Keresés EN

Gasztró

A ramentől a baóig – Modern ázsiai bisztrók minden alkalomra

Legyen vietnami, thai, japán vagy nem behatárolt fúziós ázsiai, ezek a bisztrók egyszerűen megunhatatlanok. Akár levesért, friss salátákért, batyukért, wokos ételekért, tésztákért megyünk, hamar kialakulhat, hogy hol mi a kedvencünk. Már csak azért is, mert zömében nem kell óriási étlapcserékre és variálásokra számítani, a bevált fogásokért járnak hozzájuk. Alapvetés, hogy jó ómen, ha a helyen ázsiai vendégek is fogyasztanak, pláne ha törzsvendégek is. Mutatjuk a kedvenceinket!

1/9

enso

Amilyen meglepő a helyszín (egy Baross utcai kapualjon keresztül vezet az út az eldugott étteremig) és a nyitvatartás, annyira átütő dolog mindaz, ami a Baross utcai Ensōban történik. Nekünk a teraszos szezonban (az udvarral kiegészülve) talán még kedvesebb a hangulat. Persze odabent is átjön az alternatív, de nagyon ügyesen megkoreografált megközelítés, ami szakít az átlagossal. Náluk a snack is extra (például pikáns, ropogós malacfül, juzukosóval kínált prémiumosztriga), hát még a levesek és az abszolút fúziós, vagány főételek! Minden bátor, és időről időre visszatérünk az új étlapok miatt!

WLB-tipp: malacfülropogós, kacsaramen, tiradito-/cevicheverziók és minden, ami hal.

2/9

vietn

Huszár Krisztián és Mogyorósi Gábor a Frankel Leó úton varázsolnak elképesztő fúziós ételeket, a levestől a pezsgővel készülő tejfagyiig. Kiemelkedő minőségű alapanyagokból készülnek a frissítő ízű és szellemiségű, a szabályoktól nem függő, ám mindenképp kitűnő fogások. Az előbbi jelzőt tényleg vegyük komolyan, mert a nagy átlagból kiemelkednek az itteni kreációk: az ikonikussá vált névadó alap, ahogy a tatár is, de az összes curryt is szívesen ajánljuk, ahogy a halas ételekben is az élen járnak. Mindenképp ki kell próbálni, ha bírjuk az ázsiai hatásokat!

WLB-tipp: magyartarka-tatár, vietnámi gulyásudon tésztával mangalica-, bárányhúsgombóccal, szezámos-mákos nudli sűrített tejjel.

3/9

101

Keve Mártonék 101Bistrója a lezárások alatt indult el, és egy egészen új ízvilágot hozott el a Széll Kálmán térre, ugyanis leginkább a tajvani gasztronómiára összpontosítanak. Imádni való, ahogy minden egyes alkalommal mutatnak valami újat, valami mást, amit máshol esélytelen lenne megtalálni. A hétköznapokon 12:00-től 15:30-ig ebédet is ehetünk a 101-ben, mi mégis estére szeretünk asztalt foglalni: remek italokkal kiegészülve ez a hely tényleg kiszakít a pillanat Budapestjéből, és egészen messzire visz...

WLB-tipp: tintahaltoast, sertéscsászáros bao, vega bao.

4/9

biang

Két Biang is van a városban: az Oktogonnál és a Vámház körúton is készülnek Wang Mester kínai ételfantáziái, amelyek nincsenek túlszofisztikálva, viszont mindig erőteljes ízekkel találkozunk. Nem spórolnak a fokhagymával, a chilivel és a gyömbérrel sem, a tésztakészítést pedig olykor egy robotra bízzák. A Biangokba sok kínai, koreai, vietnami vendég jár, ami elég jó ajánlás. Ők nagyobb társaságokként rakják tele az asztalokat, és közösen falatoznak. Gyors, pörgős vendéglátás, akár 40 perc alatt is végezhetünk egy étkezéssel!

WLB-tipp: hun-tun leves, marhahúsos sült tészta, sertéshúsos baozi, biang biang tészta rákkal.

5/9

kicsi

Autentikus és tényleg aprócska: ez a japán ételbár szusiban az élen jár, de egyéb különlegességek is sűrűn tűnnek fel a pultban. Hogy csak egyet említsünk: lehetett már tengerisünt is kóstolni náluk, ami értékes csemegének számít. Számítsunk teljesen eredeti, japán hagyományok alapján készülő ételekre, elképesztő késhasználatra és precizitásra. Nem egy olyan hely, amit magyarok próbálnak ázsiai jellegűre hangolni, ez tényleg egy kicsi Japán

WLB-tipp: minden, ami nigiri, kusikacu, nattó. 

