Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Gasztró

Ahol beköszön Karinthy és Kosztolányi – Nagy múltú kávéházak a fővárosban

Nem az elmúlt pár év az egyetlen időszak, amikor igazi forradalom robbant ki a gasztronómiában és a vendéglátásban. A XIX. század végének, XX. század elejének költői és írói előszeretettel látogatták a kávéházakat, amelyek nemcsak gasztronómiai színterek, hanem bohém szellemi műhelyek is voltak. A XX. század viszontagságai ezt a kultúrát sem kímélték, de szerencsére a nyomai nem enyésztek el teljesen. Néhány szuper kávéház és étterem túlélte a viharokat, és – ha lehet – még ízletesebb falatokkal és a régi pezsgéssel várja a látogatókat.

1/6

Hadik

1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

A Bartók Béla útról szóló podcastünkben is bemutattuk már, hogy lett a kávéház biciklis-pihenőhelyből az egyik legpezsgőbb és legbohémabb szellemi központ. A legtöbben Karinthyékhoz kötik ezt a folyamatot, ám korántsem a tudás elefántcsonttornyát kell ideképzelnünk, a falak ebben az időszakban meglepő mennyiségű humort és drámát is láttak. Karinthyékon kívül ide járt Déry Tibor, Móricz Zsigmond és Kosztolányi is, és a kávéháznak otthont adó épületben volt Csontváry műterme. A fénykor azonban nem sikerült túl hosszúra, Karinthyék néhány év után Pestre költöztek, kedvenc budai kávéházukat pedig a Centrálra cserélték. Az épületre és az üzlethelyiségre is hányattatott sors várt, a kávéház bezárását követően többféle bolt nyílt itt. A Bartók Béla út bő 10 évvel ezelőtt kezdődött felfutásának egyik fontos sarokköve volt, amikor a Hadik, illetve a szorosan hozzá tartozó Szatyor Bár és Galéria megnyitott. A sokáig üresen álló üzletbe ezzel visszatért a korábban ismert pezsgés, olyan művészekkel találkozhatunk ma itt, mint Kemény Zsófi, Kiss Tibor, de Nemes Jeles László is dolgozott itt a Saul fia forgatókönyvén. Az izgalmas társaság mellett finom falatok és érdekes programok is várják az idelátogatókat. 

2/6

Centrál Kávéház

A századfordulós grand cafék hangulatát idézi a Centrál Kávéház, amely kétévnyi zárvatartás után, tavaly újult meg. Budapest legrégebbi kávézója 1887-ben nyitott, és hamar a szellemi élet központjává vált, itt működött ugyanis az Egyetemi Könyvtár és az Athaeneum nyomda, itt volt A Hét szerkesztősége és a nyugatosok találkozóhelye is. Egykor Adyba, Szabó Lőrincbe, sőt, a Hadikot hátrahagyó Karinthyba is belefuthattunk volna itt, és Ottlik is megemlékezett a Centrálban töltött délutánokról. A kávéház jelenlegi formájában bátran nyúl vissza ehhez az örökséghez, ugyanakkor modern és pezsgő társasági központ, ahol a főszereplők a jó kávé és a még finomabb ízek. Az újra működő főbejáraton át a jókora, egészséges növényekkel díszített, világos, századfordulós hangulatú beltérbe érkezünk, pezsgőbár és két zongora csempész némi bohémséget a hangulatba. A grand cafék világát pedig nemcsak az enteriőr, de a franciás ihletésű étlap is felidézi, ráérős brunchok, ebédek és vacsorák során élvezhetjük ki az ízeket. (x)

3/6

Matild Café & Cabaret

A Matild Palace alsó részében tavaly nyáron nyitott a Matild Café & Cabaret, amely a "boldog békeidők" legszebb napjait eleveníti fel. A lélegzetelállító, olajzöld, arany és gesztenyemotívumokkal díszített szecessziós belső tér a restaurátorok fáradságos munkájának eredménye. Ilyen csodás, szecessziós kulisszák között működött ugyanis a XX. század elejétől a Belvárosi Kávéház, ahol számos író, költő és politikus fordult meg, az épület előtt pedig ma már szobor is emlékeztet arra, hogy Krúdy itt írta a Szindbád-történetek egy részét. A háborúban a csodás belső tér szörnyű károkat szenvedett, ám a néhány zsák megmaradt kávé segítségével a hely az elsők között nyitott újra. A háború után a kávéházat évtizedeken át a Rónay család vezette, majd többféle étterem, kaszinó, sőt éjszakai klub is működött itt. Az egykori Belvárosi Kávéház hangulata azonban a Matild Café & Cabaret tavalyi megnyitásával, a különleges beltér visszaállítása után tért vissza a falak közé. 

