A budaörsi Templom tér melletti Sorriso pár négyzetméter Olaszország – nemcsak a delibolt kínálata és az ételek miatt, de a fogadtatás és a hangulat is olyan, mintha a napfényes Itáliában járnánk.

Budaörsön, a Templom térrel szemben lévő sarokház olyan, mintha eleve deliboltnak vagy szatócsüzletnek épült volna. A nagy, fehér épület a sarkon lévő bejárattal és az üzlet előtt lévő székekkel, asztalokkal igazi békebeli hangulatot áraszt, mintha az egykori sváb falu csemegeüzlete állna előttünk.

A Sorriso egyébként belülről is hasonlít egy régi üzletre – mosolygós alkalmazottak állnak a különböző pultok mögött, az egyik tulajdonos, Krisztina pedig vidám olasz háziasszonyként készíti az ebédet vagy a hidegtálakat. Az üzlet 2 éve nyitott, Krisztina és olasz-svájci férje, Claudio évek óta tervezgették, de ekkorra lettek olyanok a körülmények, hogy meg is valósíthatták az álmukat. Claudio 30 éven át dolgozott az idegenforgalomban, munkája hol Görögországba, hol Japánba, hol Rómába szólította. A családja természetesen ilyenkor vele tartott, és – ahogy Krisztina meséli – az évek alatt rengeteg érdekességet kóstoltak össze a világban. Nemcsak ételekkel, de különböző vendéglátási formákkal is találkoztak – ezeket a tapasztalatokat akarták egy deliboltban itthon bemutatni. A végső lökést a Covid adta meg – Claudio munkája megszűnt, így adott volt, hogy valami új dologba fogjanak. 

A sorriso olaszul ′jókedv′-et, ′mosoly′-t jelent – ezt a hangulatot vették alapul. Alapvetően delibolt, de természetesen kapunk jó kávét, sütit, szendvicseket, és van reggeli-, illetve ebédkínálat is. Utóbbit most épp újradefiniálják, Claudio ugyanis visszament dolgozni az eredeti szakmájába, így Krisztina nem ér rá annyira, mint korábban. Amikor Claudio is a pult mögött állt, Krisztina készítette a lasagnét, a szicíliai padlizsánfasírtot vagy a melanzanét. Most egy olasz cégtől rendelnek, de Krisztina szerint egyértelműen nagyobb volt az érdeklődés, amikor ő főzött, főleg a hangulat miatt. 

Jelenleg főleg olasz áru van a polcokon: tapenade-ok, pestók, paradicsomos készítmények, panettonék, olívaolajok. Meg persze italok: a limoncello, a grappa és a prosecco ugyanúgy megtalálható, mint az olasz borok. A kínálat nagy része Olaszországból jön, de van pár magyar termék is, főleg pékáruk. 

A polcon lévő tartós termékek mellett hangsúlyos a csemegepult, és pékárukból is széles a választék. Többségében a Búzakovász pékségből érkeznek a termékek, de van néhány olasz darab is, például a kovászos focaccia. A Sorrisóban 8-10-féle kenyeret tartanak, emellett pedig kaphatunk pogácsát, croissant-t, különböző tekercseket, párnákat, de van szendvics is – hideg bagel és meleg panini. A csemegepultban megtaláljuk a legnépszerűbb olasz sajtokat és füstölt árut: guancialét, milánói szalámit, pancettát, bresaolát, mortadellát és San Danielét, parmezánt, ricottát, gorgonzolát vagy éppen scamorzát. A termékeket elvihetjük, de helyben is fogyaszthatjuk: ha rámutatunk, hogy mit szeretnénk a pultból, akkor összeraknak belőle nekünk egy hidegtálat. Hidegtál egyébként rendelésre is készül, bulikra vagy céges eseményekre – Krisztina nagyon kreatív falatokat állít össze az olaszországi emlékei alapján. 

Ez a kötetlen lazaság, a pult mögött álló családi barátok tényleg hozzák a mediterrán hangulatot – itt nincs semmi feszengés, csak jókedv és finom falatok. A kiszolgálásnak bőven nincs vége az áru átadásával, Krisztina alkalmazottai edukálnak, és mesélnek a termékekről is, de a ház asszonyával is nagyon könnyű beszélgetésbe elegyedni. Krisztina azt mondja, most, hogy Claudio kiállt a pult mögül, pár dolgot újra kell szervezni, de bőven vannak tervei a jövőre nézve. Az üzlethez tartozik egy kis kerthelyiség, ami tavasszal és nyáron népszerű a vendégek körében – szeretnének ide tematikus eseményeket szervezni, mikor egy-egy olasz termék van a fókuszban, illetve a konyha újjászervezése is napirenden van. Az elmúlt időszakban a szomszéd helyiséget átalakították előkészítővé, hogy a nagyobb rendezvényeken is ki tudják elégíteni a hidegtáligényt. 

A Sorrisóba messze nem csak egy-egy különlegesebb olasz élelmiszerért vagy egy finom szendvicsért érdemes beugrani, a kedves, otthonos kiszolgálás miatt tényleg olyan, mintha Olaszországban járnánk, és egy ottani kisváros főterén betévedtünk volna egy kis salumeriába. Ha arra visz az utunk, érdemes úgy készülni, hogy legyen egy kis időnk beszélgetni – elvégre nemcsak a testnek, de a léleknek is kell a táplálék

ELÉRHETŐSÉGEK

Sorriso

Címkék