Budapesten napról napra annyi említésre méltó esemény van, hogy úgy éreztük: ahhoz, hogy mindegyiket meg tudjuk említeni, ki kell bővíteni a rendszeresen jelentkező programajánlónkat. Így ezentúl csütörtöktől egészen szerdáig ajánlunk kimozdulásra inspiráló opciókat, legyen az színházi premier, borkóstoló, egy visszatérő világsztár koncertje, feledhetetlennek ígérkező parti vagy épp egy termelői piac aktuális felvonása. Találkozzunk mindenhol egy héten át!

Csütörtök


A magyar könnyűzenei színtér megkerülhetetlen alakja Bátori Gábor Jim, aki egyébként nem zenész. Sinco néven már sokadik éve örökíti meg hazai előadók koncertjeit, és az azokon túli – hol derűs, hol keserédes – életet. Az underground kluboktól a legnagyobb nemzetközi showcase fesztiválokig szinte mindenhol megfordult már kamerájával. A Központban helyet kapó kiállításmegnyitója és kötetbemutatója témája a 2018-as évben született képekből összeválogatott Sincology 2018 megjelenése.
Február 21-én egy egész estét szentelnek majd az Akácfa utcában az izraeli konyha alfájának és omegájának. Lesznek különböző tálak (tökös-édesburgonyás, kávés-fekete szezámpasztás, füstölt kápiás), válogatások, főételek (zöldséges kuszkusz zöld humusszal, lassan sült báránycsülök jus-vel és fügés lilahagyma chutney-val), sőt még desszertet is készítenek majd hummusz felhasználásával, miközben a háttérben a Papa Fleigh & Band játszik.

A horvát kisüzemi sörfőzdék egyik zászlóshajója, a The Garden Brewery tavaly már mindenkit levett a lábáról a Beer Week In Budapest keretében hibátlan és könnyen iható alapszortimentjével, valamint merész és meglepő különlegességeikkel. Így nem volt kérdés, hogy májusban visszatérnek a 2019-es felvonásra, de előtte még elhozzák a legújabb főzeteiket a BrewDog Budapestbe, a komlófanatikusok legnagyobb örömére.

Sinfonietta Pannonica Ensemble koncertsorozata egy-egy nemzet népszerű kamaramuzsikájából, a romantika és a XX. század kamarazenéjének emblematikus alkotásaiból ad válogatást. A sorozat harmadik estjén francia szerzők, Fauré, Debussy és Ravel műveit hallhatjuk Szabó Péter csellóművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Máté Győző brácsaművész és Lajkó István zongoraművész tolmácsolásában.

A Middlemist Red énekes-gitáros-frontembere ezekre a rendhagyó tematikus estekre a klasszikus vámpírkultusznak megfelelő, különleges produkcióval készül. Ráadásul az est kiegészül Háló Gergő (Mongooz And The Magnet, Meteo) dob-szintetizátor kíséretével, és pár számban felbukkannak különleges vendégzenészek, köztük Kapusi Viktor szaxofonon, valamint Bitó János tangóharmonikán.

Egy este Magyarország egyik legizgalmasabbpszichedelikus/italodiscós beatzenekarával és vendégzenész barátaikkal, akik a koncert során megidézik a hatvanas évek legnagyobb slágereit a Beatlestől Korda Györgyig, a House Of The Rising Suntól az I’m A Believerig. A vendégek közt többek közt olyan nevek bukkannak majd fel, mint Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Vitáris Iván (Ivan & The Parazol).

A mindenkori japán house/technó színtér egyik megkerülhetetlen alakja, aki Optimo szerint a legpszichedelikusabb elektronikus zenei DJ végre visszatér! A lemezlovas-producer, akiről még az olyanok, mint Call Super és Andrew Weatherall is csak szuperlatívuszokban nyilatkoztak valószínűleg ismét egy olyan szettet prezentál majd, amire sokáig fogunk emlékezni.

Péntek

Most pénteken a férfiaknak kedveznek majd a Typo Showroomban, hiszen kifejezetten a férfi és sport szekcióra koncentrálva lesznek leárazások, valamint új darabok. A hangulatról pedig Alto Castello, valamint a különleges italok gondoskodnak majd.
Két borvidék, két stílus, két bikavér – a hagyományos Bikavér Párbaj vendégei idén is összekóstolhatják a legjobb bikavéreket a szekszárdi és az egri borvidékről a Corinthia Hotel Báltermében!Classicus, superior, grand superior, szekszárdi vagy egri, mindenki megtalálja majd a maga kedvencét.
Mi történik, ha nem születik meg az a gyermek, akit vártál? Ha meghal feleséged méhében? Ha nincs más megoldás, mint kidarabolni testét a testből? Milyen a másnap egy meg nem született gyermek édesapjának? Ha terméketlen vagy, és tehetetlenül nézed, hogy nem lehet saját gyermeked? Az előadás férfiakkal készült interjúk és a társulat mozgásasszociációi alapján született meg. Az egyéni helyzetek egyszerű személyessége így válik a darab szerves részévé, s így mutatja meg sokféleségét: a sorsközösség ezerféle arcát és hangjait.

