaörvény, omlós hús és színes zöldségek – Mi az a ramen és hol találjuk a legjobbakat Budapesten

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2022. 11. 29. 16:13

Ebben az összefüggő szürkeségben és metsző hidegben nincs is kellemesebb dolog, mint egy gőzölgő és tartalmas leves elfogyasztása. A ramen egy összetett, japán, húsalapú, gyakorlatilag egytálételnek is megfelelő gazdagságú leves, kellő mélységgel és variálható betétekkel. Bár Budapest közel sem ramennagyhatalom, azért ismerünk pár helyet, ahol élményszámba megy ez a fogás.

Mi az a ramen?

ramen eredettörténete rímel jó néhány ázsiai ételére, vagyis nehezen megállapítható, hogy valójában hol is készült az első főzet. Sok forrás szerint nem is Japánban, hanem Kínában szürcsöltek először ramenből, pedig legtöbbünk a szigetországgal azonosítja a sokféle, tésztahangsúlyos levest. Klasszikusan négy fajtáját különböztetjük meg, ez pedig az alaplé jellegétől függ.

  • Shoyu: a legelterjedtebb, ami csirke és zöldség alaplére támaszkodik, szójaszósszal megtámogatva. Sós, de könnyedebb.
  • Miso: misóval, vagyis szójababpasztával ízesített lé, intenzívebb ízzel és mélységgel.
  • Shio: jellemzően csirkéből, esetleg kis sertés hozzáadásával készül, de szója nélkül, sóval ízesítik.
  • Tonkotsu: sertéscsontból főzött leves, ami már-már krémes jellegű lesz, pláne, hogy további csirkealaplevet és sertészsírt is adnak hozzá tájegységtől függően.

Feltétek, a sűrűje

Elengedhetetlen eleme a tészta, ami szintén sokféle lehet, egyáltalán nem csak a „göndör”, instant levesekből ismerős búzatészta kerülhet a ramenbe. Vékonyabb, vaskosabb, laposabb, sárgás vagy egészen fehér is lehet a levesbetét.

rament tovább tuningolhatja a hús (pl. főtt sertéshús, hasaalja vagy naruto, az úgynevezett naruto szelete, ami a jellegzetes fehér-rózsaszín spirálos surimit jelöli), bambuszszeletkék, friss póréhagyma, tojás különböző keménységben, wakame vagy nori algalapok, csíkok, kukorica vagy szójababcsíra is. Nem ritka, hogy a levesnek mélységet adva egy kis szelet vajat is a tetejére helyeznek, hogy elkavarva még finomabb legyen a végeredmény.

A legjobb budapesti ramenlelőhelyek

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Ensō

1/5

1082 Budapest, Baross utca 85.

Több Infó

Címkék

A kacsa ramen és a teljesen növényi alapú, shiitake gombával érkező változatok is isteniek. Szezonálisan egy plusz levessel is szoktak készülni, melyek szintén mesteri, autentikus izakayás vonalat visznek. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Ramenka

2/5

1075 Budapest, Kazinczy utca 9.

Több Infó

Címkék

A mi kedvencünk a shifudo, ami egy teljes tengeri tálat jelent, rákkal, kagylóval és naruto szeletkékkel, valamint a zöldségeket a fafülgomba és a pakchoi erősíti. A rákok páncélostul érkeznek, kézi pucolást igényelnek. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Buja Disznó(k)

3/5

1024 Budapest, Lövőház utca 12.

Több Infó

Címkék

Az alapvetően rántott húsokkal foglalkozó Fény utcai Buja Disznókban Bíró Lajos hétvégén fúziós rameneket is főz. „Tonkatsu” ramenként mérik a rántott sertésszelettel kínált forró levest, de volt már disznósajttal kiegészített ramen is náluk. Érdemes kipróbálni!

Fotó: TOKIO Facebook-oldala

TOKIO

4/5

1051 Budapest, Széchenyi Isván tér 7-8.

Több Infó

Címkék

Shoyu rament készít a TOKIO szárnyas alapléből, sok sok zöldséggel. Mi a marhahússal érkező változatot ajánljuk az V. kerületi fúziós ázsiai étteremből.

Fotó: Bambuszliget

Bambuszliget Japán Étterem & Sushi Bár

5/5

1056 Budapest, Belgrád rkp. 18.

Miso ramen verzióval ismerkedhetünk a Bambuszligetben, melyben a főtt tojás pácolt, a tészta házi és a zöldségeken felül több feltétet is variálhatunk. A befutó a gyömbéres sertéstarjás

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode