Egyáltalán nem titkoljuk, hogy kissé elfogultak vagyunk az olyan vendéglátóhelyekkel, amelyek hagyományos ízeket, fogásokat mindenféle csavar nélkül, jó alapanyagokból, korrekt, őszinte formában és családias hangulatban tálalnak. Ez történik most Újpesten, az Ételműhely Lakásétterem tulajdonosainak új helyén.

Iklódi Dóra és Hack Barnabás lakáséttermükből vagy az Ételműhely Gasztrostúdióból is ismerős lehet. A gasztroblogger feleség és a neves hazai éttermekben, például a Costesben vagy a Costes Downtownban szakácsként dolgozó férj közös szerelemgyerekei az Ételműhely-projektek, a workshopok, rendezvények, fotózások helyszínéül szolgáló gasztrostúdió vagy a tavaly nyitott lakásétterem, ahol a skandináv letisztultságot és a hazai alapanyagokat egyesítő csúcsgasztronómiáé a főszerep.

Hátrányból kovácsoltak előnyt, amikor a Covid hatására megváltozott körülményekhez alkalmazkodva újabb elemmel bővítették vállalkozásukat, és családi keretben, sógoraikkal, Hack Alízzal és Bodnár Tamással együtt létrehozták az Ételműhely Gourmet Kantin és Bárt. Az új hely a lakásétterem közvetlen közelében található, de egy teljesen más szemléletet képvisel. Míg az étteremben a fine dining és a konyhai bravúrok a fontosak, addig a kantinban a barátságos, simogatóan egyszerű házi fogásoké a főszerep. A hely laza, kellemes légkörével és az egyszerű, őszinte, de remek alapanyagokból elkészített hagyományos fogásokkal szeretett kifőzdéinket, letisztult, világos és modern belső terével és az étlap átgondoltságával viszont a bisztrókat idézi.

Jóllehet az újpesti Szent István tér és környéke egészen sokat fejlődött, azért alapvetően jól jött ide egy olyan hely, ahol családok hetente akár többször is jó áron jóízű ételt ehetnek, ahonnan lehet rendelni (már a Wolton is), és elvitelre is kérhetők a fogások. A környék pedig, úgy tűnik, meghálálja ezt a fajta gondoskodást, már a harmadik hét után vannak visszajáró vevők, a vendégek köre pedig igen színes, a kismamától a nyugdíjasig mindenki megtalálja itt, amire éhezik.

Nagy boldogság, hogy igazi, természetes ízű, egyszerű, forró, aranysárga csirkehúslevest (kis adag 1090 Ft, nagy adag 1700 Ft) ehetünk, tökéletes állagú tésztával és zöldségekkel. Ennek az ízéről most megírhatnánk a szokásos körmondatainkat, de inkább ideteszünk róla egy fotót, ami valószínűleg magáért fog beszélni, és mindenkinek hagyunk három percet, hogy felidézze a saját melengető családi emlékeit, mert ez egy ilyen, igazi húsleves. Ezenkívül előételként még zöldborsókrémlevest (1700 Ft) és mártogatóst (2390 Ft) is választhatunk magunknak.

A főételek is hasonlóan őszinték és hagyományos ízűek, a jó minőségű alapanyag pedig mindenütt érezhető. A rántott szelet (2890 Ft) szép nagy adag, krumplisalátával valószínűleg az étlap állandó fogása marad. Míg a lecsónak (2790 Ft) éppen lejáróban van a szezonja, most kóstoljuk meg, mert érdemes. Érezzük a friss paprika és paradicsom ízét, egy egész pici édes füstösséggel a háttérben, harapjunk egyet a jó ropogós házi Ozsvárt sertéskolbászból és törjünk a langyos fehér kenyérből a fogáshoz. Persze csak akkor, ha nem vagyunk vegánok, akikre egyébként pont a mentes verzióban is kérhető lecsóval is gondolnak, csakúgy, mint a vegetáriánusokra, laktóz- illetve gluténérzékenyekre.

A túrós csusza (2290 Ft) is remekül hozza a hagyományos vonalat, a serpenyőben kicsit megpirított tésztára a jól bevált tejfölös túró és ropogós baconchips kerül. Na, ilyen egy jó túrós csusza – mondhatjuk dicsérve a magyar konyhaművészet csúcsgasztronómiába bármikor beházasítható szegénylegényét.

Nekünk ebben az esetben nem kell több, de aki szeretne, remek grillételek közül választhat, amikhez különböző egészséges vagy hagyományosabb köreteket fogyaszthatunk, és desszertek is vannak, ha valaki még éhes lenne. A hely sokadik előnye, hogy nagyon jó áron vásárolhatunk magunknak a naponta változó menüből. Itt mindig két leves és három főétel közül választhatunk, amelyekhez kérhetünk desszertet is. Jó méretű adagok vannak, a kétfogásos menü 1590 Ft, a háromfogásos pedig 1890 Ft.

Örülünk, hogy az ételműhelyesek újabb hellyel és ötlettel bővültek, és alig várjuk, hogy máskor is elmenjünk Újpestre és újra együnk abból a húslevesből.

Címkék

Elérhetőségek

Ételműhely Gourmet Kantin és Bár 1042 Budapest, Szent István tér 6. Facebook-oldal Weboldal