Február 28-tól érkezik a mozikba az eddigi legátfogóbb dokumentumfilm Bud Spencer életéről, aki idén lenne kilencven éves. Király Levente Piedone nyomában című filmjében – amelyből természetesen kultikussá vált filmrészletek sem hiányozhatnak – a színésszel készített interjúk mellett egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai mesélnek Carlo Pedersoliról, azaz Bud Spencerről. A díszbemutató kiemelt kísérőprogramja egy különleges filmplakát kiállításlesz Bud Spencer és Terence Hill legnépszerűbb filmjeinek eredeti magyar plakátjaiból az Uránia Kávézóban.
Kaori Ito vegyes, néhol ellentétes érzelmeket jelenít meg a színpadon, így a darab egyszerre beszél megbékélésről és elválásról, gyűlöletről, lendületről és emancipációról. Kaori Ito erőteljes és érzékeny koreográfiája két testet mutat be, a sajátját és apjáét, a jóképű és excentrikus öregemberét. Ahogy általában a hozzánk legközelebb állókkal való viszonyunk csapong a legszélsőségesebben, úgy a koreográfia gyors és lassú, hangos és halk egyszerre, mint a tangó, melyet eltáncolnak.

A Dance With The Dead-féle, metálgitárból és négynegyedekből, retróhorrorból és B-szériás filmzenékből összegyúrt synthwave-hangzás francia képviselői először érkeznek Budapestre! Mellettük pedig a sötét és basszusnehéz darksynth hazai kiválósága, Lazerpunk és a Neonhullám-rezidens Envo is segít majd az árkád-hangulat megteremtésében.

Egy este, aminek keretében a Birds In Row vagy az Envy legkatarktikusabb pillanait megidéző, a poszt-rockot/hardcore-t screamoval vegyítő Shallov mellett fellép még "a pesti síkság Amenra"-ja, az Oaken, valamint az egri Loma Prieta/Pianos Become The Teeth, a Mite de Cimetiére? Valamint ahol debütál az Oaken, dUNA, SONYA, valamint KLOGGS tagjainak új zenekara, a KYTARO? Erre mondják azt, hogy kihagyhatatlan.
"Néha hallasz egy ritmust, fogalmad sincs, hogy működik, de jó érzéssel tölt el" – nyilatkozta egy ízben Florian Meyer, aki gondolatait ennek megfelelően helyezi át a gyakorlatba: csengő, bongó, rétegződő, egzotikus perkusszív menetei mintha az euklideszi geometria komplexebb képleteinek zenei megvalósításai lennének. Ha valamikor megkanyarodik az idő és félrecsúszik a fejszámolás, az ez az este lesz, de biztosan jó érzéssel tölt majd el alul és felül is.

Szombat

Február 23-án, az AZTA Kézműves Közösségi Műhelyben startol el a Zuglói Kenyérközösség, ahol kistermelői forrásból származó, adalék- és allergénmentes élelmiszereket vásárolhatunk majd, mindehhez pedig további fontos szempontként társul a tudatosság és a hulladékmentesség is Ha szeretnétek segíteni A Város Mindenkié és az Utcáról Lakásba alapítványok munkáját, hogy javíthassák az utcán élők helyzetét, gyertek el az Aurórába és vegyetek részt a támogatói workshopjukon. A workshopon tárcát készíthettek majd a Müskinn alapítóinak vezetésével újrahasznosított molinóból.
Egy este, nyolc séf, huszadik század eleji vendéglőhangulat és örömfőzés. Egy este, ami az ételek szeretetéről és a barátságról szól. Egy nap, amelyet a séfek együtt töltenek és közös vacsorával zárnak. Ha kíváncsi vagy, milyen lehet az arany kaviáros Nyíri Szása káposztás kecsegéje kaviárral, vagy megkóstolnád a Borkonyhával és a Texturával már bizonyító Sárközi Ákos őzgerincét túróhabbal, és kakukkfüves jus-vel, esetleg érdekelne a Traktor Farmfood Restaurantos Bicsár Attila gyömbéres céklasalátája áfonyával, és gombákkal, itt a lehetőség!

Hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. Mi már láttuk, a kritikánkat itt tudod elolvasni.

