Míg a tavasz a nyári szabadságokra való felkészülésről szól, az ősz és a tél pedig egyértelműen a munkáé, nyáron még a legeltökéltebbek is lecsípnek egy-egy órácskát a munkaidőből, hogy hosszabb legyen a délután, nem is beszélve azokról a hétvégékről, amikor valami miatt nem tudunk kiszabadulni a városból. De miért is lenne erre szükség? Budapest is számtalan szuper programot tartogat, a gyönyörű épített örökségről, a finom falatokról és a bájos boltocskákról nem is beszélve. Egynapos sétaútvonalainkat gyűjtöttük össze, így olyan környékek közül válogathatunk, ahol mindig történik valami.

1/6

A csodás Palotanegyed és környéke

Nincs még egy környék, amely annyira esszenciája lenne Pest hangulatának, mint a Palotanegyed. A korabeli mágnások csodás otthonait és az árnyékukban megbújó mostani életet, a sokféle boltot, galériát és gasztrohelyet podcastünkben egy másik aspektusból is bemutattuk, városi sétánk során pedig bejárhatjuk a rejtett zugokat, majd a sétát egy kicsit elegánsabb hangulatban vagy nagyobb társasággal, akár tapasokkal is zárhatjuk.

2/6

Bevásárlás és egy kis lazulás a zsidó negyedben

A nyár nemcsak a nyaralás és a pihenés, de az esküvők, a keresztelők, a kerti bulik, a nagy családi összejövetelek ideje is. Az ezekre való felkészülés és a nem horror árú, mégis személyre szabott ajándékok kiválasztása pedig nem mindig egyszerű, különösen, mikor a forróságban üzletről üzletre vonszoljuk magunkat a tömegben. Eredetileg karácsonyra készült, ám nyáron is aktuális dizájnsétánk segítségével azonban elkerülhetjük ezeket a kellemetlenségeket. A sokféle, egyedi termékeket kínáló üzletben egészen biztosan meg fogjuk találni a szeretteinknek szánt ajándékot, utána pedig még egy kis hűsölésre, lazulásra is marad idő például a Massolit titkos kertjében. 

3/6

Kisvárosi örömök Budafokon

A nyaralás csak egy villamosútra vagy egy kiadós bringázásra van minden budapestitől. Budafok ugyanis egyszerre hozza egy takaros sváb falu és egy mediterrán kisváros hangulatát, miközben boros kalandokkal és föld alatti kincsekkel is vár. A kultúrkalandok végén pedig fejezzük be a túrát a nemrégiben rendbe kapott Duna-parton egy pohár jó itallal, finom fogások társaságában, láblógatva. A helyszínt podcastünkben és egy kilencállomásos városi sétaútvonal keretében is bemutattuk már.

4/6

A Margit-negyed kincsei

A Margit-negyed egyike a város azon szeleteinek, ahol még mi is csak kapkodjuk a fejünket, olyan gyorsan történnek az események. Bő egy éve ajánlottunk itt egy szuper sétaútvonalat, ahol éppúgy akadnak török kori emlékek, mint lélegzetelállító panoráma, csinos park vagy kortárs galéria, az akkor még csak éledező Margit körútra azóta is szuperebbnél szuperebb új szereplők érkeztek. A Halkakas és a Szatyorbolt ugyan sajnos bezárt, az Édesemből ismerős Márk Szonja pedig már a VAJ-nak süti mennyei édességeit, azonban megnyílt azóta a Montage, a Franc, a Habitat for Humanity, a Prizma és a Margitka vagy éppen a Lunaverse. Talán egy környék sem fejlődött ilyen látványosan kultúra és dizájn szempontjából, mint a Margit-negyed az elmúlt évben. Ha elsétálunk ide, a régi szereplők mellett biztosan találunk valami meglepő újdonságot is. 

5/6

Egy erősebb túra után szusszanj a Várban!

Hamisítatlan budai hangulattal, csodás természet és panoráma közé bújt villákkal kecsegtet egynapos városnéző útvonalunk, ahol a kemény kaptatókon megéhezve finom falatok és jéghideg italok is várnak bennünket. A bájos utcákon és a kicsiny természetvédelmi területen áthaladva érkezünk meg a Várba, ahol a Gulácsy-kiállítás után akár egy sky barban, a Mátyás-templom tetőcserepeinek látványa mellett élvezhetjük a panorámát. 

6/6

+1 Egyháztól fegyházig Vácon

Ha végképp elegünk van a fővárosi nyüzsgésből, de a Dunakanyar kirándulóhelyei messze vannak, Szentendre pedig túl pörgős, kiránduljunk Vácra. A Nyugati pályaudvarról új, emeletes vonatokkal kevesebb mint fél óra alatt juthatunk el a kedves Duna-parti városba, ahol aztán egy bizarr és egy nagyon vidám múzeum, miniszobrok, árnyékos dunai korzó, középkori romok és vízi örömök is várnak bennünket. 

Címkék