látnivalók és kultúra

szerkesztés

Kultúra, dizájn, séta és szép kilátás – Egynapos séta a Palotanegyedben és környékén

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 06. 29. 15:13

Egyre nagyobb trend újra felfedezni Budapest legszebb részeit, hiszen a fokozatosan megújuló városrészek szuper meglepetéseket tartogatnak számunkra. Nyáron könnyen félnapos nyaralásba válthatnak délutáni sétáink, és azok a forgalmasabb városrészek is érdekes új élményeket kínálnak, ahol amúgy legtöbbször munka vagy hivatalos ügyek miatt járunk. Tapasztaljuk meg, mennyire színes városban élünk: egy finomságokban, galériákban és dizájnboltokban gazdag túraútvonal segítségével Józsefváros talán legizgalmasabb részén, a Palotanegyedben.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Gutenberg tér

1/6

Kezdjük sétánkat a Gutenberg téren, egy pillanatra hagyjuk, hogy elzsibbasszon minket a hely mozgalmassága. Rendkívül sok utcácska fut itt egybe, a központban pedig egy kerítéssel határolt játszóteret látunk. Semmi esetre se felejtsünk el fölnézni a csodás szecessziós Gutenberg-otthonra, amely 1907-ben épült a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Egyesülete számára, és egy igazi gyöngyszem. Ha pedig máris elfáradtunk volna a mozgalmas helyszíntől, dobjuk föl magunkat a Coffe Stand magyarok által termesztett, világos pörkölésű specialty kávéjával, ami kis papírpohárban jó társunk lehet utunk közben.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Végig a Bródy Sándor utcán

2/6

Sétáljunk végig a Palotanegyed legrégibb utcáján, a Bródy Sándor utcán, és gyönyörködjünk az itt található palotákban, ahol a 19. században az extravagáns igényekkel és az ezeket megfizetni képes, vagyonnal is rendelkező mágnások húzták föl szebbnél szebb otthonaikat, amelyek árnyékában az utca nevét adó író szegényes lakhelye is meghúzódott. Azonban nem csak arra van lehetőségünk, hogy a múltban gyönyörködjünk, hiszen olyan izgalmas kortárs kiállítóhelyeket is találunk itt, mint a TOBE Galéria és a Molnár Ani Galéria. Ha már erre járunk, érdemes rövidke kitérőt tenni a Horánszky utcába és benézni a Daken Studióba is, ahol a legmodernebb lakberendezési trendeknek megfelelően újragondolt retró és mid-century bútorok várják gazdájukat. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Brunch az Aranypintyben

3/6

Ha kevesebb időnk van, akkor a Daken Studio szomszédságában lévő Lumenben is finom ételek közül választhatunk, de ha rászántunk egy napot a város felfedezésére, érdemes inkább a túrához jobban passzoló Aranypintyben megpihenni és bruncholni egyet. Az ételek nagyon finomak, a hangulat pedig egészen különleges, van benne egy kis túlzás, egy kis egyediség és egy adag kortalan, franciás sikk.

Fotó: Gábor Szabó - We Love Budapest

Piknik és kultúra a Nemzeti Múzeumban

4/6

Címkék

Ha visszatért belénk az energia, folytassuk utunkat a Nemzeti Múzeum felé, sétáljunk végig a Bródy Sándor utcán, és forduljunk rá a Kiskörútra. A Nemzeti Múzeumban augusztus 21-ig egy nagyon izgalmas kiállítást láthatunk, amely a bécsi Szépművészeti Múzeum 2019-es, Wes Anderson ötletén alapuló, az új szerzeményeket bemutató tárlatának koncepciójára emlékeztet minket. Rácsodálkozhatunk, hogy mennyiféle tárgy fér el egymás mellett egy múzeumi gyűjteményben, és ezeknek sokszor milyen furcsa történetük van. Ha mindent alaposan megnéztünk, akkor egy süti mellett folytathatjuk a látottakon való elmélkedést a Geraldine-ban, és kellemes lehet, ha kicsit pihenünk a Múzeumkertben is.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Végig a Múzeum körúton

5/6

Hiába esik jól a Múzeumkert árnyas fái alatt ücsörögni, higgyük el, hogy várhatnak még ennél is jobb kalandok a környéken. Keljünk át a Múzeum körút szemközti oldalára, és nézzünk be egy kis kincskeresésre a Múzeum Antikváriumba, válogassunk a régi könyvek, a dedikált példányok, a plakátok és az egyéb ritkaságok közül. Sétáljunk tovább a körúton, majd forduljunk balra, a Ferenczy István utcába, és ismét balra, a Magyar utcába, itt keressük meg a 7scents parfümériát, és merüljünk el a csodás illatok világában. Majd sétáljunk pár métert vissza, és vágjunk át az árnyas Károlyi-kerten, ahol megpihenhetünk egy padon.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Végezetül: finom falatok és kultúra

6/6

A Károlyi-kert felől a Henszlmann Imre utcába érkezünk, ahol benézhetünk a Trapéz galériába. Ha pedig úgy érezzük, hogy elfáradtunk, be is fejezhetjük a sétát szuper tapasok társaságában a Pintxóban, de tovább is indulhatunk az Egyetem téren át, hogy körülnézzünk a Buborék dizájn- és ajándékboltban. Ezután túránkat igazán elegáns környezetben, a SOLID-ban fejezhetjük be, a 7. emeleten, ahol ízletes, többnyire hazai alapanyagokból álló menü társaságában, a pazar panorámában gyönyörködve gondolkozhatunk azon, hogy milyen jó kis városban élünk.

Tedd stílusossá a nyári pezsgést a Hungaria Syrah Brut pezsgőjével! Különleges sétánkat a Hungaria pezsgői támogatták.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode