Élmény
Tíz film, amit érdemes megnézni a Magyar Filmhéten
Tíz film, amit érdemes megnézni a Magyar Filmhéten

Mától vasárnapig tart az első Magyar Filmhét, melynek keretében több tucat, 2012-2014 között bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmalkotást lehet megnézni a a Cinema City MOM Park mozijában, 610 forintos egységáron. Lesznek dokumentumfilmek, nagyjátékfilmek, tévéfilmek, animációk és ismeretterjesztő filmek is, így ki-ki kedve és ízlése szerint válogathat a felhozatalból. Mi most tíz olyat filmet mutatunk be, amelyeknek a vetítésén biztos ott leszünk.

Budapest underground, második rész Nekem Budapest A tér Food markets - a város gyomrában Állványok mögött VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan Neve is van: Budapest A berni követ Fekete leves Free entry Nyereményjáték!

Budapest underground, második rész

A Filmdzsungel csapatának kedvéért Varga Livius, a Quimby együttes tagja és showmanje vállalta, hogy kilenc napra leereszkedik a Budapest alatt húzódó járatokba, bebarangolja azokat és persze bemutatja a nézőknek is, mi is van pontosan a főváros alatt. A celluloid-búvárok járhatnak a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig és a Parlament alatti, máig lezárt titkos atombunkerig szinte minden fontos és érdekes helyen – miközben az egyszemélyes fiúbandával együtt gondolkodhatnak az időről, arról, hogyan lett Budapest a fürdők városa és hogyan hat ki a földrajz a történelmi eseményekre.

Bemutató: október 13., 21:15; október 18., 11:15

Nekem Budapest

‘De elbeszélhető-e egy város?’ – teszi fel Nagy Gergely Angst című könyvében a főhős a kérdést. A hét, fiatal rendező szkeccseiből összeálló Nekem Budapest pedig, ha nem is teljesen válaszolja meg a kérdést, bepillantást enged abba, hogy hogyan is látják a mai huszonévesek a fővárost, mit jelent nekik:  egy angyalföldi kocsma, sorsfordító pillanat, nihilista csellengések helyszíne, kusza párkapcsolatok, egymástól túlságosan távol elhelyezkedő székek a HÉV-megállóban vagy egy kínos felelés emléke. A nyolc epizód között van Wong Kar-Wait idéző melankolikus párkapcsolati dráma, balkáni rezesekkel megtűzdelt Macskajaj-utánérzés, mockumentary és realista thriller is, garantálva, hogy mindenki talál legalább egy, számára kedves alkotást.

Bemutató: október 15., 18:15; október 17., 16:45

Magyar Filmhét
  • 1123 Budapest, Alkotás út 53.

A tér

Hogyan tör be a politika egy civil lakás ablakán keresztül? Ez a fő kérdése annak a filmnek, amelyet madártávlatból készített Gyarmathy Lívia filmrendező Magyarország feszültségeiről és szerethetőségéről. A tér című filmben a rendező ötödik emeleti balkonjának látószögéből egy évtizedet átölelve követhetjük végig egy fővárosi XII. kerületi épülő Turul-szobor fogadtatását, politikai hullámveréseit, valamint a tér magánéletét: a reggelente iskolába rohanó gyerekeket, az indulatokat kiváltó autókoccanást vagy éppen egy kamaszlány segítő gesztusát egy idős asszony felé.

Mikor: október 14., 17:45; október 18., 22:15

Food markets - a város gyomrában

Vannak, akik egy új városba érkezve először a főtérre mennek, vagy egy múzeumba, megint mások a piacra – utóbbiakról, utóbbiaknak szól Stefano Tealdi dokumentumfilmje a Központi Vásárcsarnok minden érzékszervet megbabonázó forgatagáról. Kitől, mit érdemes beszerezni, mik a szezonális specialitások, hogyan épül fel maga a csarnok? Az öt részes dokumentumfilm-sorozat magyar epizódjából minden kiderül, ráadásul a készítők nem voltak restek bemenni a pultok mögé, megszólították az árusokat is – nagy valószínűséggel még azoknak is tud majd újat mondani a film ötvenkét percre, akik évek óta mindent a Vásárcsarnokban szereznek be.

Mikor: október 16., 21:00; október 17., 10:00

Állványok mögött

Zilahy Tamás ismeretterjesztő filmje az 1902-ben épített Országház homlokzatának felújítását követi nyomon, bemutatja a régi és új technológiákat, fikciós betétekkel mesél annak a háznak viharos történetéről, amelyet körülbelül kilencven éve nem láthatott senki eredeti pompájában, állványok nélkül. A megfeszített munka utolsó egy évét végigkövető, az eredeti felvételeket remek animációkkal és szakértői kommentárokkal ötvöző film nem csak mesél a Ház megtervezésének, elfogadásának és megtervezésének körülményeiről, de megszólítja az ott dolgozókat és bemutatja eszközeiket, szerszámaikat is. Egy minden részletre kiterjedő dokumentumfilm!

