Olasz vagy olaszos? Az elsőt választjuk, vagyis azokat az éttermeket, pizzériákat, fagyizókat, ahol biztos nem írják el a „prosciuttót”, véletlenül sincs az étlapon „gnoccsi”, és értik, hogy mit szeretnénk, ha Negroni sbagliatót rendelünk. Ezeket a budapesti helyeket a nálunk élő olaszok is kedvelik, elismerik, sokszor találkoznak itt, ha hazaira vágynak. A tészta mindenképp al dente, a pizza lehet nápolyi, római és klasszikus trattoriás fajta, a kávé szigorúan arabicából készül, a pisztácia brontei, a hangerő pedig fel van csavarva. Ecco!

1. Pizzica

Idén lett 10 éves Paolo De Bartolomeo és testvére, Enrico Nagymező utcai pizzériája, aminél egyedibb formulát nehéz találni. Adott a kicsi, de jól kihasznált üzlet, ahol sűrűn változik a pultban lévő kínálat, hiszen a nap minden szakaszában érkeznek a hosszú kelesztésű, ollóval vágott szeletekért, melyek árai a mai napig több mint vállalhatók. Kérjünk pizzatálat, együnk burgonyás-rozmaringos pizzát, és nyugodtan hörpintsünk mellé Ichnusa szárd szűretlen sört, mert ezek a könnyed szeletek simán elbírják a sörkíséretet, de a kis hűtős grappát is. Paolóék művészettámogatók, mindig egy alternatív valóság elevenedik meg a falakon, és a zene is karakteres a Pizzicában: Toto Cotugno helyett inkább post-punk és new wave szól.

További információ 

2. Dolce Intervallo

„Tudod, az az olasz fagyizó az Andrássy útnál!” – sokan így emlegetik Alberto piciny fagyizóját, ami szintén már több mint 10 éve van velünk. Míg anno a legalapabb ízekkel készültek, addig mára megannyi extrább fagyit is találunk a pultban. Ide nem a fagyióriások szállítják ki a szezonális ízeiket, hanem Alberto maga főzi az olasz fagyit. Ha valaha ettél zuppa inglese angolpuncs-fagyit a régi olasz nyarakon, vagy megkóstolnád az amarettót, jó helyen jársz!

További információ

3. Little Italy

Még egy veterán: lassan 10 éves lesz a Lövölde térhez közeli Little Italy pizzéria és fociszentély, ami igazából egy „kis Nápoly” a körúton túl. Napoli-mezek, szurkolói sálak, Maradona, Vezúv-fotók... Minden van itt, ami Campania fővárosát élteti. Varga Benjámin és kollégái nem ültek fel a nápolyipizza-vonatra, ők a saját kedvenc tésztájukat sütik, azt a ropogósabb szélű, szívhez szólót, amit szintén forrón a legjobb fogyasztani. Imádnivalóan sok az élet ezen a helyen: sosincs csend, focimeccsre érkezni pedig egyenesen kötelező. Olyankor tényleg megidézik Nápolyt, és olyan őszintén megy a szurkolás, a gólöröm és az esetleges pillanatnyi szomorkodás, hogy még akkor is hangulatba kerülünk, ha fogalmunk sincs róla, hogy mi az a szöglet. 100% valódiság ez a hely.

További információ

4. Caffè GianMario

Kevesebb a magyar szó, mint az olasz, és náluk is fontos tematika a futball (óriási Inter-rajongók!). Sok nálunk élő olasz találkozóhelye a GianMario, ami autentikusan reagál mindarra, amit „caffèbarnak” hívnak odakint. Van jó kávé, csapon jéghideg sör és prosecco is. Az ételkínálat egyszerű és érthető, a különösebb flancolástól mentes: csak a kedvencek kapnak helyet az étlapon. Akkor szeretjük a legjobban, amikor szezonban már kint a terasz, és ott fogyaszthatjuk a vitello tonnatót vagy a frittit.

