A Gárdonyi tér szomszédságában fellelhető, családias hangulatú és roppant barátságos pincekocsma ritka, mint a fehér holló: csupa lengyel sör kapható, és a csapon lévő saját sörök is a lengyel vonalat viszik. Ugyanez mondható el a kocsmakajákról is, de maga a hely is lehetne bármelyik lengyel városban.

Teljesen mindegy, hogy Krakkóra, Varsóra, Gdańskra, Lublinra, Poznańra, Wrocławra vagy Zakopanéra bökünk rá a térképen, bármelyik város szövetébe simán belesimulna ez a hangulatos kis kocsma, ami a valóságban Magyarországon, azon belül is Budapesten, Újbudán, a Gárdonyi térből nyíló Bercsényi utca elején található, egy random lengyel város helyett. Bár mifelénk inkább a cseh vonal a menő, ha szláv sörökről van szó, de a lengyel is bőven megéri a figyelmet. Nem annyira nehéz és keserű, mint a cseh vagy a szlovák minta, hanem az osztrák és a német vonalat viszi, könnyű, lágy és édeskés is, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne erős;

Lengyelországban a sör 6%-tól indul, ami ez alatt van, az már inkább üdítőnek számít.

Bár a legendás kis Polski autót már nem gyártják, a kultusza Lengyelországban épp akkora, mint a németeknél a Trabanté, és nálunk is megvan a csöpp autóra eső nagy-nagy figyelem, így nem véletlen, hogy amikor 2019-ben a tulajdonos, Cserkuti Imre megnyitotta a kocsmáját, akkor erre az autóra esett a választása, így lett a helyből Kispolszki (amit eredetileg Lolka és Bolka néven akart megnyitni, de felmerültek bizonyos jogi problémák).

Amikor belépünk a helyre, szinte azonnal szláv földön érezzük magunkat

a sok fa miatt, ami a meghatározó anyag a kocsmai berendezésben és a belső térben, de a drukkersálak vagy a szinte mindenhol felbukkanó kis Polskik is ebbe az irányba mutatnak. És akkor még el sem jutottunk a pultig, ahol pedig csupa sok mássalhangzós, nehezen kiejthető lengyel szóval találkozunk. Kivétel a Perła, ami a fő sörmárka a Kispolszkiban, bár ezt a nevet sem úgy mondjuk, ahogy látjuk vagy írjuk, mert a keresztben áthúzott l betűt valójában u-nak ejtjük. 

De vissza Imréhez! Mielőtt megnyitotta a kocsmáját, több mindent is csinált, például dolgozott a zeneiparban, amit azért is fontos megemlíteni, mert lelkes zenerajongó és koncertre járó a mai napig, sőt, a Kispolszkiban is megállás nélkül szól a zene. Később sátrakat hozott be Lengyelországból, viszonylag sokat járt ki, keresztül-kasul bejárta az országot, időzött kis- és nagyvárosban meg faluban, egyszóval fokozatosan megismerte az ottani életet, a szokásokat, a kultúrát, az embereket – és közben szinte észrevétlenül beleszeretett. Mivel bakancslistás terve volt, hogy egyszer nyisson egy kocsmát, és a sört pedig szereti, a lengyel verzió pedig igencsak ízlett neki, egy idő után megérett benne a gondolat, hogy talán inkább a sörök miatt kéne mostantól Lengyelországba menni a sátrak helyett. 

Amint a tettek mezejére lépett, egy nem várt akadállyal kellett szembenéznie: a legnagyobb lengyel nagyüzemi söröket egyszerűen nem lehet forgalmazni, így a kisebb üzemek irányába kezdett tapogatózni. Így akadt rá a már említett Perłára, ami az ötödik legnagyobb sörfőzde Lengyelországban, Lublinban található, és 1846 óta létezik. De Imre további kisebb sörfőzdékkel is kapcsolatban áll, és kaphatók a söreik a Kispolszkiban, mint az 1800-as évek vége óta létező Fortuna, a 700 éves múltra visszatekintő Grodziskie vagy a még egészen fiatal, 2012 óta létező Stu Mostów. 

A sörök mellett egyéb lengyel italokat is kapunk a Kispolszkiban. A lengyelek borban ugyan rém gyengék, de mivel sok az alma és a körte, így ciderben egészen magas színvonalat hoznak, a Bercsényi utcai kocsmában a Lubelski márka kapható többféle ízben. Emellett természetesen lengyel vodkákat, żubrówkát vagy a lengyelek nemzeti likőrjét, a soplicát is megkóstolhatjuk. És ha iszunk, akkor előbb-utóbb eszünk is, egy kocsmában pedig kocsmakaját illik enni. A Wałęsa kedvence (4000 Ft) háromféle sült kolbászt jelent mustárral és kenyérrel, a Bem apó kedvence (3500 Ft) a vega fogás, ami bryndza körözöttből, tojásos túrókrémből és lengyel sajtból áll, végül pedig ott a szegény lengyel kedvence (1400 Ft), ami mazuri töpörtyűs zsíros kenyér erős paprikával. Ha pedig valaki porter típusú, ún. fekete sört iszik, ajándék sörkorcsolyát kap mellé, ami gyömbéres és keserű csokis kakaós kekszet jelent.

Bár a sörök 90%-a eredeti lengyel sör (üveges vagy dobozos kiszerelésben), hazai sör is kapható, a budapesti HopTop egy-két söre, illetve a Szent András meggysöre. A ház sörét is a HopTopban főzik, de Imre útmutatása alapján. Ez egy lengyel sör hazai verziója, és Czerwony Lager a becsületes a neve. Az alkoholos italok közepes áron kaphatók, ami azért is hangzik jól, mert amiket itt ihatunk, azokat máshol nem tudjuk, maximum Lengyelországban. Az üveges és a dobozos sörök ára 950 és 2200 Ft között van, a csapolté 1400, akárcsak a cideré, sőt, az égetett szeszek is innen indulnak. Az infláció persze ide is elért, és emelés már régen volt, de októbertől ez is megtörténik, úgyhogy aki az említett árakon szeretne fogyasztani, az még most, szeptemberben menjen! 

Végül, de nem utolsósorban beszéljünk kicsit arról, hogy

Imrének nemcsak a lengyel sörök fontosak, hanem az egész lengyel kultúra és az ország.

A Lengyel Kulturális Intézettel és a közelben található, irodalmi fókuszú kávézóval, a Gdanskkal is jóban van. Mivel Imre egy amolyan jó beszélőkével megáldott, igazi kocsmáros, rendszeresen szóba elegyedik a vendégeivel, akiknek mindössze 5%-a lengyel (Magyarországon élők és dolgozók), a többiek mind magyarok. Utóbbiaknak előszeretettel ajánlja, hogy kerekedjenek fel, és tegyenek utazásokat Lengyelországban, mert sokszínű és jó hely, Imre órákat tudna mesélni róla. Időnként nemcsak csapol és cseveg, hanem különféle gasztronómiai-kulturális programokat is szervez, amelyeken a lengyel sörök mellett a történelemről és a kultúráról is szó esik. De tervez kiállításokat tartani, felolvasásokat, sőt filmklubot is, ami októberben lesz, elsőre egy nagy össznépi Lolka és Bolka-vetítés. 

Elérhetőségek

Kispolszki 

Címkék