Már nem kell sokat aludni a premierig, május 16-án indul a Bridgerton család harmadik évada. Végre önfeledten drukkolhatunk Penelope és Colin szerelméért, visszatérnek a fényűző bálok, teapartik és üde zöld angolkertek, a vadromantikához tartozó, szemet gyönyörködtető körítés. A sorozat meglehetősen szabadon értelmezi a régenskorszak divatját, építészetét, ennek eredményei a lenyűgöző kulisszák. Szerencsére csodás városban élünk, így sok olyan helyszínt találunk, ami megidézi ezt a varázslatos világot. Ezek közül gyűjtöttünk össze 9+1 olyan helyet, ami szerintünk úgy fest, mintha egyenesen a Bridgerton családból vágták volna ki.

1. Budatétényi Rózsakert

Mintha csak Bridgertonék vidéki birtokán sétálgatnánk a Sharma kisasszonyokkal, olyan érzésünk lehet a Budatétényi Rózsakertben, de Budapest többi rózsakertjében is. Bár a legtöbb virág ezeken a helyeken júniusban nyílik, így inkább az új évad ledarálása után tudjuk majd itt felidézni a hangulatot, a rendezett tövek és a romantikusan hajladozó gallyak látványa most sem okoz csalódást.

2. Teadélután a Múzsában

Bár nem a legolcsóbb szórakozás, ha szeretnénk tökéletes Bridgerton-hangulatba ringatni magunkat, akkor a Múzsában a helyünk, ahol vasárnap 15 és 18 óra között igazi, élő zenés angol teadélutánra foglalhatunk asztalt. Az ékszernek is beillő sütemények, miniszendvicsek, tejszín- és citromkrémes scone-ok és az elmaradhatatlan tea egy különleges herendi készletben érkezik, amit kizárólag a Buckingham Palotában és a Four Seasons Gresham Palotában használnak, így egyenesen Sarolta királyné vendégének érezhetjük magunkat.

3. Magyar menyasszony

A Bridgerton család teljes tartalmát összefoglalhatjuk egyetlen mondatban: Hogyan kössünk szerelmi házasságot? Bár a Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony című kiállítása ennél jóval súlyosabb témát feszeget, hiszen 500 év házasság- és nőtörténetét mutatja be, arra is lehetőségünk van, hogy csak karcolgassuk a felszínt, és elmerüljünk a tárlathoz kapcsolódó romantikus vagy éppen furcsa szerelmekről, házasságokról szóló történetek között, vagy leragadjunk annál a hófehér teremnél, ahol az esküvői divat változásait követhetjük nyomon számtalan csodás menyasszonyi ruha segítségével. Ezek között felfedezhetünk pár olyan, mell alatt bővülő, empire fazonú darabot, amit előszeretettel viselnek a sorozatban is.

4. Hild-villa

Bár egy Cressida Cowperhez hasonlóan sznob dáma nem találná elég fényűzőnek, azért szerintünk csodás és stílusában is kiválóan passzol a sorozat világához Hild József Budakeszi úti villája. Az ország egykor legfoglalkoztatottabb építésze a 19. század elején építtette klasszicista stílusú nyaralóját, ami nem sokáig maradt a család birtokában. Többszöri tulajdonoscsere után nemrégiben felújították, és csodás kertjét is rendbe szedték, most az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete működik a falak között.

5. Kőrössy-villa

Bár szecessziós stílusa alapvetően a sorozat idejénél későbbre helyezi, nem tudjuk kihagyni listánkból a Városligeti fasor egyik legszebb épületét, a Kőrössy-villát sem. A csodás, csipkés falak között a gazdag Zsolnay-gyűjteménynek otthont adó, üvegablakos belső teret leginkább az extravagáns és kicsit furcsa, de azért szerethető Featherington kisasszonyok otthonaként tudjuk elképzelni. A gyönyörű környezetbe mi is könnyedén bejuthatunk, ha online jegyet váltunk a vezetett bejárásokra.

6. Városliget

Éppen múlt héten foglaltuk össze, hányféle aktivitás vár a megújult Városligetben, ennek kapcsán ébredtünk rá, hogy itt tulajdonképpen nem csupán a Bridgertont, hanem az összes angol romantikus regényt leforgathatták volna. A harmadik évad premierje körül nyithat a csónakázótó, ahol magunkat Kate-nek érezve várhatjuk, hogy a féltékeny Anthony egyszer majd segít kiszállni a csónakból, vagy magunkhoz vehetünk egy szalmakalapot, és piknikezhetünk is.

7. Gerbeaud Café

Az ország egyik legrégebbi cukrászda-kávéházát állítólag Sissi is előszeretettel látogatta, így valószínűleg a Bridgertonok is méltó társaságban fogyaszthatnák a finomabbnál finomabb desszerteket, süteményeket ezen a helyen. A belső tér eleganciája, a tágas, magas terem szerintünk egyértelműen megidézi a sorozat világát, arról nem is beszélve, hogy a Gerbeaud cukrászdaként az első olyan helyszínek között lehetett, ahova egy jól nevelt hölgy kimozdulhatott, így a párválasztásban is fontos szerepe volt.

8. Aranypinty

A Palotanegyed Budapest egyik legszebb része, bármikor örömmel sétálunk errefelé. Az Aranypinty reggeliző pedig tökéletesen illeszkedik ehhez a hangulathoz. A környezethez passzoló készletekben érkeznek a reggeli vagy a korai ebédre szánt fogások. Egy csinos croissant és némi pezsgő társaságában pedig könnyen úgy érezhetjük magunkat itt, mintha csak Lady Danburyt várnánk, hogy bölcs tanácsai segítségével közelebb kerüljünk szívünk választottjához.

9. ELTE Füvészkert

A csodás kertek és az ott látható gyönyörű növények szerves részét alkotják a sorozat világának, nemegyszer helyszíne egy-egy csinos angolpark a burkolt érzelmektől fűtött izgalmas párbeszédeknek. Séták alkalmával szeret egymásba Daphne és Simon, de sok időt tölt a természetben Anthony és Kate is. A picike, de csodás Füvészkert tavacskájával, pálmaházával és Festetics Antal vadszőlővel befuttatott hétvégi kastélyával éppen jó helyszíne lenne ezeknek a hosszú beszélgetéseknek.

+1 Gödöllői Királyi Kastély

Szinte íratlan szabálynak tekinthetjük, hogy amelyik családnak volt városi palotája, annak vidéki kastélya is akadt. Bridgertonék sem jelentenek kivételt ez alól, ezt meg is figyelhetjük a második évadban, amikor vidéki birtokukra látogatnak, amely éppen olyan fényűző, mint – mondjuk – a Gödöllői Királyi Kastély. A Grassalkovich család egykori lakhelye hivatalosan ugyan nem tartozik Budapesthez, HÉV-vel azonban könnyen megközelíthetjük. Bár a barokk formák kissé elütnek a sorozat világától, a hatalmas kert és a természet közelsége itt is hűen idézi fel a vidéki élet nyújtotta szabadságot, arról a fényűzésről nem is beszélve, amiből egyelőre nekünk a képernyőn azért több jut, mint a valóságban.

(Borítókép: Hirling Bálint – We Love Budapest)

Címkék