A pesti Duna-parton készül újabb városnegyed-rehabilitáció, ahol a lakások mellett több mint 100 üzletet, éttermeket, sportolási lehetőséget és egy mindenki által látogatható sétányt alakítanak ki. Emellett még egy 90.000 négyzetméteres autómentes zöldterület is várja majd az ott lakókat és az arra járókat.

Letették az alapkövét a pesti Duna-part egyik elhagyott rozsdaövezetében épülő újabb városnegyedprojektnek, amely 1,2 kilométer közvetlen Duna-parttal és egy mindenki által látogatható, vízparti, multifunkciós sétánnyal is rendelkezni fog. Az Újpesti-öböl partján a tervek szerint több mint 2500 lakás épül, amelyek „lélegzetelállító panorámát kínálnak a Dunára és a budai hegyekre” – áll a sajtóközleményben. Sőt, a fejlesztés során a Cordia 90.000 négyzetméter autómentes zöldterületet is kialakít, emellett útfejlesztések és az árvízvédelmi rendszer kiépítése is várható.

Érdekesség, hogy a Marina City lakóházai felfelé szélesednek, kehelyszerű tömegformálásuknak köszönhetően a felsőbb emeleteken egyre tágasabb otthonok kapnak majd helyet, a zárószinten pedig luxusszínvonalú penthouse lakásokat alakítanak ki. Az építészeti koncepció másik különlegessége, hogy a pontszerűen elhelyezett lakóházak között és a Duna-part mentén 90.000 négyzetméternyi parkosított környezetet alakítanak ki, ahol nyugodtan sportolhatnak és pihenhetnek az emberek. Az autómentesség pedig úgy jön létre, hogy nemcsak a garázst, de a kiszolgálófunkciókat ellátó útvonalakat is leviszik a föld alá.

A Marina City fejlesztési koncepciójának meghatározó pillére a fenntarthatóság és a kiemelkedő energiahatékonyság. Az építkezés során felhasznált hálózati villamos energiát zöldforrásból vételezi a beruházó, az épületek hőenergia-szükségletét pedig levegő-víz és talajszondás víz-víz hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára. A lakóházak tetejére napelemrendszert telepítenek, ezáltal az energiatermelő berendezések üzemeltetéséhez szükséges hálózati villamos energiát zöldforrásból egészítik ki – olvasható a sajtóközleményben.

A Marina City területén egy óvoda és a városnegyed lakói, dolgozói által látogatható Klubház is épül. Utóbbi a főváros legnagyobb közösségi funkciókat ellátó létesítménye lesz, amelyben fitnesz- és wellnessközpont, coworking-irodahelyiség és közösségi konyha is lesz. Kár, hogy ha már a főváros legnagyobb ilyen létesítményét hozzák létre, akkor nem használhatja majd az egész város, csak az új negyedben élők – legalábbis a közleményből ez derül ki.

Az új városnegyed tervezésében a világhíres Bjarke Ingels Group (BIG) is részt vett, mellettük a Közti, a Radius B+S építésziroda, a Puhl és Dajka Építész Iroda, valamint a Dyer Group tervezi az épületeket. A projekt tájépítészeti terveit a Garten Studio, az árvízvédelmi rendszer tervezését pedig a TÉR-TEAM mérnökiroda végzi.

Címkék