Élmény
Budapest legjava – A CNN legújabb toplistája
Budapest legjava - A CNN legújabb toplistája

Carolyn Bánfalvi listáján olyan budapesti helyek szerepelnek, amelyekkel azt bizonyítja, hogy a Duna gyöngyszeme bizony sokkal többet ígér látogatóinak, mint azok a messzire elhallatszó bókok, amelyeket általában kap. Budapest a szerző szerint egy folyamatosan fejlődő kulturális híd Európa keleti és nyugati fele között. Ezt az előkelő státuszt pedig a fordításként közölt cikkben lévő hotelek, éttermek, cukrászdák, szórakozóhelyek, üzletek, szolgáltatások és látványosságok is erősítik.

Four Seasons Hotel Gresham Palace Corinthia Grand Hotel Royal Baltazár Hotel Brody House Zara Hotel Continental Onyx Bock Bistro Tigris Borkonyha Atakám Budai Bisztró és Étterem Café Déryné Centrál Kávéház  Auguszt Cukrászda Belvárosi Disznótoros Halkakas DiVino Boutiq' Bar A Léhűtő és a többiek Központi Vásárcsarnok Antik, design, népművészet  Duna-partok Margitsziget Andrássy út Városliget és Hősök tere Liszt Ferenc Zeneakadémia Rudas Fürdő Király fürdő Széchenyi fürdő Gellért fürdő Palatinus fürdő Veli Bej

Four Seasons Hotel Gresham Palace

A Four Seasons hotelt folyamatosan méltatják a különböző utazási magazinokban, és erre minden okuk meg is van a szerzőknek. A Gresham nem csupán tökéletes helyszínen (a Lánchíd lábánál található, így homlokzata a Dunára néz) kínál ötcsillagos luxust, hanem az épület maga egy art nouveau mestermű.

1906-ban épült, és gyönyörűen felújították, a híres Zsolnay porcelán felhasználásával. A hotel 179 szobájának több mint negyede rendelkezik Dunai panorámával. Az alagsori spában a feszített víztükrű medencén túl olyan kezeléseket is igénybe vehetünk, amelyek során az ásványi anyagokban rendkívül gazdag Omorovicza vizet használják. A lobbyban kiváló koktélokat kevernek, a Gresham Kávézó étlapján pedig a magyar és az olasz konyha fúziója reprezentálódik.

Four Seasons Hotel - Gresham Palota

Corinthia Grand Hotel Royal

Fotó: Corinthia Grand Hotel Royal

Amikor 1896-ben a forgalmas Erzsébet körúton először megnyitott a Corinthia, ez volt a legelegánsabb hotel a városban, ahol hírességek és a legelőkelőbb származású, illetve tisztséget viselő emberek is rendszeresen megszálltak.

Azóta csodásan felújították az épületet, 414 szoba (márványburkolatú fürdőszobákkal) várja az egész napos felfedezés után pihenni vágyó vendégeket. A hozzátartozó története – amelynek van egy tizenöt méteres medencéje, jó néhány szaunája, illetve gőzkabinja is – 1886-ig nyúlik vissza, és majdnem mélygarázs lett a helyén néhány éve, mielőtt – az utolsó pillanatban – újra felfedezték.

Corinthia Hotel Budapest

Baltazár Hotel

A Várnegyedben található 11 szobás Baltazár Budapest legújabb boutique hotelje. A szobák mindegyike egyedi, színes, és vintage bútorok, illetve mókás installációk teszik elragadóvá a hangulatukat. A fürdőszobákban esőzést imitáló zuhanyzók és kézműves mészkő burkolat található. Mindezeknek köszönhetően előfordulhat, hogy nehezen hagyjuk majd el a szobát, így szerencsés, hogy az étterem és a borbár is pár lépésnyire vannak, a földszinten.

Tipp: az erkélyes szobát kérd, ami a csendes várbéli utcákra néz!

