gasztró

szerkesztés

Sajttorta, prosciuttós bagel és kötcsei házi lekvár – Fanka, egy tündéri reggeliző Erzsébetvárosban

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 09. 01. 11:57

Zala Fanni közgázt végzett marketinges, aki gyerekkorától süt-főz, most pedig az önmegvalósítás ideje is elérkezett számára. Remek ízléssel kialakított, tüneményes kis Holló utcai üzlete egyből az új törzshelyünkké vált.

A nem messze a Rumbach zsinagógától található csöppnyi utca olyan rövid, hogy szinte azelőtt véget ér, hogy elkezdődne. Mindössze egy fél sarokra vagyunk a Király utca és a Gozsdu-udvar örökké nyüzsgő rengetegétől, mégis idillikus, romantikus, hamisítatlan erzsébetvárosi hangulat lengi be a Holló utca környezetét. Ebbe a hangulatba csöppent bele Fanni, aki végül Balatonföldvár helyett a VII. kerületben nyitotta meg ízléses kis boltját.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fanni budapesti, de ezer szállal kötődik a Balaton déli partjához. Nemcsak a sajtok, a sonkák és a gyümölcsök egy része származik Kötcséről, hanem az ottani kertjük terméséből főzi nagypapájával a boltban is kapható lekvárokat. A sütik receptje részben saját, részben a nagymama családi öröksége, a bagelek szeretete pedig a rövid amerikai kintlét időszakából ered. Mondhatni tehát, hogy a kínálat Fanni életéhez és ízvilágához kötődik szervesen.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Nem szeretnék elmenni a borok méltatása mellett sem. Itt is tökéletesen igaz a közhely, hogy a kevesebb bizony sokszor több: nem széles a kínálat, de az jól van összeválogatva, a mádi Kardos Gábortól a „földi” Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra) és a mátrai Ludányi Balázs (Centurio) borain át egészen egy új-zélandi sauvignon blanc-ig vagy a remek ár-érték arányú francia crémant-ig. Nem a tucatborok vagy netán a címkeivók klasszikus, nagy hazai nevei, hanem egy szűk, de egyedi és minőségi kínálatról van szó, amit Bajkai Zsolt, az Ab Ovo Borkereskedés tulajdonosa „követett el”.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Csendélet vihar előtt

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Gyakran csak úgy ötletszerűen variálódik a kínálat, ha valami új dolog sül ki éppen, de alapvetően a toastok 1090, a bagettek 1290 forintba kerülnek, míg a bagelek árai 1490 és 1790 forint között mozognak. A croissant-ok 450–990 forint között vannak, de kérhetünk borkorcsolyának sonka- és sajttálakat, amik 2490/4890 forintba kerülnek, attól függően, hogy 1 vagy 2 személyesek.

Az általunk kóstolt prosciutto crudós-gorgonzolás-szárított áfonyás bagelért (1790 forint) biztosan vissza fogunk menni, ahogyan egyébként a spenótos-kecskesajtos-baconös quiche-ért (890 forint), a nagyiféle mandulás, lisztmentes csokitortáért (990 forint) és a Fanni-féle mascarponés sajttortáért (990 forint) is, ami egyszerűen annyira fantasztikus volt, hogy azóta is többször eszünkbe jutott.

Képtelenség megállni, hogy ne együnk meg mindent

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Mascarponés sajttorta

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy már az első látogatás alkalmával az egyik abszolút kedvencünk lett a Fanka – megvan a biztos törzshely egy barátnős találkozóra, egy randevúra, egy csajos estére vagy csak egy gyors bagelezéssel induló hatalmas sajttortázásra, mindez egy könnyen megközelíthető és igazán szuper lokációban. Fanka, holnap újra találkozunk!

Hasonló tartalmak

Admin mode