Kicsit kivártunk, így már teljes összhangra érkeztünk. A Kecskeméti utcában, a nor/ma pékség mellett egy megüresedett néhai csemegeüzlet kapott új belsőt és tartalmat, de még milyet! Reggeliző, csevegő, natúrborozó, randihely, vacsorahelyszín lett egyben, a hét második felétől amolyan egész napos bázis. Emlékezetes és minőségi ízekkel, sok tapasztalattal felvértezve.

A nor/ma, a nor/ma grand, a fekete és a major tulajdonosi körének új dobása a Csemege, ami egy nappali és esti találkozóhely a szeretett Egyetem tér szomszédságában, lényegében tíz percre az Astoriától, kettőre a Kálvintól

Csemege retró

Nagy szerencse, hogy a bejárat fölött gondosan bontottak, és a modern cégér alatt megtalálták az Élelmiszer Csemege (szám szerint az 5408-as) egykori tábláját. Ez a Belvárosi Közért Vállalat üzlete volt, ami egészen 1994-ig működött ebben a vállalati formában, később ebből az élelmiszerboltból is uniformizált Coop lett.

csemege” egyébként találó kifejezés, összefoglalja az ételt, és valamiképp a törődés is benne van, mivel egy csemegepultban azért sok finomság sorakozhat. Túl a turistán, a trappistán és a műanyag dekorgyümölcsökön. 

Eszünkbe jut a 70-es, 80-as évek közértjeinek (ezt a szót egyébként csak mi, budapestiek használjuk a boltra, de erről majd máskor) jellegzetes, kávédarálóból áradó illata, a ragacsos féltartós tejek zacskójának tapintása, a vizes zsömlék látványa, ahogy a plexifal mögött várják a vásárlók kezeit. 

Eszünkbe jut a 70-es, 80-as évek közértjeinek (ezt a szót egyébként csak mi, budapestiek használjuk a boltra, de erről majd máskor) jellegzetes, kávédarálóból áradó illata, a ragacsos féltartós tejek zacskójának tapintása, a vizes zsömlék látványa, ahogy a plexifal mögött várják a vásárlók kezeit. 

A Csemege rehabilitált neonfelirat bekerült a kirakatba a könnyezőpálmák ölelésébe, legalább egy évre. A retróérzést hozzák Weiler Péternek a Csemege számára készített képei, és nappali fényben nekünk az asztal-szék kombinációk és az iskolákból szerzett öltözős padok is szerethetően idézik a múltat. 

Nem paradicsomos hal, hanem (konzerv)halparadicsom

De vissza az itt és mostba, mert a vendéglátásuk és a kínálatuk bizony nagyon is 21. századi, sőt, pár dologban simán trendszetter a városban. Például nem nagyon tudunk még egy helyet mondani Budapesten, ahol lenne külön konzervhalas menülap. És most tényleg felejtsünk el mindent, amit a kis, fémborítású halkészítményekről képzeltünk és empirikusan megtudtunk, ugyanis spanyol/portugál csúcstermékekkel dolgoznak, legyen az füstölt tonhal vagy galíciai sült kagyló. Ha valaha láttunk már a spanyoloknál vagy Portugáliában konzervhalas üzletet, akkor tudjuk, hogy a budoárhangulatútól a tengerparti vintage-en át gyönyörű és igényes boltokat találunk, telis-tele isteni halakkal és herkentyűkkel. 

Csemegében a nor/ma kovászos kenyerét és égetett citromot, valamint egyéb kiegészítőket adnak hozzájuk: házi kimcsit például. Apróság, de szerettük, hogy a kenyér egészen vékony szeletben fekszik a tányéron, hiszen így könnyebb törni és mártogatni, mondhatni, lekenyereztek ezzel a gesztussal. Nem kell küzdeni a vastag héjjal. 

Grillszendvics, ami letaszítja a trónról a bundás kenyeret

Ahogy említettük, a reggeli és brunch mindennap elérhető 8:00-tól, a feketekávé blendjével, csodás gézzsákocskákban lévő Emeyu teákkal vagy akár kombuchával, Mörk forró csokoládéval. Tiszta sor, hogy a hétvégi day drinking” jegyében poharaznak pét-natot is: a Bencze Birtok rozéját kár volna kihagyni.

Minden pékáru természetesen a saját pékségből jön, a velük készült egyedi reggelik közül jó szívvel ajánljuk a citromos-sajtos grillszendvicset, ami egy olyan napkezdő fogás, ami miatt mindenki imádja a szendvics műfaját. Besamellel, többféle sajttal és kakukkfűvel lesz teljes  szerintünk még a szent és sérthetetlen bundás kenyeret is lekörözi!

Hallottál már a vajgyertyáról? És kóstoltad is?

A vegán taco tépett ördögszekérgombával készül, kicsit pikáns és eléggé laktató darab, természetesen nem hiányzik az étlapról a két croque sem, de a grillkalácsukra a ház már kóstolt kimcsije kerül, és ha valami magyarosabbra vágynánk, akkor a tojásos lecsó is opció. Az édes reggelik között fellelhető mille-feuille pedig grillezett croissant-ban ücsörgő vaníliakrém és friss bogyósgyümölcsök kombinációja. A banánkenyerük is kovásszal készül, mellé mascarpone és gyümölcsvelő kerül. És a Csemege túrógombóca is megér egy misét. 

Vacsorára váltáskor jöhet a gulyás, a grillezett zeller, a tonhallal töltött házi tésztabatyuk vagy éppen a gyertya... Semmi pánik, nem egy hengergyertyát kell elrágni a Vaskapu Kert vörös mellé, hanem aromatizált vajba kerül kenderkanóc, az pedig meggyújtva szépen beleolvad a tányérba, és bátran mártogathatjuk hozzá a kenyeret, mintegy borkorcsolyaként. Ezt az ötletet imádja a TikTok, miért is ne lehetne kipróbálni? Vaj ez, csak nem a szokásos módon. 

A Csemege natúr borai

Ami a natúr borokat illeti, egy igen szép szelekciót tettek össze, melyeket helyben fogyasztásra és elvitelre is kérhetünk. Frissek, izgalmasak ezek az italok, szuperül illeszkednek a Csemege gondolatiságába, hogy valami tényleg mai, cool dolgot csináljanak a sokszor unásig ismétlődő panelekkel megsorozott gasztroszíntéren. 

Rendeztek már „Meet your winemaker” borestet, ahol Galán Géza tételeihez szólt a sztori, magától a borásztól, és persze remek falatok tették még emlékezetesebbé az estét. Ezek az alkalmak rendszeresek lesznek, persze az élére vasalt hangulattól ne tartsunk, ezek is kötetlenek és barátságosak. 

Ha minket kérdeztek, a Kecskeméti utca Csemegéje talán azoknak (is) lesz a törzshelye, akik öt éve még a Madách téren tobzódtak, de ma már inkább otthon főznek, házibuliznak és nem olyan sűrűn mozdulnak ki. Viszont ha elmennek, akkor szívesen kísérleteznek natúr borokkal, ismerős és új ízekkel egy menő környezetben, jó fej emberek társaságában. 

Címkék

Elérhetőségek

Csemege 1053 Budapest, Kecskeméti utca 9. Facebook-oldal