Baltazár Budapest

Brody House

A Brody House több, mint egy super-cool boutique hotel a folyamatosan alakuló Palotanegyedben. A hely tulajdonképpen a kreativitás bástyája, ahol a fókusz azon van, hogy a helyi művészeket, dizájnereket, írókat, zenészeket támogassák. A 11 szoba mind teljesen egyedi, különböző művészek munkái képviselik a Brody nyers-luxus stílusát, ahol a legtöbb bútor és dekoráció is újrahasznosított anyagokból készült. Ha nagyobb térre van szükséged, akkor a közelben található Brody Residences kínál nyolc, hasonlóan kialakított apartmant.
Brody House

Zara Hotel Continental

A Zsidónegyedben található Zara egykor fürdőként funkcionált, eleganciáját pedig azóta is őrzi, annak ellenére, hogy a környező utcák tele vannak romkocsmákkal és tipikus budapesti kávézókkal.

Onyx

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Budapest a Costes-nek köszönheti az első, 2010-es Michelin-csillagot. Az Onyx 2011-ben nyerte el a megtisztelő jelvényt, amit azóta is csak ez a két fővárosi étterem tudhat magáénak. Szulló Szabina és Széll Tamás séfek a legjobb helyi alapanyagokat felhasználva készítik a tradicionális magyar konyha 21. századra írt fogásait.
Onyx
  • 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

Bock Bistro

Fotó: Bock Bistro
Bock József, az elismert villányi borász az étterem névadója, de a magyar konyha fogásait megújító látásmódot elsőként tükröző menü Bíró Lajos séfnek köszönhető. Valószínű, hogy az illusztris borlap is közrejátszik abban, hogy a Corinthia Hotelhez csatolt Bock hatalmas népszerűségnek örvend.
Bock Bisztró

Tigris

A Tigris az egyik legnépszerűbb magyaros étterem, ahol 19. századi légkör uralkodik, a választható ételek között pedig a libamáj domináns. Bár szinte minden magyaros étteremben rendelhető libamáj, a Tigris kiemelkedik azzal a féltucat variációval, amelyet libamáj fronton kínál. Ez pedig igaz a Tigrisben elérhető tokaji borok szelekciójára is.
Tigris Étterem és Borbár

Borkonyha

A séf, Sárközy Ákos kortárs szemlélettel tekint a magyaros konyhára, a kínálat pedig hetente, kéthetente változik. Ha épp van mangalicahús, akkor ez az a hely, ahol ki kell próbálni! A libamájból készült fogásokban pedig itt sem fogunk csalódni!
Borkonyha

Atakám Budai Bisztró és Étterem

Fotó: Atakám Budai Bisztró és Étterem
A Várnegyed aljában található étteremben Nánási Lajos a magyar és a francia konyha sajátosságait vegyítve állította össze az itt kapható ételek listáját. A borlapon pedig olyan kisebb, magyar és külföldi termelőktől származó tételek is szerepelnek, amelyekhez egyébként nem egyszerű hozzájutni.

Café Déryné

Fotó: Café Déryné

A tökéletes bisztró. A Dérynébe reggeltől estig érkeznek a törzsvendégek, ami az ételek minősége mellett talán leginkább annak az atmoszférának köszönhető, amelyet régimódi eleganciája határoz meg.

Déryné Bisztró

Centrál Kávéház

A századfordulós kávéházak a művészek, költők, írók és újságírók második otthonaként szolgáltak, akik gyakran naphosszat dolgoztak az asztalok mellett. Sajnos a szocializmus ezeknek a kávéházaknak sem kedvezett, sokuk nem is nyitott meg újra. A Centrál viszont él és virágzik, és ideális választás – akár egy teljes ebédet vagy vacsorát rendelnénk, akár csak egy csésze feketére vágyunk.
Centrál Kávéház

 Auguszt Cukrászda

Fotó: Auguszt Cukrászda
Az első Auguszt pékség 1970-ben nyílt meg, és bár voltak nehéz időszakai, de mindig családi tulajdonban maradt. Mára Budapesten három helyszínen is a legjobb sütiket kínálja. A krémest itt kell megkóstolni.

Belvárosi Disznótoros

A Belvárosi Disznótoros abszolút a készételekre specializálódott, a hentes profilból csak annyi maradt, hogy állva lehet elfogyasztani a disznótoros hű fogásokat. A stílus viszont senkit ne tévesszen meg: a kínálat sokkal szélesebb és színvonalasabb, mint azt első blikkre gondolnánk.

