Ízletes kaviárok, magyar tokhal, kivételes pezsgő- és champagne-kínálat, oroszos ízek, zömében hazai alapanyagok és egy gyönyörű kert. Csak pár dolog, ami az Arany Kaviárt jellemzi. Az 1990 óta élvonalban lévő étterem konzisztenciájával, innovatív konyhájával és eleganciájával nem a nagy gasztrobumm idején érkezett. Ellenben igyekeznek lépést tartani, vagy éppen trendet diktálni. A legfrissebb újításuk a pezsgős hétvégi ebédajánlat, amit indításakor ki is próbálhattunk.

Az Arany Kaviárban sima à la carte megoldások mellett régóta szeretik a komplett „csomagokat”, úgy mint például a déli bisztrómenü, a szezonális kóstolómenü magyar halakból (melyről mi is írtunk már), vagy a tradicionális vacsoramenü. Az előre összeállított és szakszerűen felépített menüsorok mellé csatlakozott be újonnan a hétvégi pezsgős ebéd.

Ahogy neve is mutatja, szombaton és vasárnap elérhető, 12:00-14:00-ig. Ráérősen akár hosszabban is maradhatunk, de annyira dinamikus az ebéd menete, hogy bő egy óra alatt is teljesíthető.

Érdekes, hogy hiába említik sokat a hátsó kertjüket, még mindig kevesen tudják, hogy az étteremhez tartozik egy jó fekvésű, nyugalmas kis udvar, ami nyári szezonban egybenyílik a télikerttel. Így akár itt is elkölthetjük az ünnepre, különleges alkalomra megálmodott ebédet.

A „pezsgős” jelző az ebédet végigkísérő Törley Chardonnay Brut pezsgőre utal. Proseccós jellege miatt könnyedén illeszkedik a menüsorhoz, mely igyekszik apránként bemutatni az étterem gasztronómiáját. Hideg előételképp rebarbarás kacsmáj, heringsaláta, gravlax, hidegen füstölt magyar tokhal és céklasavanyú érkezik. Ízelítőként, falatokként tálalva – az intenzív ízek miatt azonban pontos sorrendben érdemes bekapni őket. Fontos megemlíteni a kenyérkínálatot is, mely most egy sokmagvas, egy hajdinás és egy vörös káposztás kenyérből állt, melyhez medvehagymás és sózatlan, francia vaj dukált. Nem győzzük mondani, hogy mennyire beszédes egy-egy étterem, bisztró pékáru felhozatala – az Arany Kaviárnál is csúcsminőségű a kenyérválogatás.

Meleg előételnek egy vaddsznóhússal töltött pelmenyi, illetve orosz gombajulienne érkezett. A pelmenyi igazi signature fogás mind náluk, mind street food testvérüknél, a Moszkva térben, a vaddisznós verzió most egy újabb változat. A rásült sajttal kínált kucsmagombát pedig nem más gyűjtötte, mint Nyíri Szása, tulajdonos és az étterem executive séfje. Megkapó dolog, hogy sokszor ő maga gombászik és viszi be az étterembe a vizsgálaton átesett, vadon termett gombákat. Levesként scsí érkezett, zsíros szmetanával.

Főételek közül minden aktuális menü háromfélét tartalmaz: egy halételt, egy húst és az állandó kijevi csirkét, ami a hétvégi menü miatt kötelező elem. A három lehetőség közül mi a borjút választottuk, fehérrépával és kucsmagombával. Igazán harmonikus tányér volt, lágyan omló borjúhússal.

Az ízgazdag ebéd lezárásaképp két desszert közül választhatunk. Mi az eperrel és kaporfagyival kínált szirnyikit kóstoltuk. Különösen jól esett hozzá a pezsgő.

Az ebéd ára 13900 forint (plusz szervizdíj) egy főre.