A város egyik legszerethetőbb, leglazább szusizója annak ellenére lett a magyarok kedvence, hogy sem nagy hírverés, sem kifejezetten népszerű lokáció nem járt hozzá. A Kicsi Japán most új egységet nyitott a Szent István körúton. Még mindig nem egy bálterem, de egy jó randi már belefér!

A Kicsi Japán 5 éve nyitott a Corvin-negyed árkádjai alatt. A lokációt és a másfél méteres belsőt látva az ember akkoriban, mikor percenként nyitott egy izgalmas új hely, csak jóindulatúan elhúzta a száját, titokban pedig drukkolt, hogy legyen olyan erre tévelygő gyalogos, aki érdeklődik annyira a japán konyha iránt, hogy megáll, ahelyett, hogy továbbrohanna. A Kicsi Japán ennek ellenére hamar népszerű lett, és nemcsak a helyi expatközösségből lettek törzsvendégek, de a magyarok is nagyon megszerették Yoshihito Hirose művészetét.

Az oszakai séfnek egy barátja ajánlotta a térséget, ő pedig az összes környező országot végigjárva végül Magyarország mellett tette le a voksát. Egy rövid ideig dolgozott a Sushi Oceanben, de a következő állomás már a Corvin árkádjai alatti Kicsi Japán volt. A Kicsi Japán nemcsak azért lett hamar népszerű, mert Yoshihito szusijai ár-érték arányban verhetetlenek voltak, hanem azért is, mert az egyszemélyes vendéglátásba még az is belefért, hogy a japán kultúráról és gasztronómiáról osszon meg apró, kevéssé ismert, de fontos tudnivalókat, így a makink mellé rögtön kaptunk egy kis edukációt is.

A Kicsi Japán sikerén és a törzsközönség támogatásán felbuzdulva 2019 novemberében megnyitotta a Király utcában a Kicsi Japán Izakayát, amit a Covid sajnos elsodort. Egy új, nagyobb hely pedig már régóta bakancslistás volt, de csak mostanra sikerült olyan csapatot összehozni és lokációt találni, hogy meg is valósuljon az ötlet.

Az új Kicsi Japán a Nyugatitól nem messze nyitott ki pár hete, kicsivel nagyobb, mint az előző, itt például már kényelmesen le tudunk ülni asztalokhoz, és nem a fal mellett körbefutó pultnál kell elfogyasztani az ebédünket. Erre a kicsit kényelmesebb, ráérősebb, beszélgetősebb vacsorához is passzoló enteriőrhöz választották a Kicsi Japán Dining nevet is. Az intim hangulatot emelik azzal, hogy bár tényleg nem nagy a helyiség, ahol tudták, bambuszrolóval elválasztották egymástól az asztalokat, így kifejezetten intim kis tereket hoztak létre az apró éttermen belül.

Az étlap nagyon hasonló az eredeti lokáció kínálatához, azonban míg ott 50-50 százalék a szigorúan autentikus és az európai ízlésre hangolt fogások aránya, itt inkább a haladó japán szakosoknak kedveznek, 80 százalék feletti hagyományos szusikkal. Hogy az étlap mennyire adja vissza a japán konyhát, arra nem is kell jobb bizonyíték, mint hogy a Japán Nagykövetség rendezvényeire is rendszeresen csinálnak cateringet.

Shi Shi – aki a kezdetektől Yoshihito segítője és üzletvezetője – szerint az új helyen is szinte csak hideg fogások vannak, de itt már került az étlapra pár olyan termék, ami túl sok lett volna a Kicsi Japánba, például a de luxe szusitál, amin 7 db különleges nigiri található. A kiváló minőségű alapanyag mindig is elengedhetetlen volt Yoshihito számára, de ezt az elvet a Kicsi Japán nyitása óta többször újra és újra definiálta. A legtöbb japán étteremben havi egyszer rendelik meg a halakat, a Kicsi Japánban viszont hetente kétszer, hogy mindig a lehető legfrissebb legyen. A rizst – amiről első blikkre azt gondolhatnánk, hogy csak kísérő a lényeg, a nyers halak mellé – 15 percenként veszik ki a rizsfőzőből, rendelésre, hiszen ha kihűl, nemcsak az állaga, de az íze is megváltozik.

A műgonddal összeállított, mesteri szasimik, makik és nigirik mellé pedig egy útmutatót is kapunk, hogy hogy kell a szusit enni. A Yoshihito által illusztrált, kézzel írt kis kalauzból megtudhatjuk többek közt, hogy a szusit szabad kézzel enni, hogy nem a rizst, hanem a feltétet mártjuk a szójába, különben az megszívja magát és szétesik, és azt is, hogy mire való pontosan a szusigyömbér. 

Az elmúlt évek gazdasági helyzetének köszönhetően a Kicsi Japán nem számít már olyan olcsónak, mint nyitáskor, de ha a belefektetett energiát, a hibátlan tálalást, a minőséget és az egész élményt egyben nézzük, akkor bőven a pénzünknél vagyunk. A hibátlan ételek mellett pedig minden tányér mellé kapunk egy kis japán kulináris érdekességet és tanulnivalót is.

Elérhetőségek

Kicsi Japán Dining

  • 1055 Budapest, Szent István körút 21.
  • Instagram

Címkék