Az ázsiai láz már csaknem 10 éve tart, és szerencsére bőven nincs vége. A klasszikus vietnámi levesezők és thai tésztázók mellett egyre több a fúziós és modern ázsiai bisztrókonyha is – hoztunk párat, amivel biztosan nem fogtok mellé.

1. Zen Eatery

A tavaly decemberben nyílt bisztróra illik a modern és a fúziós jelző is: két vietnámi és egy magyar srác felel a konyháért, az étlapon pedig vígan megfér egymás mellett a cheeseburger spring rolls, a mangósaláta és a hanoi ramen. A pimasz, újító szemlélet, ami Vinit, Pistit és Danit jellemzi, visszaköszön a gyakran változó étlapról, ami játszi könnyedséggel elegyíti az ázsiai, az amerikai vagy épp a magyar konyha elemeit. Ha egy kedd délután 3 óránál népszerűbb időben érkeznénk, foglaljunk, mert télen-nyáron tele van.

További információ itt.

2. Opium Restaurant & Bar

Aki ismeri a Sáót, a Khant és a Quít, az tudja, hogy nagyjából mire számíthat, ha az Opiumba indul. A négy étterem mögött ugyanaz a négy tulaj áll, a stílus, a grandiózus belső és a hibátlan ízléssel összeállított, újító ételek tehát alapnak számítanak itt is. Az Opium az indokínai konyhát mutatja be nekünk, a francia és az ázsiai konyha egymásra csavarodását, természetesen 21. századi értelmezésben. A dim sumok, osztrigák, különleges szószos tészták, omlós húsok mellett az itallapra is érdemes figyelni. A nagyívű enteriőr és az exkluzív tálalás miatt nyugodt szívvel választhatjuk különleges alkalmakra is, de mivel ez a hangulat kicsit sem izzadságszagú, egy laza ebédért is bármikor beugorhatunk hozzájuk.

További információ itt.

3. 101 Tigris

A tajvani konyhájáról ismert 101 Bistro kis testvére, ami tavaly nyáron nyílt Újlipótban, a kantinéletérzést tűzte a zászlójára. Az előétel-leves-tészta háromszögre épülő étlap jellegében ázsiai, de bőven találunk kikacsintást más konyhák felé is – próbáljuk csak ki az angyalföldi hallevest! A 101 Tigrisben az étlap, a QR-kódos rendelés és a dizájn is a pofonegyszerű sallangmentesség jegyében fogant, az árakat is ilyenre szabták. Tökéletes helyszín egy gyors, de tartalmas ebédre vagy vacsorára. 

További információ itt.

4. 101 Neo

A 101-es srácok tavaly olyan aktívak voltak, hogy fél éven belül két helyet is nyitottak. A 101 Neo az egykori Ramenka helyén nyitott meg, és az alkotói sokkal kevésbé határolták be, mint a korábbi egységeket. A 101 Neo dizájnjában van egy kis tisztelgés a valaha volt Ramenka felé, az étlapon pedig találunk a korábbi helyekről ismerős fogásokat, de ide dedikáltakat is. A signature fekete leves és a zabtejes gombaleves mint két zászlóshajó követelik a kóstolást – majd a visszatérést. Árban ez a hely is korrekt, de a helyszín itt is inkább a pattogós, funkcionális étkezésre sarkall.

További információ itt.

5. 94' konyha & bár

A nemrég nyitott Falk Miksa utcai vietnámi-fúziós étteremben bőven találunk hagyományos és újító fogásokat is. Az étlapon viszonylag nagy számban találunk olyan autentikus fogásokat, amelyek ritkán szerepelnek a hazai éttermek étlapján – ilyen például az igazi vietnámi gulyás, a bo sot vang. De az ismertebb kedvenceket is átszabták kicsit – hol az alapanyagokkal, hol a kísérő szószokkal játszanak, hogy a végeredmény egy ismeretlen ismerős legyen.

További információ itt.

6. Ensō

A Baross utcai kapualjon keresztül megközelíthető Ensóról sokat elárul a lokáció – meglepő, bátor és újító az étlap is. Ha jó időben megyünk, a kerthelyiségben még a hangulat is olyan, mintha egy eldugott berlini hipszterkocsmába kerültünk volna, és az étlapon lévő tételek is simán elmennének arrafelé. A kacsaramen és a malacfül állandó favorit, de érdemes hozzájuk évente többször visszatérni a gyakran változó kínálat miatt. Aki a megszokott ízek mellett teszi le a voksát, annak nem ajánljuk, de a nyitottabbak tücsköt-békát összekóstolhatnak az Ensóban.

További információ itt.

7. Costes Izakaya

A Costes csoport legújabb egysége sokkal lazábbra és kötetlenebbre sikerült, mint a korábbiak. Az ázsiai gyökerek szembetűnőek, de a konyhán nem restellnek kimchit tenni a burrata mellé, Japánból hozni a cézársaláta hozzávalóit vagy tonkatsuból készíteni a rántott húsos szendvicset. A Costesről a legtöbb embernek elsőre a csillagok jutnak eszébe, de érdemes megnézni ezt a laza hangulatú, pénztárcabarát kivitelezést is, a fókuszban Ázsiával.

További információ itt.

8. Vietnamigulyás.hu HK

Nem tegnap volt, hogy Huszár Krisztián először merte ki nekünk a vietnámi gulyást, de mivel műfajteremtő darabról van szó, nem kerülhetjük meg. Az ikonikus leves megfordult már pár konyhán, míg végül 3 éve saját éttermet is kapott a Frankel Leó utcában. A többféle levesbetéttel kapható névadó leves  mellett mindig van pár változatos, szezonális elő- és főétel, újabban pedig már bruncholni is járhatunk a Vietnámigulyásba.

További információ itt.

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék