Olvasóink hívták fel a figyelmünket a Lechner Ödön fasor egyik eldugott kis éttermére. A René Sushi egy laza, egyszemélyes projekt, ahol összeér a kísérletezőkedv és a hagyomány, ráadásul meglepően jó áron szusizhatunk!

A Lechner Ödön fasor és környéke nem tobzódik a kulináris kincsekben, de azért belefuthatunk egy-egy olyan helybe, ahová könnyű odaszokni. A kívülről semmi különöset nem ígérő, picike szusizó, a René Sushi pont ilyen. A tavaly ősszel nyílt helyen korábban salátázó működött, a tulajdonos, Kato Ren pedig úgy döntött, hogy nem piszkálja a kicsit provence-ira sikeredett dizájnt, hanem arra fókuszál, ami miatt helyet nyitott: a szusira.

Így aztán bekerült még egy pult, ahol élőben követhetjük, ahogy Ren az ebédünket készíti. 

Rennek egyébként érdekes története van: a japán séf korábban profi síelő volt Ausztriában. A magánélete miatt került Sopronba, ahonnan évekig ingázott Bécsbe, ahol különböző japán éttermekben dolgozott, majd magyar feleségével Budapestre költöztek, Ren pedig a Sushi seinben dolgozott évekig, végül pedig tavaly ősszel megnyitotta a René Sushit, ami egy kicsit magyartalan, de kedves utalás arra, hogy a magyar nyelvben az é birtokjel. 

A René Sushi hamar a környék kedvence lett, és ez nem csak azért van, mert errefelé kevés étterem van, és azok is főleg az irodisták kiszolgálására fókuszálnak. Ren kifejezetten baráti áron adja a tekercseket, a szusizó pedig remekül elegyíti a hagyományos és az újhullámos szusit. Mivel pedig Ren elsősorban azért akart saját helyet, hogy a maga ritmusában, a maga ízlése szerint készíthesse a szusikat, kifejezetten laza, könnyed és családias a hangulat az üzletben, annak ellenére, hogy a japán séf nem egy kifejezett szószátyár típus. 

A kínálat vegyes, vannak teljesen klasszikus makik és nigirik halas és vega változatban, de Ren nem szívbajos, ha újításról van szó, simán tesz a kínálatba mozzarellával töltött, prosciuttóba tekert makit. Aki erre felhörren, annak üzenjük, hogy a fura keresztezések néha a világhírig jutnak, jusson eszünkbe a muffinformában sült croissant-tészta, a cruffin vagy a croissant és a fánk keresztgyereke, a cronut, amiért fél New York sorban állt pár éve. Na de vissza a Renére!

A kínálat táblán van, külön a kisebb és a nagyobb makik és nigirik, valamint a bowlok és a menük. A makik és a nigirik között a klasszikusokat találjuk, itt nincs kreatív konyhakeverés: lazac, tonhal, uborka, a daikon retekből készült oshinko, a fermentált szójabab, a nattō vagy a színes futomaki. Ebben a szekcióban 6 vagy 10 darabos tekercscsomagok közül válogathatunk, míg a nigirik esetében különböző mixeket találunk, nagyrészt különböző halakkal és tenger gyümölcseivel, de belefuthatunk például az édeskés sült tofubatyuba, az inariba is. 

A boxokban és a menük között jóval nagyobb a játéktér, itt találunk 3 sajtosat, krémsajtosat és a már említett olaszosat is. A menü kifejezetten jó árban van – 3000 Ft alatti összegből kijön egy kis miso leves, 5 California és 6 avokádómaki és 2 lazacos nigiri. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem találunk az étlapon többezres szasimit vagy 10 000 Ft feletti családi ajánlatot, de fontos, hogy nagyobb büdzsé híján is jól tudunk lakni. Ha pedig csak ismerkedünk a szusival, és nem szeretnénk rögtön nyers polipos nigirivel startolni, a Renében bőven találunk bevezető falatokat is, illetve ebben az esetben is megadhatja a kezdőlökést egy nem autentikus, prosciuttós darab.

A Renét a környékbeli irodisták is nagyon kedvelik, és mivel Ren tényleg egyedül csinál mindent, készüljünk arra, hogy nem a running sushiban vagyunk. Csak élvezzük az elmélyült szöszmötölést, ahogy Ren összeállítja az ebédünket, és vegyük át a hely kötetlen, laza hangulatát! 

ELÉRHETŐSÉGEK

René Sushi

  • 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 3.
  • Facebook

Címkék