Mikor: október 16., 19:30; október 18., 14:45

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor filmjét már az októberi premier körképben is dicsértük érzékenysége, humora, őszintesége és szerethetősége miatt, és véleményünk azóta sem változott: a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan az utóbbi idők egyik legjobb magyar filmje, ráadásul az első úgynevezett hazai mumblecore film is. A huszonkilenc éves, friss diplomás, a még mindig a szüleire támaszkodó Áron (Ferenczik Áron) szakítás utáni Odüsszeiája mindenki számára átélhető, akit legalább egyszer otthagyott a barátnője, de legalábbis volt már szerelmes, vagy elgondolkodott már azon, hogy mi magyarok mennyire kicsinyesek is vagyunk néha.

Mikor: október 17., 21:30; október 19., 21:00

Neve is van: Budapest

Milyen is Budapest valójában? Mi az, amit ma láthatunk, és milyenné alakul a következő évtizedekben? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Kocsis Tibor filmje. Tényleg véget ért már az autók uralma? Mi a Millenáris Park sikerének titka? Miért vonzóak a külföldiek számára a pesti zsidónegyed romkocsmái? Építészek, képzőművészek, várostervezők, ökológusok és közlekedésfejlesztők beszélnek arról a városról, ahol mindannyian élünk, és amelyet – ennek ellenére – talán mégsem ismerünk annyira, mint hisszük. Talán nem is realizáljuk, mennyi látnivaló van, ami mellett minden nap elmegyünk, nem figyelünk fel arra, mennyivel élhetőbb Budapest sok európai városnál és mennyi kiaknázatlan lehetőség rejlik még mindig benne.

Mikor: október 15., 15:15; október 17., 20:00

A berni követ

Szász Attila minimalista, túszejtős drámája egyrészt beleillik a magyar műfaji film évek óta zajló reneszánszába, másrészt úgy jár körül egy ellentmondásos politikai/történelmi témát, hogy nem lesz sem giccses megemlékezés, sem pedig szájbarágós magyarázata a múltnak. Kulka János pedig feledhetetlent alakít egy dilemmázó pártkatona szerepében. A történelmi hűséget nem lehet számon kérni A berni követen, hiszen az már az elején leszögezi, hogy ugyan megtörtént eseményeken alapul, de el is rugaszkodik azoktól, klasszikus, feszes thrillerré formálva az eseményeket.

Mikor: október 16., 14:00; október 18., 19:15

Fekete leves

A pesti alvilág és Guy Ritchie megosztozik egy vakondtúrásnyi kokainon, majd úgy döntenek, filmet forgatnak – akár így is készülhetett volna a Fekete leves. Nem így történt, de Novák Erik új filmjének története még így is regényes: a szereplők csak annyit tudtak, hova kell kifutnia a cselekménynek, nem volt szövegkönyv vagy meghatározott, az egyes végkifejletekig vezető út, szabadon improvizálhattak – ez a fajta felszabadultság pedig süt a film minden egyes képkockájából. Herceg Zoltán, Szabó Simon, Nagy Zsolt és Vágvölgyi B. András egyszerűen lubickol a B-filmes, drogos ámokfutásban és a prosztó, hímsoviniszta humorban, ettől pedig az egész film működni kezd.

Mikor: október 16., 20:45; október19., 22:15

Free entry

Betti (Pusztai Luca) és V (Barta Ágnes) titokban, pénz nélkül szöknek be a Szigetre. Feltűnő párosuk felkelti a fiúk figyelmét is, ami lassan egy versenyt alakít ki kettejük között. A felszabadult kalandnak induló fesztiválozás egészen új fordulatot vesz, amikor a két tizenéves lány elveszti egymást az éjszakában. Betti egy helyes drogdílertől kér segítséget, hogy megtalálhassa barátnőjét. Kiderül, hogy az életben nincs minden teljesen ingyen. A nem hivatalos Sziget-film elnyerte az újvidéki Cinema City fesztivál fődíját, világ premierje pedig a neves, wiesbaden-i goEast fesztiválon volt.

Mikor: október 13., 19:45; október 19., 21:30

Nyereményjáték!

Ha szeretnéd megnyerni a három darab páros belépő egyikét a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan október 17-i vetítésére, nincs más dolgod, mint az alábbi kérdésre bekommentelni  a cikk alá a helyes választ október 9. (szerda) 12:00 óráig: A Nekem Budapest melyik epizódját rendezte Reisz Gábor?

Figyelem! A nyerteseket Facebookon értesítjük, figyeljétek tehát valamennyi mappátokat!