További információ

5. Ristorante Krizia

Graziano Cattaneo étterme előtt minden kalapot megemelünk, hiszen több évtizede velünk van, dacolva a divathullámokkal, a gasztrotrendekkel, a kalauzok jöttével-mentével. A Mozsár utcai olasz étteremben mai napig örömfőzés megy, és nem fáradnak bele az ebédmenüztetésekbe, az étlapváltásokba sem. Stabilak, mint a svájci frank, és állítjuk, hogy az olasz konyha rajongóinak legalább egyszer el kell menniük Grazianóhoz a Kriziába. Ez a hely egyesíti az olasz gasztronómia szeretetét Budapest gasztroébredésével és -jelenével; referenciapont a sok street foodos és tiszavirág-életű bisztró között.

További információ

6. Al Dente

Tagadhatatlan, hogy az Al Dente eleve olyan hangulatos környéken kapott helyet, hogy ez is jócskán hozzátesz az eredetiségéhez. A zseniális kis étterem is szakít a gondolafestményes, műanyag borostyános vonallal: látványkonyhát visznek egy egyszerű, nagy belmagasságú térben, és olyan tésztákkal, pizzával és salátákkal örvendeztetik meg a vendégeket, hogy egy látogatás után örökre elköteleződünk az irányukba. Ugyanolyan jól bánnak a halakkal, mint a nehezebb ragukkal (vaddisznó, bolognai), de kár lenne kihagyni a pizzakenyér előételt, ha mégis tésztáznánk. Imádni való örömkonyha ez.

További információ

7. Dolcissima

Kifejezetten olasz cukrászda – vagy pasticceria – Budán, a Frankel Leó úton. A croissant itt tényleg cornetto, szenvedélyesen gyártják az olasz régiók legkedvesebb édességeit, mint például a babá al rumot, a cannolit, a coda d'aragostát, a pasticciottót, a sfogliatellát, a maritozzót és megannyi tortát citrommal, pisztáciával, mogyoróval és Nutellával. Ha változatosságra vágyunk, és nem érjük be a tiramisu-panna cotta-fagyi trióval, akkor nagyon jó választás lehet a Dolcissima.

További információ

8. Millennium da Pippo

Teljes a trattoriahangulat, és hiába régi motoros a hely, még mindig érdemes asztalt foglalni, mert nem biztos, hogy marad asztal a hét vége felé járva az esti órákban. Szerintünk kiváló randihely a szicíliai konyhát kidomborító Pippo, ami ugyan pár elemében már kicsit kopottas, de ezért sosem sértődnénk meg. Érződik, hogy a több törődést inkább az ételek kapják. Ez a módi Olaszországban is, ahol az éppen trendinek számító berendezés helyett a hangulat a lényeg, és az, ami a tányéron van.

További információ

9. Via Italia, azaz az Arany János utcai Gianni Annoni-birodalom

Olasz gasztroutcának nevezik a valóban klassz helyekkel szórt szakaszt, ahol 22 évvel ezelőtt a Pomo D′Oróval indult minden. Gianni trattoriája Rosario Simeoli konyhafőnökkel a régiós konyha helyett az egész csizma legkedvesebb fogásait és Rosario saját kreációit hozza a kellemes környezetbe, profi vendéglátással, akár családi ünnepségekre, baráti vacsorákra is tervezve. Nyitásától fogva kedvenc, nagyon sok törzsvendéggel és tradícióval. Az Osteria egyszerre jól felszerelt borbár, falatozó és delikatesz, oldott hangulatú hely gyakran frissülő kínálattal. Amióta kis cukrászda és fagyizó is van az Arany Jánosban, azóta szeretjük az itteni – állandó minőséget hozó – fagyikat is. A legújabb hely pedig a Pizzabar, ahol egy tető alá hozták Olaszország minden pizzatípusát, Mák Tamás pizzamester segedelmével. Pinsa romana, padellino, focaccia tipo recco, pizza al forno a legna és teljes kiőrlésű lisztből készülő klasszikus trattoriás pizzák várnak.

