A tavasz ravasz, így bár sokat süt a nap, ami a szabadba csábít, mégis vannak záporok, zivatarok is, és ezek ideje alatt vagy akár két teraszozás között is beugorhatunk valamelyik galériába vagy múzeumba, ugyanis jobbnál jobb kiállítások várnak ránk városszerte. Egy kis kulturálódás sosem árt, és nyáron, ami egyre határozottabban közeleg, úgyis kevesebbet fogunk.

Zárvatermő – új időszaki kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Az április 14-től látogatható kiállítás vegyes gyűjtés. A múzeum az új épületbe költözés ideje alatt zárva tartott, ám gyűjteménye eközben is gyarapodott. Megvásárolt két nagyobb magángyűjteményt, de ajándékoztak is a múzeumnak, és szereztek új tárgyakat terepmunkán, afrikai expedíció helyszíni gyűjtésén, illetve további felajánlott és megvásárolt archívumi és tárgyi együttesekkel is gazdagodott a Néprajzi Múzeum. Ezeket láthatjuk a Zárvatermő címet kapott kiállításon. 

Keserü Ilona a Q Contemporaryban

Keserü Ilona MIND című kiállítása egy hetvenéves művészi pálya összefoglalása. Ám a művész előtt tisztelgő tárlat alapját és a művek kiállítótérbe szerkesztését nem a kronológia adja, hanem azok az alapmotívumok és témák, melyek ezt a pályát végig meghatározták. A most 90 éves absztrakt mester kiállítása ingyenesen tekinthető meg az Andrássy úti Q Contemporary galériában, szerdától szombatig 12 és 18 óra között, július 1-jével bezárólag. 

Boris Lurie & Wolf Vostell a Ludwigban

A Leningrádban született, onnan előbb Lettországba, onnan pedig az Egyesült Államokba emigrált, zsidó származású Boris Lurie és a pogromokat meg úgy általában a náci eszméket elutasító német Wolf Vostell 1964-ben találkozott egymással, és azonnal szoros barátságba kerültek, alkotótársakká váltak. A Művészet a soá után című kiállításon azok a műveik láthatók, melyek a háború utáni évtizedek és az egyre fokozódó fogyasztás elé tart görbe tükröt, de visszautal és párhuzamot is von az alkotók jelene meg a fojtogató nácizmus és a holokauszt réme között is. A kiállítás július 30-ig tart nyitva a Ludwig Múzeumban

Baranyai Levente a Deák Erika Galériában

A Világbirodalom végnapjai címet viselő kiállításon a képzőművész azon képei láthatók, melyeket az ukrajnai háború ihletett. Baranyai szerint az események annyira közel zajlanak, hogy képtelenség azokat ábrázolni. Ezek helyett születtek meg a tárlaton megtekinthető sorozat képei, a tulipánmezők, melyek művészi ellenreakciók. Baranyai festményei menekülő útvonalak a valóság borzalmai elől, annak ellenére, hogy a szépség végnapjainak jelképei is. A kiállítás a Deák Erika Galériában nézhető meg, május 12-ig

Ács Kinga Noémi és Járai Anna a Tér-Kép Galériában

Tükröm, tükröm... mondja a tárlat címe, ami Ács Kinga Noémi és Járai Anna közös kiállítása a Krisztina körúton található Tér-Kép Galériában. A május 12-ig megtekinthető tárlat műalkotásai a hagyományok szemszögéből dolgozzák fel a hovatartozás és az emlékezés kérdéseit, de arra is rávilágítanak, hogy örökségeink hogyan hatnak és alakítják át a minket körülvevő világról alkotott képünket.

14 ország 27 művésze a Faur Zsófi Galériában

A Faur Zsófi Galériában május 15-ig nézhető meg az Evocations című kiállítás, melyen 14 ország 27 művészének munkái láthatók. Ezek a kortárs kulturális kihívásokra és a Covid miatti lezárásra adott viszontválaszként megszületett koncepció eredményei. Ez pedig azt mondja, ha az emberek nem tudnak utazni, akkor házhoz kell vinni a művészetet. Ezért 2023-ban több mint 10 nagyvárosban mutatják be a csoportos kiállítást, melyen a világ több mint 30 neves grafikusának műveit láthatjuk. Budapest az egyik állomás. 

Reigl Judit a Kálmán Makláry Fine Artsban

A Falk Miksa utcai galéria, a Kálmán Makláry Fine Arts a 100 éve született és Franciaországban élt, 2020-ban pedig ott elhunyt Kossuth-díjas magyar festőművész előtt tiszteleg. A május 1-jén, Reigl Judit születésnapján nyitó tárlaton a festő életművének azon képei láthatók, melyek egy nagyon fontos állomáson, a római ösztöndíjas évek során születtek. A kiállítás presztízsét az is emeli, hogy az itt szereplő festményeket most először láthatjuk Magyarországon. A Reigl Judit és Barátai című kiállításon Reigl művei mellett a barátok, Bíró Antal, Böhm Lipót és Zugor Sándor képei is helyet kaptak. 

Címkék