Kivételesen egy egész héten át tart a magyar film napja a tévékben, a mozikban és a streamingplatformokon április 29-vel kezdődően.

Sok régi kedvenc újranézése mellett a legújabb filmeket is elhozza a jeles nap, április 30. Ez volt az a nap, amelyen bemutatták az első magyar filmet: A táncz 1901. április 30-án debütált.

Az összes tévécsatorna csatlakozik az ünnepléshez: több mint 100 kortárs magyar film és nagy klasszikus lesz látható a közmédia, az RTL és a TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spiriten, a Cool TV-n, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornákon. A Kojot négy lelke című animációs filmnek az RTL-en lesz az országos tévépremierje a hétvégén, a magyar szinkron világába kalauzoló, Magyar hangja... című dokumentumfilmmel együtt.

A Cinema City mozikban szerdáig kedvezményes áron lehet a legújabb magyar filmekre jegyet váltani. Az art mozik idén is rengeteg magyar filmet kínálnak, a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 30-án este élő zenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült alkotást, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

A streamingszolgáltatóknál is előtérbe kerülnek a magyar filmek. A Filmión egy héten keresztül ingyenesen nézhető a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus vígjátéka, a Hámori Gabriella főszereplésével készült Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi Géza munkásságát bemutató portréfilm, a Bereményi kalapja, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska Latabár Kálmánnal a főszerepben, Gyarmathy Lívia első játékfilmje, a szocialista mintaüzemben gyakornoklányról szóló Ismeri a szandi mandit? Schütz Ila főszereplésével, valamint André De Toth egyik legjobb magyar filmje, a meglepően szókimondó Két lány az uccán című, 1939-es klasszikus.

A Cinegón tematikus válogatás látható magyar filmrendezőnők alkotásaiból, és az HBO Max, valamint az RTL+ felületein is kiemelt helyet kapnak a magyar filmek.

A magyar film napján indul el a hazai animáció kivételesen gazdag történetét bemutató honlap, a magyaranimacio.hu. A Magyar Animáció 110 emlékévhez indított oldal folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

Az emlékév során ingyenesen látható a Filmio kínálatában szereplő összes, közel 100 klasszikus animáció, többek között az Oscar-díjas A légy, Kovásznai György kultfilmmé vált, Habfürdő című musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan örök kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

(Borítókép: Kojot négy lelke, Vertigo Média)

Címkék