Klasszis játékosok mezei, edzőlegendák naplói, Albert Flórián aranylabdája, a régi pálya falelátójának korhű mása és még sok egyéb tárgyi emlék látható az 1899-ben alapított klub új helyet kapott múzeumában. A történészek által profin összerakott kiállítás nemcsak focirajongóknak jelent élményt, hiszen a város múltjáról is megtudhatunk pár érdekességet.

A múzeum ugyan több évtizedes hagyományokra tekint vissza, de csak idén, az új arénában kapta meg a hivatalos múzeumi státuszt. A profin összerakott kiállításon Tobak Csaba történész, a múzeum igazgatója vezetett végig.

Az 1899. május 3-án alakult Ferencvárosi Torna Club az ország egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal bíró és kétségkívül legnépszerűbb sportklubja. Fennállása alatt a számos bajnoki cím és Magyar Kupa-győzelem mellett - klubszinten - az ország egyetlen nemzetközi kupasikerét is a zöld-fehér csapatnak köszönhetjük.

Ezt a hatalmas örökséget egy kis tárlaton bemutatni nem könnyű, ezért a kiállítás elején egy úgynevezett idővonal fogad bennünket, ami az egyes korszakok mérföldköveire emlékezik a labdarúgásra koncentrálva, de a többi szakág nagy győzelmeiről, olimpiai bajnoki címeiről, világbajnoki sikereiről sem feledkezik meg. Mindezt tabletek és a vitrinekben kiállított eredeti tárgyak segítségével.

Megtaláljuk itt Schlosser Imre szerződését, az 1965-ös VVK-győzelemhez (ez az Európa Liga jogelődje) vezető, a Juventus ellen Torinóban megnyert meccs emlékeit és Dalnoki Jenő edzésnaplóját, valamint az utolsó Bajnokok Ligája-csoportkörig jutó ifj. Albert Flórián és Simon Tibor mezeit.

A következő rész egy képzeletbeli öltöző rekonstrukciója: az egyes szekrényeket kinyitva a különböző korszakokban viselt mezeket, cipőket és egyéb emlékeket láthatjuk. Az 1900-as évek csapata - mely még a Soroksári úton, gyakorlatilag egy grundon játszott - a kor "focidivatjának" megfelelően egy pizsamaszerű mezben lépett pályára, majd évtizedről évtizedre megfigyelhető a könnyen száradó mezekig és gyors focicipőkig tartó evolúció.

Az 1950-es éveket reprezentáló szekrény különösen érdekes, hiszen a rádió archívumából származó, Tobak Csaba által megtalált 1956-os felvételen jelentik be a csapat újraalakulását, hiszen a kommunista rendszer szinte mindent megtett (név elvétele, csapatszín megváltoztatása, a legjobb játékosok besorozása) a csapat ellehetetlenítéséért.

A csapat következő pályája már az Üllői úton állt. Ennek a régi "arénának" a favázas lelátóját rekonstruálták a múzeum következő helyiségében. Ide leülhetünk és akár órákig is nézhetjük a régi meccsek visszajátszásait.

Az utolsó három helyiségben a sikerekre emlékező kupák és egyéb emlékek következnek, a tematikus szobában jelenleg a VVK-győzelem 50. évfordulójára emlékező tárlat látható, az utolsó terem pedig "a szentély", ahol többek között Albert Flórián Aranylabdája és Nyilasi Tibor Ezüstcipője is látható.

Az amúgy is izgalmas kiállításon délutánonként olyan, évtizedek óta bérlettel rendelkező "nagy öregek" vezetnek végig, akik a legendás meccsekről, játékosokról és a városról is szívesen mesélnek - ha kell, órákig. Az egyébként szép számmal érkező külföldi látogatókra is gondoltak, hiszen egy applikáció segítségével 7 nyelvű audioguide-ot is igénybe vehetünk.

A történészek által profin összerakott kiállítás meglátogatása minden Fradi-szurkolónak kötelező program, de a labdarúgás és a város múltja iránt érdeklődőknek is tartogat néhány érdekességet.