Ezeket a magyar filmeket várjuk a legjobban 2019-ben
Fotó : MNF

Bár 2018 különösen erős éve volt a hazai filmgyártásnak, hiszen többek közt Reisz Gábor, Nemes Jeles László vagy Herendi Gábor is újdonsággal jelentkezett, nincs okunk azt feltételezni, hogy idén visszaesést tapasztalnánk majd. Már csak azért sem, mert a tavalyi év legjobbjai közül több is előtte ismeretlen rendezők kezei közül került ki – gondoljunk csak a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)-ra. Összegyűjtöttük azokat a címeket, amik premierére mi személy szerint a legjobban várunk már.

Kölcsönlakás Apró mesék Most van most Guerilla Senki nem megy sehova Game Over Club Drakulics elvtárs Éden +1: Susotázs

Kölcsönlakás

Dobó Kata színészi pályafutása után idén a kamera másik oldalán is kipróbálja magát, egy – saját bevallása szerint – friss, fiatalos, szórakoztató párkapcsolati komédiával, ami minden korosztály számára élvezetes lesz. A Kölcsönlakás A miniszter félrelép írójának, Ray Cooney-nak és John Chapmannak azonos című színdarabja alapján készült; a forgatókönyvért pedig az Üvegtigris-trilógián is dolgozó Buss Gábor Olivér felelt. A cselekmény egy olyan lakás körül bonyolódik, amelyet – akár a háziak engedélyével, akár anélkül –, mindenki kölcsönvesz egy éjszakára. “Az év legszexibb vígjátékában” feltűnik többek közt Balla Eszter, Haumann Máté, Oroszlán Szonja, Kiss Ramóna és Szabó Simon is, a humort pedig – az előzetesek alapján – a hazai közönségfilmek szintjéhez igazították.

  • Premier: február 14.

Apró mesék

Szász Attila és Köbli Norbert, a Félvilág, A berni követ, valamint az Örök tél alkotópárosa ismét egy, az előző évszázadbeli háborút/a magyar nemzet sorsát nagyban meghatározó eseményt dolgoz fel. A “romantikus történelmi thriller”-ként definiált Apró mesékben ugyanakkor a Don-kanyarban vívott harcok csak kontextusként, történelmi díszletként funkcionálnak, a hangsúly a Kerekes Vica által játszott nő és szeretője, Szabó Kimmel Tamás kapcsolatán lesz – akiknek kapcsolatát eléggé megbolygatja a frontról hazatérő férj, Molnár Levente. Már csak azért is, mert annak idején együtt harcoltak Szabó Kimmellel. Az előzetesek alapján meglehetősen korhű látványvilágra és feszültségre számítunk, valamint az alkotók eddigi munkái alapján pár izgalmas fordulatra.

  • Premier: március 4.

Most van most

Szajki Péter (Intim fejlövés, Nejem, nőm, csajom) legújabb rendezése saját definíciója szerint egy vagány road movie, ami egyszerre ötvözi egy romantikus vígjáték és egy érzelmes dráma elemeit. A Tompos Kátya által alakított Szilvi egy hirtelen döntésből megszökik a saját esküvőjéről, és beugrik egy szabadnapos taxis, Petya (Mohai Tamás) autójába. A taxival egyetlen nap alatt körbeutazzák Budapestet és környékét, a Balaton-felvidékre is eljutnak. Ezalatt egyre jobban megismerik egymást. A szinopszis ellenére a film nem fogja nélkülözni a mélységet, ugyanis az alkotók elmondása szerint a Most van most elsősorban a harmincasok énkeresési és párkapcsolati problémáiról szól.

  • Premier: március 7.

Guerilla

Fotó: Mozinet

Kárpáti György Mór (Gólyatábor) első nagyjátékfilmje, az 1848-49-es szabadságharc idején játszódó Guerilla nem kisebb céllal készült, minthogy a közeli perspektíva használatával újrafogalmazza a történelmi film műfaját. A történet ugyanis két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszögön keresztül mutatja majd be az erdőben harcoló fiatal gerillák életét, és tesz fel kérdéseket bátorságról és felelősségről. Ugyan az első előzetesre még várnunk kell, de az már tudható, hogy a főszerepben olyan színészeket láthatunk, mint Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett vagy Radetzky Anna.