6/9

Costes Izakay

A Costes-csoport fúziós fine bistrója is egy pimaszabb megvalósítás, abszolút fúziósan (ha kell, még az olasz konyha néhány alapanyaga/étele is belekarol az ázsiaiba). Az Izakayában az a vonzó, hogy sok olyat be mer vállalni, amitől mások fáznának. Így fordulhat elő, hogy Molnár Márk és csapata a burrata sajthoz kimcsit tesz, hogy indiai módra készül a paprikás csirke, hogy a pad thai akár nyúlhússal is az asztalunkra kerülhet, illetve hogy megalkották a szecsuani bolognai nevű ételt is. Merész!

WLB-tipp: burrata-kimcsi, mangalicagyoza, koreai BBQ-marhaborda-korona, feketeszezám-brűlée.

7/9

qui

Megbízható és rendkívül hangulatos a QUÍ, ahol Ázsia sokfélesége keveredik, és egyrészt autentikus fogásokra, másrészt saját fantáziákra is támaszkodnak. Tetszik ez a balansz és a frissesség is, amit estéről estére hoznak. Nekünk az előételek nagy választéka a favorit, legszívesebben azokkal laknánk jól, de egytálételekben is erősek. Mégis hogy hagyhatnánk ki egy tempurázott lótuszt vagy egy friss papajasalátát

WLB-tipp: vega tempuraválogatás, som tam, nam tok, rákos pad mee luang, mangós ragacsos rizs.

8/9

khan

A Sáo volt az első, majd jött a KHAN és a QUÍ. Most a második, újlipótvárosi helyet is ajánljuk, hiszen hiába vannak egybecsengések az étlapokon, mindhárom étterem külön személyiséggel és ízvilággal rendelkezik. A KHAN-ban járva bekezdhetünk egy isteni pho-vel, ami gazdag változat sok-sok belevalóval, majd folytathatjuk sült rizsételeikkel, szószos tésztáikkal is. Jellemző rájuk, hogy minden szaftos, és rendkívül frissek a zöldfűszerek, a zöldségek és a felhasznált egzotikus gyümölcsök is. 

WLB-tipp: pho bo sot vang (vörösboros marhás pho leves), Khan kedvence sült rizs, là cháng cantonese style, calamansi-csokikrém.

9/9

Nám

Önálló cikket még nem írtunk a Nám  Taste of Asia egységéről, de már jártunk náluk, és figyeljük a Nagymezőt! Varga Dániel nem ismeretlen a hazai gasztronómiában, és kiváltképp ázsiai fronton éli meg a kreativitását. Ez a pici, de annál több ötlettel felvértezett bisztrócska önmagát progresszívként aposztrofálja, és tényleg egy szerteágazó és sokat mutató műhely. Az öt alapízre támaszkodik a kínálat, és azoknak a bátor ínyenceknek kedveskedik, akik valami átlagostól eltérőre vágynak. 

WLB-tipp: kérdezzünk, és menjünk az épp adott hangulatunk után! 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Megtaláltuk az új kedvenc „nappalinkat” – Megnyílt a Kollab a Mammutban

?>

A Kollab a Mammutban egy kísérleti hely, ami hol kávézóként, hol coworking helyként, hol kultúrtérként és lazulóhelyként vár mindenkit.

Szponzorált

Ezeken a helyeken kóstolhatod meg Budapest hivatalos születésnapi tortáját!

?>

Húsz cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda alkotása nyert meg.

Növényi alapú ételek egy csipet skandináv életérzéssel – A Hÿgge Bisztróban jártunk

?>

„Ellenszer a hideg időre, az esős napokra és a mindent beborító sötétségre” – a Hÿgge Bisztróban azt kaptuk, amire most vágyunk.

Shopping

Új kulináris zarándokhely a MOM Parkban – Megnyitott a Bocca Gourmet Stories

?>

200 négyzetméteres gourmet-üzlet nyitott a MOM Parkban a hazai és a nemzetközi delik legjavával – megnéztük a Bocca Gourmet Storiest.

Neked ajánlott

A