A magát túl komolyan sosem vevő Black Magic Six eredetileg hattagú bluespunk zenekarnak indult, mára duóvá morzsolódtak ugyan, de ez nyers hangzásuknak talán még jót is tett. Hasonlították már őket a Dead Kennedys-hez, az AC/DC-hez, a Venomhoz, sőt, még a Stooges-hez is, de ezek mind igen erőltetett példák, zenéjükben ugyanis van egy bizonyos utánozhatatlan skandinávság, ami miatt amúgy nem túl eredeti dalaiknak mégis lesz valami fogása. Előttük a speed punkot játszó Sex Riders, és a Midnight vagy a korai Sodom hangzását megidéző Iron Steel játszik majd.

A hazai énekes-dalszerző színtér legkarizmatikusabb alakjai közül kettő egy estén! A HAW-ból és a Stereochristból ismerős Makó Dávid szólóban a Townes Van Zandt-féle, Appalache környéki folk-bluest és a magyar népzenei elemeket ötvözi a metálos gyökereivel. Misota Dániel, azaz Zanzinger pedig a Tim Buckley-féle folkjazz, a klasszikus európai dalszerzői hagyományok és az angol romantika háromszögében alkot, most pedig legújabb, Seasonal Winds című lemezét mutatja majd be, hangszeres kísérettel.

Húsz éves lett a Bladerunnaz, a magyarországi dobbasszus-színtér megkerülhetetlen szervezőcsapata. A jubiluemi ünnepséget a slágeres, rádióbarát drum 'n' bass egyik legnagyobb tehetségének, Wilkinsonnak az 'early show'-ja indítja el, de utána sem csillapodnak majd a kedélyek. Ugyanis az Akvárium mindhárom termében a drum ‘n’ bass-hangzások dominálnak majd. A NagyHallban például a több mint egy évtizede a basszuszene elitjébe tartozó holland trió, a Noisia mellett a Metro Recordings alapítója, Matrix is DJ-zik majd, míg a Kishall hangulatáért többek közt Logistics, Feint és C:rcle felel majd. 
A litván DJ-producernek már az első megjelenése, a Mute EP is Mørbeck Code Is Law nevű kiadójánál jelent meg, és olyanok pörgették, mint Tommy Four Seven vagy Jeff Mills. Így nem meglepő, hogy mára már a beborult, indusztriális technószíntér egyik megkerülhetetlen alakjának számít, aki nem kevesebb, mint három órán át hipnotizál majd ezen az estén.

Vasárnap

Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca, a Vegan Sunday Market 2019-ban is visszatér. Február 24-én nem csak olyan különlegességeket lehet majd vásárolni, mint az organikus nyers vegán fermentált sajtok, nyers sütemények, kézműves vegán szappanok, magvas szeletek és még sok más. Emellett lesznek még főző workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások is.
Január második vasárnapján ismét Secret Sunday Brunch a Margit krt. 64/A szám alatt, ahol egy stúdiólakásban vehetünk részt egy nagyon családias és hangulatos brunch-on, melyet Füzi Tamás séf, Hadobás Nóra és Pál Zorka kommunikációs szakemberek hívtak életre.Lesz többek közt sütőtök-cékla wellington dijoni krémmel, reggeli pulled pork szendvics almás káposztával, banános és vegán sajttorta, valamint persze napindító kávé- és teaválaszték.
Február 23-án és 24-én az előző évekhez képest új helyszínnel, sokkal több fánkos finomsággal, még több forró italkülönlegességgel és rengeteg új élménnyel érkezik a harmadik Farsangi Fánkfesztivál. A helyszín, a MOM Sport Uszoda és Sportközpont mögötti parkoló lesz, az édes és sós fánkmegoldások mellett forralt borok, hütte italok, street food és még megannyi ínyencség kap majd helyet.


A hét utolsó napján magbörzét és növény-örökbefogadó napot tartanak a Szimpla Kert koncerttermében, ahol túladhatsz a növényeiden, ha már nem tudsz rájuk kellő figyelmet fordítani, vagy éppen örökbe is fogadhatod mások szobanövényeit.

Az idei Utazás kiállítás középpontjában az élmények szerzése és a személyes kapcsolatok kialakítása áll. Az Aktív hétvége van. szlogen értelmében egyedi hosszú hétvége vár a lehető legtöbb külföldi úti cél, belföldi turisztikai térség, utazáshoz kötődő szolgáltató cég bemutatkozásával. A rendezvényen egy helyen és időben közvetlenül kaphatsz információt desztinációkról, nyaralóhelyekről, szálláshelyekről, a felmerülő kérdéseidre pedig azonnal utazási szakértők válaszolnak.