További információ

10. Buono – Italian Fine Food

Minden, ami olasz gasztronómia, de abból is főleg a legjava. A Buonóban a kommerszebb termékek helyett a kevésbé elérhető, magas kategóriás holmik a jellemzők. A fő csapásvonal az olívaolaj és a balzsamecet, ezekből igazán extra a felhozatal. És amilyen aranyárban kapható manapság az extra szűz, akár ajándékba is stílusos lehet, a szokásos palack ital helyett. Giuseppe Scaricamazza üzlete elvarázsol, a régiók szerinti tésztafelhozatal mellett akár a limoncellók, lekvárok, saját készítésű gyümölcsmustárok világában is. Egy fekete öves olasz gasztrodrukker vesztőhelye.

További információ

11. Giandó Budapest

Egyike azoknak a Váci utca környéki helyeknek, melyektől nem kell félni, sőt, érdemes beállni a sorba! Giandomenico, Fabio és Carlo Milánóból érkeztek, hogy 100%-ban olasz alapanyagokból készítsék el mindazt, amit ők a fagyiról gondolnak. Karakteres ízekre számítsunk, nagy választékkal! Mi a csonthéjasokból készülő fagyijaikat szeretjük a legjobban, illetve érdemes egyszer megkóstolni a saját jégkrémeket és fagyiszendvicseket is, tekintve, hogy teljesen egyedinek számítanak a városban.

További információ

12. Piccola Italia – Olasz Élelmiszerbolt

Roskadásig pakolt polcrendszerek a XIII. kerületi Röppentyű utcában, ahová akkor térünk be, amikor élesben szeretnénk megfogdosni azokat az olasz finomságokat, amiket már a webshopban is kinéztünk. A pizzaliszttől kezdve az abbahagyhatatlan magkrémeken át egészen a gluténmentes Peroni sörig sokféle alapélelmiszert és extrát beszerezhetünk tőlük. A húsvéti és a karácsonyi időszak a leggazdagabb, hiszen ilyenkor colombák, panettonék, pan d′orók széles kínálata fogad.

További információ

13. Dolce Burata

Ha tényleg bitang jó proseccót, Nápoly környékéről származó prémium-száraztésztát, Massimo Bottura receptje alapján készülő pestót vásárolnánk az olaszmániás családtagnak, barátnak, akkor a Hunyadi téri Dolce Burata nyújt segítő kezet. Deli és különlegességi élelmiszerbolt, ahol gyakran rendeznek tematikus délutánokat, esteket.

További információ

14. Trattoria Toscana

A nagybetűs olasz trattoria: sok család kedvenc ünnepi helye, ami már több évtizede üzemel – töretlenül – a Belgrád rakparton. Ahogy neve is mutatja, leginkább a toszkán vidéket hivatottak bemutatni az ételek, ez pedig az egyszerű kombinációk és a kifogástalan alapanyagok terepe. Nincs kompromisszum sem zöldségben, sem steakben. Az évtizedek során az étlapjukat tökéletes hosszúságúra és választékúra csiszolták. Halas ételeik, friss házi tésztáik is pontosan olyanok, mintha odakint egy klassz trattoriában kóstolnánk.

További információ

15. Fausto′s

Fausto di Vora 1994-ben, vagyis 30 éve döntött úgy, hogy Budapestre adaptálja mindazt az olasz szakértelmet, gasztronómiai tudást, amit magával hozott. Ez viszont egy másik iskola, nem a trattoriák stílusa, a kockás terítős, grissinis olaszság, hanem csúcsgasztró, olasz alapanyagokra, ételvariációkra, mediterrán ízekre hangolva. A konyhatechnológiák, a tálalás, az étterem egésze elegánsabb, mint amit bármikor is gondolnánk egy olasz étteremről. Fausto és fia, Marco mutatják meg nekünk azt az univerzumot, amit odakint kortárs gasztronómiának hívnak, és amit a híres étteremkalauzok által ajánlott éttermek hoznak. A kóstolómenüt ajánljuk, de természetesen à la carte is válogathatunk a kifinomult menülapról.