  • Premier: március 7.

Senki nem megy sehova

Fotó: MNF

Hartung Attila első nagyjátékfilmje, a Senki nem megy sehova a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 után talán ismét hiteles portré a Z generációról – valamint Budapest éjszakai életéről. A direktor több interjúban is kifejtette, hogy egy kritikus hangvételű közönségfilmet szeretett volna forgatni a fiatalokról és a mai Budapestről. Az autentikusság miatt a főbb szereplőket olyan – színészi tapasztalattal még nem rendelkező – emberek alakítják majd, mint Yorgosz Goletsas, a Deep Glaze frontembere, a népszerű vlogger/youtuber Sipőcz “Csipesz” András vagy László Panna. A zenéért többek közt Henri González, a Fran Palermo, és Konsiczky Dávid, a Csaknekedkislány frontembere felel majd, így bizonyos értelemben minden adott, hogy egy új VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan készüljön.

  • Premier: 2019 tavasza

Game Over Club

Fotó: MNF

A Schwechtje Mihály-féle Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 után Géczy Dávid rendezői bemutatkozása is (többek közt) az öngyilkosságot állítja a középpontba – jóval humorosabb formában. A Game Over Club szinopszisa szerint a vígjátékban hat öngyilkosjelölt készül hátrahagyni a földi létet – különböző társadalmi hátterű szereplők (taxis, kozmetikus, fociedző, kebabos és így tovább) egy Facebook-csoportban találták meg egymást és most egy szállodában gyűlnek össze, hogy beteljesítsék tervüket. Ráadásul olyanok alakítják majd őket, mint Thuróczy Szabolcs, Kamarás Iván vagy Földes Eszter. Várjuk!

  • Premier: 2019 ősze

Drakulics elvtárs

Fotó: MNF

Bodzsár Márk második rendezését – egy Kádár-kori miliőbe helyezett vámpír- és kémfilmet – már csak a szinopszisa miatt is lelkesen várjuk. Ráadásul a direktor az Isteni műszakkal már egyszer bizonyította, hogy szórakoztató és szatírikus módon tudja megközelíteni a magyar valóságot. Így minden adott egy olyan midcult klasszikushoz, amit még évek múlva is emlegetni fogunk; többek közt a színészgárda is: Nagy Zsolt, Balsai Móni, Borbély Alexandra, Thuróczy Szabolcs, és Rába Roland is felbukkan majd az elvileg idén ősszel debütáló alkotásban.

  • Premier: 2019 ősze

Éden

Fotó: MNF

Kocsis Ágnes a cannes-i díjas Pál Adrienn óta, tehát hét éve nem rendezett új filmet, így az Éden már csak emiatt is megérdemelné a helyet a listában. De a kelet-európai mindennapokat realistán, mégis optimizmussal megközelítő 2011-es mozi egyike volt az évtized legjobbjainak, és az idén ősszel érkező alkotás szinopszisa is kellően izgalmasan hangzik. A főszereplő ugyanis Éva (Lana Baric), a harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás a környezetében, ezért teljes elszigeteltségben éli az életét, egészen addig, amíg rá nem talál a szerelem a pszichiátere személyében. A film Éva és a pszichiáter közötti kapcsolat alakulására fókuszál, de a rendező korábban hozzátette, hogy a nő elszigetelt magánya izgatta a legjobban. „Ez az elszigeteltség és magány egyfajta metaforája annak, hogy merre tart vagy tarthat a világ, ha nem figyelünk oda” – tette hozzá.

  • Premier: 2019 ősze

+1: Susotázs

Jelen állás szerint csak egyetlen magyar film került fel az Amerikai Mozgóképakadémia Oscar-shortlistjére, vagyis arra a listára, amelyen kategóriánként tíz jelölt szerepel, melyek közül majd kiválasztják az Oscarra jelölt alkotásokat. Ez pedig nem más, mint Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs, ami ugyan tegnap óta már nézhető, fontossága miatt mégis úgy gondoltuk, hogy helyet érdemel a listán.