4/6

New York Kávéház

A New York Palace elegáns, tükrökkel és arannyal, márvánnyal gazdagon díszített belső tere méltán a város egyik büszkesége. A palota egy New York-i biztosítótársaság székhelyének épült, történetét részletesebben is bemutattuk már. A kávéház az 1900-as évek elején lett az irodalmi élet központja, amikor üzemeltetését a Harsányi fivérek vették át. Ekkoriban volt itt törzsasztala a Nyugatnakés a Pesti NaplónakKosztolányi, Bródy Sándor, Babits, Kaffka Margit és Márai Sándor is megfordult a New Yorkban, Molnár Ferenc pedig a legenda szerint a Dunába hajította az épület kulcsát, hogy sose zárhasson be. A fénykort hanyatlás, majd 1990-től teljes bezárás követte. A palota 2006-ban újult meg teljeskörűen, és olyannyira visszakapta eredeti fényét, hogy kétszer is elnyerte a világ legszebb kávézójának járó elismerést. Az épület üzemeltetését 2020-ban az Anantara-csoport vette át, ők a hagyományok tisztelete mellett egy kevés modernitást is adtak az enteriőrhöz. A hagyományos kávéházi örömök mellett kiadósabb ebédért és italokért is érdemes ide ellátogatni, hiszen a gasztronómiai koncepcióért Wolf András felel, finom italokkal vár a Poet Bar, és az év elején megújult, elegáns étterem, a Fehér Szalon is különleges ízekkel is kecsegtet. (x)

5/6

Elysée Bistro & Kávéház

A Kossuth tér egyik legszebb épülete a MÁK-bérház, amelynek történetét részletesebben is bemutattuk. Az épület földszintjén található kisebb kihagyásokkal 1931 óta az Elysée kávéház. A helyet a korabeli kávéházi élet legendás képviselői, a Gönczi testvérek nyitották, a három fiú közül ezt az üzletet László vitte, míg bátyjai a szomszédos Monicót vezették. A Monico 1932-ben ment tönkre, ez pedig az Elyséet is magával rántotta, László a kilátástalan helyzetben kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg. A kávéház végül új tulajdonosokat kapott, a Fried testvéreket, akik a csodás, Kozma Lajos tervezte üzletberendezéssel és a bontakozó bridzsélet idecsábításával sikeresen újították meg. A kártyajáték vonzotta ide a hely legismertebb látogatóját, Ottlik Gézát is. Később, a zsidótörvények miatt a kávéház ismét új tulajdonosokat kapott, ám az államosítást nem kerülhette el, helyén évtizedekig a Szófia étterem működött. Az Elysée közel tíz éve nyitott újra, sikkes, franciás belső tere a legszebb időszakot idézi. 

6/6

Pilvax Kávéház

Korábbi cikkünkben már bemutattuk az 1848-as forradalom egyik fontos helyszínét, a Pilvax kávéházat, ahonnan Petőfi, a Tízek Társasága és Vasváriék harcra hívták az egész országot a Habsburgok ellen. Bár a helynek otthont adó háztömböt 1913-ban lebontották, a Pilvax néhány száz méterre eredeti helyszínétől 1921-ben újraindult. Tavaly itt, ezen a helyszínen élesztették újra a régen elfeledett hazafias szellemiséget. A modern, de a reformkort is megidéző belső térben falfestményen a régi Pilvax is megidéződik, az étteremben pedig szintén hagyományosabb ízekkel és nagyobb adagokkal várnak bennünket. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Gasztró

25. Országos Étterem Hét

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény. Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal, izgalmas fogásokkal és alapanyagokkal versengenek a helyszínek és a séfek. A Top kategória 5900 Ft-tól, a Prémium kategória 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória 9900 Ft-tól kínál 3 fogásos menüsorokat.

Neked ajánlott

A