Óbuda minden magyar városok nagyapja. (Krúdy Gyula)

A III. kerület a főváros legrégebben kialakult része, itt volt a Római Birodalom Pannónia tartományának fővárosa (Aquincum), itt állt Hadrianus helytartó (később császár) palotája. A középkorban királyi-királynéi szálláshely volt. A török hódoltság után német telepesek érkeztek Óbudára, akik leginkább szőlőműveléssel foglalkoztak. Budapest 2. legnépesebb és területét tekintve 3. legnagyobb kerületeNépszerű kirándulóhely, domborzata igen változatos, dombok, hegyek (Hármashatár-hegy), barlangok (Szemlő-hegyi-barlang, Pál-völgyi-barlang), patak (Aranyhegyi-patak), Duna-part (például Római-part), vizes élőhely (Mocsárosdűlő), sziget (Hajógyári-sziget) is található itt.

Épített öröksége is jelentős, római kori emlékek (Aquincum, két amfiteátrum, az egykori római légiótábor közfürdője, a Thermae Maiores), régi gyárak (Óbudai Gázgyár, Goldberger-gyár, Selyemgombolyító), kastély (Zichy-kastély), egykori kolostor (Kiscelli Múzeum), templomok (Szent Péter és Pál-főplébánia-templom, óbudai zsinagóga, Óbudai evangélikus templom), templomrom (klarisszák temploma), lakótelepek (Gázgyári lakótelep, Békásmegyer, Pók utca), múzeumok (például Aquincum, Kiscelli Múzeum, Kassák Múzeum, Vasarelly Múzeum, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátómúzeum, Óbudai Múzeum) egyaránt várják a várostörténeti emlékek iránt érdeklődőket.

Nyáron vizes élményeket is kínál Óbuda, a legismertebb szereplő a Római Strandfürdő, de jót fürdőzhetünk a Pünkösdfürdői Strandon is, és a közelben nyílt meg 2022 márciusában az ökológiai szemléletű Pünkösdfürdő Park. És Magyarország legnagyobb, nemzetközileg is ismert fesztiválja, a Sziget Fesztivál is várja nyáron a bulizni vágyókat a Hajógyári-szigeten. Ha kicsit eltávolodnánk a földtől, vár ránk az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló.

A gasztronómia szerelmesei számos helyszín közül választhatnak a kerületben: több jó kávézót is találunk itt (Lemmïng, This is Melbourne, Esernyős, Vasmacska KávéZOO), de a főváros egyik legjobb cukrászdájáért (Málna The Pastry Shop) és a nagy múltú Daubner Cukrászdáért is Óbudára kell jönni, a legjobb kerületi pékség pedig a PipacsKihagyhatatlan a kerületi gasztrolistából a Flórián téri lángosos, a kockás terítős éttermek közül kiemelkedik az 1899-ben nyílt Kéhli Vendéglő, a műfaj további követői a Csalánosi Csárda, a Zöld Kapu Vendéglő, a Fenyőgyöngye és a Lacikonyha. Modernebb, bisztrósabb hangulatot találunk a Semmi Extrában, a Pastramiban vagy a Kiscsillag Étteremben. A nemzetközi vonalat képviseli az egyik kedvencünk, az Okuyama, valamint a Maharaja és az Aragvi Grúz Étterem. A nyári időszak nagy kedvencei a Kobuci Kert, a Mad Garden, a Két Rombusz, a Fellini és a Nap Bácsi.

Buda legészakibb kerületének fontosabb útjai a Bécsi út, a Lajos utca, a Szentendrei út, a Vörösvári út, legismertebb terei a Flórián tér, a Fő tér, a Szentlélek tér, a Kolosy tér. A kerületen áthalad az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút is.

Óbudára érkezhetünk HÉV-vel (H5), számos busszal és villamossal is (1-es, 17-es, 19-es, 41-es), de akár a BKK D11-es és D12-es hajójáratával is (átmenetileg nem közlekedik). 

Címkék