Ha úgy érezzük, hogy a karácsony előtti pörgéssel voltaképpen az is célunk, hogy minél többet pihenhessünk a két ünnep között, akkor ezzel nem vagyunk egyedül. Szuper érzés barátainkkal, családunkkal úgy találkozni, hogy a háztartás és a munka gondjai eközben nem nyomasztanak, és esténként egy pohár meleg ital mellett, takaróba bugyolálva pihenhetünk. De azért ne essünk át a ló túlsó oldalára, a hűvös, szürke időben sem vagyunk arra ítélve, hogy töltöttkáposzta-gőzbe ájulva, félálomban próbáljunk valamiféle kapcsolatot létesíteni családtagjainkkal az ünnep alatt. Menjünk inkább múzeumba, hiszen hihetetlenül izgalmas tárlatok várnak ránk, amelyek közül néhányat az ünnepek alatt láthatunk utoljára. Kiállításokat ajánlunk, ahova családdal, barátokkal is ellátogathatunk.

1/13

vau

Nemcsak fiatalabb és idősebb, de négylábú családtagjainkat is magunkkal vihetjük a Kiscelli Múzeum VAU! című, a fővárosi kutyatartást bemutató tárlatára. A kiállításon az ókortól napjainkig járhatjuk körbe, hogyan lett a főváros a szaglászó, boldogan csaholó, labdáért lobogó nyelvvel és kifordult fülekkel rohanó barátaink, a kutyák otthona. 

További infók itt.  

2/13

Kádár

A kiállítás elsősorban a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek játék katonáit helyezi fókuszba, így kiválóan alkalmas arra, hogy a nagypapák visszaemlékezzenek a régi karácsonyokra, az apukák pedig a saját gyerekkorukról meséljenek a legkisebbeknek. A tárlat fókuszában a magyar katonai figurák állnak, de külföldi kitekintést is kapunk, az egyik leglátványosabb rész pedig a „magyar Playmobilból” épített, embernagyságú budai Vár és a 450 figurából kirakott kenyérmezei csata. 

További infók itt

3/13

tehetsz m

Amíg várjuk, hogy újra megjelenjenek a virágok a fákon és a mezőkön, nézzünk el családunkkal a Természettudományi Múzeumba, ahol látványos installáció segítségével kisebbek és nagyobbak is megismerhetik azoknak a különleges állatoknak az életét, akik beporozzák őket. A múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös kiállítása arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos munkát látnak el ők. 

További infók itt.  
A kiállítás december 31-én zár. 

4/13

zoom

Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, hogy miért is szuper múzeum az új Néprajzi Múzeum, ha gyerekkel látogatnánk ide. A rengeteg program és a látványos új épület mellett mindenképp szeretnénk kiemelni a ZOOM kiállítást, aminek segítségével látványos és interaktív módon kerülhetünk közelebb a múzeumi gyűjtemény tárgyaihoz, ezek segítségével pedig a legkülönbözőbb kultúrákban élő emberek mindennapjaihoz. 

További infók itt

5/13

hangdimenziók

A Magyar Zene Házának csodás és rendkívül interaktív állandó kiállításán nyomon követhetjük a zene történetét a kezdetektől egész napjainkig, miközben hangszereket, kottanyomtatást próbálhatunk ki, belehallgathatunk különböző népek zenéjébe és a sámándobok hangjába is. Az épület körül elhelyezett zenés játékok pedig a legkisebbeknek is szórakozást fognak nyújtani. 

További infók itt.

6/13

Elmozdul

A Kiscelli Múzeum több szuper kiállítással is vár bennünket az ünnepek alatt, ezek közül az egyik legjobb a Mácsai István életművéről szóló. A festő a város lelkes krónikásaként sajátos látásmóddal jeleníti meg Budapest életét, gyakran szürreális elemekkel keverve. A tárlatot egyébként nagyobb gyerekkel is ajánljuk, bár a látottakat biztosan meg kell majd beszélni, hiszen a városról szóló festmények mellett néhány aktot is láthatunk, de szomorúbb témák, sőt a halál is megjelenik néhány képen. 

További infók itt

7/13

el grec

Nincs túl sok hozzáfűznivalónk ahhoz, hogy miért ajánljuk a festőóriás műveit bemutató tárlatot a két ünnep közöttre. A festmények befogadásához persze nem árt némi háttérismeret, és kell az elmélyült figyelem, de nem vitás, hogy ez az a tárlat, amit látni kell. 

További infók itt.  

8/13

vasza

Az El Greco-kiállításhoz hasonlóan szintén egy olyan tárlat, amit vétek lenne kihagyni. Különösen így van ez a téli szürkeségben, amikor a szemünk is nagyon kívánja a csodás színeket és azt a könnyedséget, amit a képek közvetítenek.

További infók itt.  
A kiállítás január 15-én zár. 

9/13

A festő-poét

Akár a Vaszary-kiállítás meglátogatását is összeköthetjük ennek a tárlatnak a megtekintésével, hiszen a kevésbé ismert alkotó művei nagyon jól kapcsolódnak ehhez. A fiatalon elhunyt festőművész-grafikus életműve különleges, a helyenként egészen bizarr és meghökkentő, máskor pedig puritán szépségű képekkel kapcsolatban csak az a kérdés merülhet fel bennünk, hogyhogy nem láttuk őket idáig. 

További infók itt.  

10/13

Ki gombolta

Az Óbudai Múzeum decemberben nyílt időszaki kiállításán a gombok kerülnek a fókuszba. Az apró tárgyakon keresztül nyerhetünk betekintést az egyes korszakok társadalom- és divattörténetébe, Óbudát pedig fontos gombkötőközpontként is megismerhetjük. 

További infók itt.  

11/13

Bukta

Ritkaságszámba megy, hogy az egyik legnagyobb élő magyar festő nem állami intézményben kap egy ilyen színvonalú tárlatot, amelyre külön alkotások, helyspecifikus installációk is készültek. A tárlatra belépve utazásra indulunk, így néz ki a vidéki Magyarország egy olyan művész szemével, aki háromszor szerepelt a velencei biennálén, de változatlanul szülőfalujában, a Heves megyei Mezőszemerén alkot.

További infók itt 

12/13

Keresztes

Keresztes Zsófia műtermébe már korábban bekukkantottunk, és a velencei biennálén szereplő alkotásait is megnéztük. Most a Ludwigban mutatkozik be ez az érdekes anyag, ami általában kissé megosztja a laikus közönséget. Szerintünk jól fog esni egy kis elgondolkodás, vitatkozás utána. 

További infók itt.  

13/13

Hantai

A Szépművészeti Múzeum kamarakiállítása az 1948-tól Franciaországban élt magyar festőművész, Hantai Simon munkássága előtt tiszteleg. A kiállításon szereplő mintegy 60 festmény a közvetlenül az 1948-as emigrációja után készített műveit mutatja be, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait és képviselőit tanulmányozta, Paul Kleetől egészen Jackson Pollockig. 

További infók itt.  

Noha a múzeumok a két ünnep között általában látogathatók, érdemes a pontos nyitva tartásról a látogatás előtt tájékozódni. 

Címkék