Egy merész farsangi parti Peter Makto vezérletével az egész családnak az Akvárium Klubban, ahol a DJ is beöltözik és szabad a megőrülés kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az előtérben arcfestés mindenkinek, babasarok, gyerekjátszórész, kreatív asztal, meglepetés foglalkoztató is lesz, a jelmez pedig erősen ajánlott!

Hétfő


A Lumen Kávézó filmklubjában kortárs magyar filmrendezőket (Széphelyi Julit, Szeleczki Rozáliát és társaikat) és olyan filmjeiket mutatják be, amelyeket máshol nem nagyon lehet megtekinteni. A vetítéseket pedig kötetlen kerekasztal-beszélgetés követi az alkotókkal. A sorozat nyolcadik részének meghívott vendége Dombrovszky Linda rendező.
A MiroArt sorozat hatodik estjén a 100 éve elhunyt író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, Kosztolányi Dezső unokatestvére – Csáth Géza kerül a középpontba. Ki volt Csáth Géza, aki csupán másfél évtizedet töltött írással, és az utolsó éveiben már nem is volt beszámítható? A Brenner Józsefként anyakönyvezett fiú nem csupán az íráshoz értett, hanem a művészetekhez is, hiszen remekül rajzolt, festett, hegedült és zenét komponált, már 14 évesen megjelentek zenekritikái a Bácskai Hírlapban.


A kurrens hiphopszíntér egyik legfontosabb alakja, aki egyaránt otthon van a pop-rapben és a kőkemény trapes hangzásokban is, valamint a műfaj egyik nagy ígérete egy estén? Kihagyhatatlan.

Az egykori hiphopcsaj, az elmúlt harminc évben fantasztikus életművet építő, Grammy-jelölt, ikonikus énekesnő – aki mellesleg olyanokkal dolgozott, mint Four Tet vagy a The Thing – először Magyarországon!

Kedd

Bemutatkozik a MONYO Brewing Co. leeds-i North Brewing Co.-val közösen készített New England IPA-ja, a Where Is Seb? A Citra és El Dorado komlókkal főzött különlegességet ananászos, mangós, barackos illatok és ízek, valamint sűrű és krémes kortyérzet jellemzi, illetve az, hogy csak limitált mennyiség készül belőle - így érdemes még a premier napján lecsapnod rá.
Rendhagyó módon az évad első Lumière Filmklubjában nem egy, hanem rögtön öt kisfilmet vetítenek. A kisfilmeket a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjából válogatták. A vetítéseket követően a fesztivál főszervezőjével és a Daazo rövidfilmes weboldal társalapítójával, Deák Dániellel beszélgetnek.


A brüsszeli "neoklasszikus" kamarazenekar, az Echo Collective szinte pár hónap alatt tört be a kortárs színtérre: 2018 elején majdnem egyszerre jelentettek meg egy újragondolt Erasure-lemezt, illetve a Radiohead Amnesiacjének áthangszerelt verzióját. A két feldolgozásalbum hatalmas sikert aratott, az Echo Collective pedig az idei év nagy kortárs szenzációjává vált. Számos európai fesztiválmeghívás után a belga zenekar végre Budapestre érkezik Radiohead-programjával, hogy bemutassa, milyen mélységek rejtőznek a lasan húszéves Amnesiacben.

Szerda


Lassan nyolc éve, hogy megszületett a Verkstaden ötlete. Ez idő alatt rengeteg darab ment át az alapítók kezei közt, és kialakult pár ruhakupac, amik valamiért még mindig zsákokban állnak műhelyükben. Ősrégi minták, kísérleti darabok, a fantáziájukat legyőző nagyi-ruhák most végre esélyt kapnak, hogy gazdára találjanak! Szerdán ráadásul a népszerű workshopjukon saját mintát tervezhetsz, amit válogatott használt ruhákra és vászontáskára nyomhatsz.
Vadonatúj, Délkelet-Törökországból származó receptekkel és fűszerekkel megpakolt bőrönddel érkezik a Borganika Studióba Tóth Ágnes, a Nar Gourmet blog szerzője február 27-én. Az este során egy hétfogásos vacsorán keresztül meséli majd el frissen szerzett élményeit. Kóstolható lesz többek közt çorbası (báránygombócos joghurtleves forró mentás vajjal), ayvalı taraklık aşı (birsalmás bárányborda paradicsommal, gránátalma balzsamecettel) és cevizli biber (Antakyaból származó paprikapasztával készült dióalapú krém) is.

Ezek lennének szerintünk az előttünk álló hét legizgalmasabb eseményei. De akkor se csüggedj, ha nem találtál neked tetszőt egy adott napra - folyamatosan frissülő programszekciónkban még több opciót találsz, amik között különböző filterek alapján is válogathatsz.