Halkakas

Fotó: We Love Budapest
A Halkakas ékes példa arra, hogy egy tenger nélküli országban is lehet jó halas fogásokat enni. Az édesvizi halakból készült tradicionális ételek mellett azonban olyan különlegességek is vannak, mint a pontygírosz vagy a halas burgerek.
Halkakas halbisztró

DiVino

Fotó: divinoborbar.hu
Az éjszakai élet kivesézése egy jó tanáccsal indul: igyál annyi magyar bort, amennyi beléd fér. Erre a szerző a fészkelő DiVinót találja optimális helyszínnek (bár a  található kistesót is megemlíti), ahol jó időben a borozgatók elárasztják a Szent István teret.

Boutiq' Bar

A következő megálló a neo-speakeasy-ként aposztrofált Boutiq’ Bar, a művészi koktélok kiapadhatatlan budapesti forrása. Carolyn szerint a Boutiq’-ot a tartalom és a forma harmóniája jellemzi, a koktélválasztékot pedig a zavarba ejtő változatosság, így, ha nem tudnánk választani, a pálinkára improvizált keverékek között nézelődjünk.
Boutiq’Bar

A Léhűtő és a többiek

Bor és koktél után sör, méghozzá a , amely a gyerekcipőben totyogó budapesti kézművessör-forradalom egyik mentsvára. A piamaraton utolsó két helyszíne a kulturális téren is maradandót alkotó , valamint a tündérmesébe illő, gigantikus .
Léhűtő Kézműves Söröző

Központi Vásárcsarnok

Fotó: wikipedia.org
A vásárlás megkerülhetetlen tényezője a Központi Vásárcsarnok, amely nem csupán friss áruk tömkelegével (többek között az elmaradhatatlan pirospaprika-füzérekkel) vonz helyieket és külföldieket egyaránt, hiszen lenyűgöző méretei és látványos építészeti megoldásai mellett sem lehet szó nélkül elslattyogni.
Központi Vásárcsarnok

Antik, design, népművészet 

A fákkal övezett Falk Miksa utca régiségektől roskadozó galériái miatt (például Kieselbach Galéria, Nagyházi Galéria) landolt az összeállításban, míg a szitanyomásra fókuszáló – csakúgy, mint a Design Terminálban található Hybridart Design Shop & Cafét – a jó kávék és a sablonmentes szuvenírek katapultálták a CNN online hasábjaira. Terítékre kerül még a lábánál rejtőzködő Mester Porta, ahol kerámiából, agyagból, gyapjúból, szövetből, üvegből és nemezből készített, különféle népművészeti motívumokkal ékesített kézműves remekművekre vethetjük ki a hálónkat.

Duna-partok

Fotó: Németh Kornél
Bár a szerző kihangsúlyozza – teljesen jogosan –, hogy a Duna nem kék, azt egy pillanatig sem tagadja, hogy a folyó földrajzi és turisztikai értelemben is központi szerepet játszik a város mindennapjaiban. Az egymással farkasszemet néző folyópartok látványosságai közül a , a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékművet, a Szabadság-szoborral koronázott et, a , valamint a emeli ki. Apropó.
Duna-korzó

Margitsziget

Budapest talán legnépszerűbb zöldterületéről sok újat nem tudunk meg, de mindig jó látni, ahogy pozitívumait méltatják: két uszoda (pontosabban egy uszoda és egy strand), futópálya, állatsimogató, szabadtéri színpad, zenélő szökőkút, étterem és seregnyi piknikezőhely.
Margitsziget

Andrássy út

Fotó: Krisztian Bodis Photography
A  a ig nyújtózó, elegáns butikokkal, fákkal és gyönyörű épületekkel övezett sugárút látnivalóinak sorából kiemelkedik az , az Alexandra második emeletén előkelősködő , továbbá az elnyomó rezsimek valóságát feltáró .
Andrássy út

Városliget és Hősök tere

Időnként még a CNN is tévedhet: a továbbra sem Budapest legnagyobb parkja (a városi legendáriumokban is felbukkanó Népligeté a dobogó teteje), ám az biztos, hogy a legszerethetőbb – hála a nek, az , a Cirkusznak, a nyáron csónakázásra optimalizált Műjégnek, a Mezőgazdasági Múzeumnak, továbbá – ha már múzeum – a és a által szendvicsbe fogott Hősök terének.
Hősök tere