További információ

16. Belli di Mamma

Nápolyi pizza modern és kellemes környezetbe emelve, Riccardo Bianchi és csapata jóvoltából az Akácfa utcában. A Belli di Mamma dobja a minimalista pizzabárok stílusát, és olyasmi sül ki belőle, amit simán el tudnánk képzelni bármely északolasz városban. Egyébiránt 2020-ban Európa 50 legklasszabb pizzériája közé választották. Több a paradicsomos alapú pizza, de jócskán sülnek „fehér”, sajtos alappal megálmodott kreációk is. A lasagna és a caprese sem maradhat el, és a ház cannolója is szuper. Borral, buborékokkal, Negronival, ahogy tetszik.

További információ

17. Trattoria La Coppola

Salvo Sgroi étterme nem olasz, hanem szicíliai. A menün megjelennek a Földközi-tenger legnagyobb szigetének legkülönlegesebb komponensei és az ezekből összeállított zamatos, őszinte fogások. Hangulatát tekintve a La Coppola is randizós hely, olyan, ahol egy ízletes tészta vagy pizza mellett meg lehet beszélni a régi olaszországi nyaralások emlékeit, és tervezni a közelgő közöset. Tengeri ételekben kiemelkedőek, bármilyen halat vagy herkentyűt ettünk náluk, minden esetben mesteri volt!

További információ

18. Panificio il Basilico, Szentendre

Mondhatjuk, hogy Szabadfi Szabi főhadiszállása a szentendrei Panificio, ami egy többfunkciós családi gasztrotér. Pékség és deli, kávézó és étterem, tényleg minden egyszerre, kiváló minőségben, odafigyeléssel. Klasszikus pizzáik mellett a gourmet-választék is megér egy misét, ne csodálkozzunk, ha porchettát vagy tépett kacsahúst halmoznak a hibátlan pizzaremekre. A pékségben több olasz péksüti is elérhető a hét minden napján. Hétvégére jobb, ha foglalunk az étterembe, mert ahogy beköszönt a jó idő, mindenki a Basilico faházteraszára kívánkozik.

További információ

19. Il Mulino Italian Bistro

Ebben a Klauzál téri sarki üzlethelyiségben sok minden volt már, de néhány éve egy kedves olasz bisztrónak ad otthont. Tipikusan olyan étterem, ahol sok nálunk élő olasz találkozik, ki csak egy kávé-tiramisu kombinációra, mások belelendülnek, és indulhat a hedonizmus pizzával, tésztával, zárásként pedig profiterollal. Otthonos és laza, felesleges köröktől mentes, az élérevasaltságot sem itt kell keresni. Pont olyan, mintha valahol délen lennénk, ahol fontos a foci, a szerelem, a bor és az étel. Autentikus és szerethető hely.

További információ

20. Meataly

A Meatalyt nem lehet megkerülni, ha autentikus olasz trattoriaélményre vágyunk. Hibátlan pastákkal, a város legjobb carbonarájával és izgalmas halas fogásokkal készülnek a II. kerületi Pitypang utcában. Giuseppe, a tulajdonos-séf szicíliai, de az olasz konyha minden csínját-bínját jól ismeri, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy csak magas minőségű, olasz alapanyagok kerüljenek a konyhára. A tésztát helyben készítik, a halak és a tengeri herkentyűk pedig hetente kétszer a központi olasz halpiacról érkeznek. A szicíliai vonal erős az étlapon, a város egyik legjobb carbonaráját itt ettük, és a halas fogások is erősen képviseltetik magukat az étlapon.

További információ

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék