A Marom Egyesületet zsidó fiatalok hozták létre azzal a céllal, hogy elősegítsék kortársaik részvételét a közéletben. A Sirály nevű helyről elhíresült szervezet a tolerancia, nyitottság, egyenjogúság, előítélet-mentesség, és kulturális sokszínűség jegyében tevékenykedik, és ebben a szellemben működik az általuk alapított, külsőre leginkább egy kommunára hajazó Auróra közösségi ház is. Az intézményen belül rengeteg szervezet található, de szerveznek bulikat, beszélgetéseket, tanulóköröket is, hamarosan pedig egy terasz is nyílik.

Az Auróraközösségi ház egy inkubátorház/önkormányzó kultúrközösségiközpont a VIII. kerület egy kevéssé frekventált részén, amely 2014-ben nyílt azzal a céllal, hogy lehetőségeket teremtsen azoknak, akik a budapesti civiléletben aktívan részt vennének. A helyet ennek nyomán civil szervezetek tartják fenn, az anno Király utcában működő Sirályt is üzemeltető Marom Egyesület vezetésével, akiknek a neve a Bánkitó fesztivál, a Sirály, a Negyed7Negyed8 fesztivál kapcsán lehet ismerős.

Az Auróra utcai helyre a kaputelefon 1-es gombjának megnyomásával lehet bejutni, a falakon túl pedig egy – az Elixír vegán étteremmel összeházasított – Kioszk nevű kávézó-kocsmát, egy kicsi “keretet” találunk, és innen nyílnak az ajtók a különböző helyiségekhez, ahol főleg kis létszámú civil szervezetek, csoportok, színtársulatok és kreatívok tevékenykednek egy jobb társadalom reményében.

A lakók között jelenleg a Zöld Pók Alapítvány, a Roma Sajtóközpont, a Budapest Pride, az Alternatíva Alapítvány (Altalap), a Közélet Iskolája található meg itt, de a Kettős Mérce és a Helsinki Bizottság is megfordul néha egy-egy előadáson.

Ami az emberi erőforrást illeti, a fixen ittlakók mellett alkalmi programszervezők és önkéntesek is dolgoznak szép számmal. Az utóbbi csoportnak az áldozatos munkáért cserébe biztosítják a tanulás és fejlődés lehetőségét, vagyis akiket érdekel, az beletanulhat a rendezvényszervezésbe, a cégalapításba vagy akár a technikuskodásba is, hogyha van hozzá affinitása.

Az egész hely egyébként nagyon hasonlít egy hippi kommunára, ahol semmi negatív dologgal nem foglalkoznak, ami a falakon kívül történik, és inkább egy saját kis demokráciát hoztak létre, amelyben központi menedzsment nélkül közösen hozzák meg a fontos döntéseket. Mivel a ház magánkézben van, ezért az üzemeltetők nagy szabadsághoz jutottak, de saját pénz bevezetését azonban úgy tudjuk, hogy nem tervezik.

A “komplexum” egyik legjobb része a boltíves, téglákkal kirakott pince, amely leginkább illegál punkkoncertek titkos helyszínére hasonlít, ennek ellenére itt csak legális házibulikat szoktak rendezni.

A rövid- és hosszútávú tervek között szerepel a ház fenntartása, amit maximálisan önerőből próbálnak megoldani. Ez sajnos látszik is, a tér jelenős része megköszönne egy alapos takarítást, felújítást vagy rendbeszedést, ehhez persze mind pénz kell, amelynek megszerzésén fáradhatatlanul dolgoznak.

Auróra közösségi házCím: 1084 Budapest, Auróra utca 11.


Facebook