Ha épp nem tudsz elutazni Csehországba, de azért jólesne egy kis cseh életérzés meg pár falat és korty, Budapesten és a környékén is találhatsz erre alkalmas helyeket. Összeszedtük a kedvenceinket.

Hrabal Söröző

Ha valaki igazán ismerte és szerette Prágát meg a cseh sört, az a híres író, Bohumil Hrabal volt, mi pedig őt szeretjük nagyon, meg persze a cseh fővárost és söröket is, és a konyhájukról (kolbász, sonka, knédli, hermelin és a többi) se feledkezzünk el. A Rákóczi úton, az Astoriához közel eső és az íróóriásról elnevezett söröző alapeset Budapesten, ha cseh (sör)élményre vágyik az ember. A 8 csapon 8-féle sör van, mellettük pedig vannak még dobozos és üveges megoldások is, egyszóval van miből választani, és ha a sör nem lenne elég, akkor a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmekből vett jelenetek, Bohumil Hrabal mellszobra és a tipikusan cseh, barnás színvilág majd rásegítenek.

 • 1088 Budapest, Rákóczi út 11.
 • Facebook

Jaromír

Annyira el vagyunk kényeztetve, hogy Jaromírból nemcsak egy van, hanem mindjárt három. 2012-ben nyitott meg – a VI. kerületi Csengery utcában – az első sörpince, karnyújtásnyira a Nagykörúttól. Aztán jöttek sorra a többiek, előbb a Jaromír a Templomhoz a VIII. kerületi Lőrinc pap téren, majd Pest után érkezett az első budai egység, a XII. kerületi Márvány utcában a Sörbisztró. A csehek nemcsak sörben hozzák a világszínvonalat, hanem jégkorongban is, a hely névadója pedig a cseh hokislegenda, Jaromír Jágr, a név után a 68-as szám pedig a modern kori cseh történelem fontos évszámára utal. A Jaromír 68-akban nemcsak a cseh sörök, de a sörök mellé passzoló cseh gasztronómiai fogások is tesztelhetők. Sőt, a Jaromír egy blogot is vezet, ahol a bejegyzések elsősorban nem a három helyet népszerűsítik, hanem magát a csehséget. 

Jaromír 68 Cseh Sörpince:

 • 1067 Budapest, Csengery utca 62/B 
 • Facebook

Jaromír a Templomhoz:

 • 1088 Budapest, Lőrinc pap tér 4.
 • Facebook

Jaromír 68 Cseh Sörbisztró:

 • 1126 Budapest, Márvány utca 29.
 • Facebook

Pivo

A Hegedűs Gyula utcában található söröző a cseh sörremekeken túl azt is szemlélteti, hogy sok jó ember kis helyen is elfér, ugyanis a Pivo nem túl nagy, de annál barátságosabb. És ezen a kis helyen rengetegféle sör is elfér, nem csak ember. Mint minden rendes és valamirevaló autentikusan csehes hely esetében, a Pivóban is működik az illúzió: beülsz, és dacára annak, hogy általában magyar beszédet hallasz, és tudod, hogy épp Újlipótvárosban tartózkodsz, mégis rövid időn belül Prágában találod magad, és nemcsak a sörök, de a hely berendezése miatt is, mert az is olyan, mintha a cseh főváros óvárosának egyik kocsmájában ücsörögnél, sört kortyolgatva. A Pivo az egyik személyes kedvencem, ahol – pláne jó időben – érdemes megállni pár kortyra, amit akár bent, akár a hely előtti teraszos részen is elfogyaszthatsz. 

 • 1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 22.
 • Facebook

Háček Söröző-Étterem

A Deák Ferenc tértől mindössze 1-2 percre, a Paulay Ede utca Bajcsy-Zsilinszky út felé eső részén található étterem és söröző elsősorban hangulatában kínálja a cseh életérzést, meg persze a söreiben. Az étlapon azonban nem feltétlenül csak a cseh gasztronómiára jellemző ételek vannak, hanem mindenféle. Ez persze nem akadály, hogy jól lecsússzon az ebéd vagy a vacsora mellé egy korsó Svijany, ami a Háček csapjaiból folyik, de üveges formában is ihatjuk a szintén kiváló Primátor mellett, sőt cseh párlatok is kaphatók itt. A családias hangulatú helyet bármely napra szívesen ajánljuk, mondjuk, színház előtt vagy után, attól függően, hogy mikor szeretünk enni-inni este. A hely egyébként a Kertész utcában volt eredetileg, onnan költözött át a Paulayba.

 • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 5.
 • Facebook

Ferdinánd Monarchia Étterem

Bár – ahogy a Király utcai hely neve is mondja – itt az egész egykori Osztrák–Magyar Monarchia megjelenik a színen, de a cseh sörök és részben a gasztronómia kiemelt helyet kap a többivel szemben. A Ferdinánd ugyanakkor nem Bohémia bohém oldalát mutatja meg, inkább a meghitt hangulatú, elegáns békebelit, így a sörünket is illedelmesebben kortyolgatjuk itt, nem habzsolva, mint a többi csehes helyen. Az illúzió itt is tökéletesen és szinte kézzelfoghatóan működik, és nemcsak földrajzi értelemben, mert közben az időben is utazunk egyet. 

 • 1068 Budapest, Király utca 76. (bejárat az Eötvös utcából)
 • Facebook

Hetedik lépcső

A cseh sörkultúra fontos helye a Rákóczi úton található, nem messze a már ismertetett Hrabaltól. Belépve ide olyan, mintha Budapestről egyszer csak Prágában teremnénk, és nemcsak a sörök, hanem a hangulat miatt is, mert itt minden a csehségre utal, de még a falfestés is. A Hetedik lépcső nemcsak söröző, hanem szaküzlet is, és természetesen csupa cseh termék vásárolható, elsősorban sör, de kaphatók párlatok is. Bár az összes csehes hely népszerű, ezért érdemes előre asztalt foglalni, de itt rendszeresen elfogynak a helyek. Nagyon különleges sörök is kaphatók a Hetedik lépcsőben, amiket akár meccsnézés közben is elkortyolgathat az ember, mert az is rendszeres programpont a helyen. 

 • 1088 Budapest, Rákóczi út 13.
 • Facebook

Cech In

A Bazilikával szemben, a Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalán, a Lázár utcában megnyitott söröző, vagy ahogy ők hívják magukat: sörtár, a cseh sörkülönlegességek mellett magyar főzdék söreit is kínálja, a konyha pedig csupa vaskos ételt, ami tökéletesen passzol a sörözéshez. Bár kinézetre és minőségre a prágai autentikusságot hozza, árakban viszont a környékre jellemző magasabb színvonalat, de ez senkit ne ijesszen el a Cech Intől. Azért nem a fancy vonalat erősíti, de persze az sem lenne baj, elvégre a cseh fővárosban is vannak puccosabb helyek. De ez a söröző azért nem ilyen, hanem csehesen vígkedélyű és barátságos.

 • 1065 Budapest, Lázár utca 7.
 • Facebook

Az Öszvér

A csehes helyek közül talán ez adja vissza leginkább a cseh kocsmák hangulatát, ráadásul Az Öszvérnek még az árai is „erősek″, mármint abban az értelemben, hogy olcsók a sörök, de tényleg. Éppen ezért nagyon népszerű hely, ami a belváros szívében, a Zichy Jenő utcában található. Nemcsak cseh sörök kaphatók itt, hanem magyar portékák is, de azért az előbbiek viszik a prímet. Az ital mellé étel is dukál, sonkás-kolbászos-szalonnás böllér- és paraszttálak, illetve – ami komoly csehes fegyvertény – szerepel az étlapon az első számú cseh kocsmakaja is, a hermelin, ami fűszeres olajban érlelt camembert. Apró szépséghiba, hogy nem knédlivel adják, hanem pirítóssal, de annyi baj legyen.

 • 1066 Budapest, Zichy Jenő utca 38.
 • Facebook

Csehülünk

Végül, de nem utolsósorban egy olyan helyet ajánlunk, ami nem Budapesten van, hanem a környékén, közelebbről is Telkiben. A Csehülünk már a nevében is leteszi szinte az összes garasát a cseh gasztro- és sörkultúra mellett. Utóbbi téren le is uralnak mindent: mind üveges, mind csapolt sör tekintetében csak cseh italok kaphatók. Az ételek terén pedig ugyan szélesebb az olló, de azért van miből válogatni abban az esetben is, ha mindenképpen valami cseheset fogyasztanánk. Jómagam egy túra során bukkantam rá a helyre, vagyis akkor sem kell elnyomnunk magunkban a csehsör-vágyat, ha kirándulni, túrázni megyünk, akár gyalogszerrel, akár bringával. Csak persze úgy kell megválasztani a célpontot, hogy valahol Telki környékén legyen, és akkor a menet végén beiktathatunk egy jól megérdemelt kis csehülést is. 

 • 2089 Telki, Muskátli utca 1/B
 • Facebook

(Borítókép: Joe Wakeford - Getty Images)

Címkék