A Godot Művészeti Intézetben több mint ezer négyzetméteres kiállításon ismerhetjük meg Bukta Imre munkáit. A tárlatra új festmények és helyspecifikus installációk készültek és az is ritkaság, hogy egy nem állami fenntartású, független kulturális intézmény ilyen volumenű kiállítást rendez egy kortárs, hazai alkotó munkáiból. Mindez azonban eltörpül amellett az élmény mellett, hogy a tárlaton egy olyan világba kapunk meghívást, amihez egyrészt nagyon könnyen tudunk kapcsolódni, másrészt szeretettel és nosztalgiával tekintünk rá. Így néz ki a vidéki Magyarország egy olyan művész szemével, aki háromszor szerepelt a Velencei Biennálén, de változatlanul szülőfalujában, a Heves megyei Mezőszemerén alkot. Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című kiállításán jártunk.

Szinte halljuk a kertkapu nyikorgását, amin keresztül megérkezünk a kiállításra. Nemcsak fizikai határvonalról van azonban szó, egy vidéken alkotó ember esztétikai és társadalmi valóságába is megérkezünk. Ennek pedig éppen úgy része a szakralitás, a természet, mint a régi értékektől való szeretetteljes búcsú vagy az öregedés. A tárlat mintegy ezer négyzetméteren, három emeleten és hat tematikus egységen keresztül vezet be a művész legszűkebb világába. A hat részben az egyes témákhoz kapcsolódóan a hazai kulturális és tudományos élet szereplői, Krasznahorkai László, Sebestyén Márta, Keserü Katalin, Barabási Albert-László és Mészáros Blanka beszélnek arról, hogyan kapcsolódnak az egyes témákhoz.

A kiállítás címe, Műveljük kertjeinket! a Candide utolsó sorát is idézhetné, ezzel arra utalva, hogy vonuljunk vissza saját környezetünkbe és végezzük el a munkánkat. A művész egy vele készített interjúban azonban úgy fogalmaz, a címmel inkább az akarták kifejezni, hogy ápoljuk hagyományainkat és kultúránkat.

Bukta Imre


1952-ben született Mezőszemerén,
ahol most is él és alkot. Három alkalommal szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauló-i Biennálén, a párizsi Pompidou Központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban, a pekingi Millenium Múzeumban is. Több jelentős egyéni tárlata volt Budapesten, Welsben, Nürnbergben, Stuttgartban, Kecskeméten, Helsinkiben, San Franciscóban, Zágrábban, Karlsruhéban, Egerben és Sepsiszentgyörgyön. Eddigi legnagyobb tárlatát 2012-ben rendezte a Műcsarnok.

Először a mezőszemerei Kertek alja utca világába, a művész közvetlen lakóhelyére, környezetébe érkezünk, ahol biciklijét szerelő bácsi, szatyrot cipelő idős asszony, műanyagszék, tócsák és melléjük kiszórt könyvek képei fogadnak minket. A környezet mégsem elsősorban szomorú, a jelenetek éppen annyira szürreálisak, mint az életünk. Noha megvan a maguk szimbolikája, úgy érezzük, hogy a valóságban is bármikor szembejöhetnek velünk egy vidéki utcán.

Már ezeknek az alkotásoknak is fontos részei a fák, amelyek szinte átvezetnek a tárlat következő, a Jegenyefák nem nőnek az égig című egységébe. Az előző szekció szerethető és kissé szürreális világa után az embert szinte mellbe vágja a láncfűrészekből összeállított, autóreflektorral megvilágított installáció, amely mögött hatalmas jegenyék fenyegető árnyéka sejlik fel. Az egykor divatos fafajta ma még raklapnak sem használható, ezért a legtöbb helyen kivágták ezeket a vidéki látképbe egykor szervesen illeszkedő óriásokat.

A fák a legtöbb kultúrában különleges szereppel bírnak, összekötői az emberek és istenek világának, így az installáció átvezet a következő, a szakralitás témakörét körbejáró, Mikor jön le az égből Krisztus? című egységhez. A vidéki embert körülvevő vizuális ingerek jelentős része hosszú évszázadokon át a valláshoz kötődött, nem meglepő, hogy két, nagyon látványos installációt is találunk itt. Az egyik Mezőszemere védőszentjéhez, Sarlós Nagyboldogasszonyhoz kapcsolódik, pelyvafelhő fogja körül a plexibe zárt szobrot. A teret furcsamód fegyverropogás zaja uralja, ez egy másik installációtól ered, ahol ládára állva nézhetjük, ahogy egy gépezet időről időre összekeveri a búzát, amelyből jaj istenem! felirat emelkedik ki. Az alkotás így indirekt módon a szomszédunkban dúló háborúra is utal.

A harmadik, A romantika a legjobb üzlet? című rész azt a kérdést járja körül, hogyan változnak meg a minket körülvevő értékek. A hagyományos falusi élet megszűnését, a vidék átalakulását mégsem a melankólia járja át, hanem humor, nosztalgia is érezhető. Ennek a résznek az egyik legszellemesebb alkotása az iKapa, amelynek segítségével akár egy fotelből, okoskapával irányíthatjuk a földművelés egy hagyományos mozzanatát. Az alkotáshoz természetesen a célcsoport igényeinek megfelelő reklámok is készültek.

A Megöregszünk mind? című részben a minket körülvevő környezet változása után a személyes sors, az öregedés kérdésköre jelenik meg. Az életkorral való szembenézésnek kifejezetten szikár formája, hogy a művész 1974-es, nagy port kavart, egész alakos fotója és egy hasonló beállítású mostani kép kerültek egymás mellé. Az alkotások a Nyugdíjasklub – Imi 70 című installációval szemközt helyezkednek el. Az önreflexív alkotás számunkra az egyik legelgondolkodtatóbb eleme volt a kiállításnak, érdekes volt a Munkácsy-díjas művészt egy vidéki nyugdíjasklub szülinapi bulijára képzelni, ahol a nyugdíjasok himnuszát hallgatja, az idős vendégek pedig okoseszközökön nézik a gyerekkori fotóit.

A kiállítás tere is mintha követné az egyre személyesebbé váló témát, fokozatosan egyre szűkebbé válik, a falusi utcán és szakrális tereken, majd a nyugdíjasklubon át lassan megérkezünk az otthon biztonságos közegébe. A Hogyan válik emlékké az otthon? című, utolsó egység a többemeletes kiállítóhely két legfelső szintjén található, a felső emeleten pedig egy olyan installációt rendeztek be, mintha egy ház belső szobáiban lennénk és az ablakon át szemlélnénk a minket körülvevő környezetet.

Az utolsó egység így megidézi Bukta Imre 2012-ben, a Műcsarnokban rendezett Másik Magyarország című kiállítását, mintha az itt szereplő házba jutottunk volna be és szemlélnénk a külvilágot. A reflexió nem véletlen, hiszen mindkét tárlatot Gulyás Gábor, a Modem, a Műcsarnok és a Ferenczy Múzeumi Centrum egykori igazgatója rendezte.

A tárlat különleges élményt jelent. Az alkotások és a tér harmonikus egységbe simul, ez segít abban, hogy megalkothassuk személyes interpretációnkat. A kiállítás végén pedig jó látogatóhoz illően néhányat haza is vihetünk a megvásárolható Bukta-szuvenírek közül. A tárlat kifejezetten izgalmas élmény, nem érdemes kihagyni, ha pedig a karácsonyi hajtásban nem lenne időnk megnézni, akkor se keseredjünk el, hiszen egészen áprilisig látogatható.

Címkék