Liszt Ferenc Zeneakadémia

Statue of St. Martin in Szombathely, Hungary
Az éveken át szépítgetett, néhány hete átadott  Art Nouveau-műalkotásként jellemzi a szépségre fogékony szerző, és azt javasolja, hogy a Liszt Ferenc nevéhez fűződő, 1875-ben alapított intézményt nem csupán koncert apropóján érdemes felkeresni. Az ok: a páratlan esztétikai élmény, amelynek alappillérei a Róth Miksa-féle ólomüveg ablakok, a Zsolnay csempék, a kristálycsillárok, illetve a falfestmények és mozaikok.
Liszt Ferenc Zeneakadémia

Rudas Fürdő

El Greco’s depiction of St. MartinFotó: Balkányi László - We Love Budapest
A 16. században épített Rudas legfőbb attrakciója a kupolán átfolyó fénysugaraktól csillogó, hatszögletű medence, amelynek keretét négy kisebb, különböző hőmérsékletű stressz-áztató adja. A szaunák, gőzkabinok, a tetőn terpeszkedő, panorámás napozóterasz, valamint a fiatalokat vonzó, éjszakai nyitva tartás tovább turbózzák a Rudas presztízsét és népszerűségét.
Rudas Fürdő

Király fürdő

Simone Martini's fresco depicting St. Martin renouncing the army
A török múlt az 1565 óta fürdősködő Király esetében is előkerül, bár a szerző a felújítás és a modernizáció hiányát sem száműzi a szőnyeg alá. Ami vonzó a Királyban: hatszögletű, napsugárdárdák szaggatta főmedence, két kisebb, hőmérséklet-szélsőségeket képviselő medence, kevés ember, csend és nyugalom.
Király Gyógyfürdő

Széchenyi fürdő

Ligugé Abbey in FranceFotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A neobarokk Széchenyi CNN-ék szerint Budapest legnépszerűbb fürdője, és egyúttal Európa egyik legnagyobb vizes komplexuma, amelynek téli éjszakákon gőzölgő kültéri medencéje világhírű Budapest-szimbólum. A fürdő lenyűgöző méretein kívül (három kültéri és tizenöt beltéri medence, tíz gőzkabin és szauna) az egy kilométer mélyről feltörő gyógyvíz is reflektorfénybe kerül.
Széchenyi Fürdő

Gellért fürdő

Traditional Hungarian goose leg
A budapesti fürdők között óvodáskorúnak tekinthető, 1918-ban, szecesszionista stílusban felépített Gellértet a szerző a város legszebb vizes szentélyének tartja a freskók, a gyönyörűen kidolgozott részletekkel ékesített oszlopok, a mozaikok, a szobrok és a kupolás mennyezetek miatt. A cikkíró az árnyékosabb oldalt sem rejti véka alá, így megjegyzi, hogy a szuperlatívuszok közül a legdrágábbat is kiérdemelte a Gellért, így helyiekkel csak elvétve lehet találkozni.
Gellért Fürdő

Palatinus fürdő

Tomb of St. MartinFotó: Balkányi László - We Love Budapest
A található Palatinus Budapest legnagyobb strandja, ahol tizenegy úszómedence és két gyógyvizes medence siet a segítségünkre a hőség ellen vívott harcban.
Palatinus Strandfürdő

Veli Bej

New wine of autumnFotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A török gyökerekkel büszkélkedő Veli Bej öt éven át tartó felújítást követően, 2012-ben nyitotta meg egyszerre legfeljebb nyolcvan embert beengedő kapuit. Utóbbiból adódóan a Veli Bejben nem kell bevetnünk kamaszkorunk pogó-mesterfogásait, ha be szeretnénk jutni a szaunába vagy a gőzkabinba. A medencestruktúra ugyanaz, mint a többi török vízszentélyben: hatszögletű, kupolás tetejű medence, körülötte kisebb és különböző hőmérsékletű stresszmosók.
Veli Bej Fürdő