szabadidő

kultúra

szerkesztés

Kicsi, de erős: szuperjó kis múzeumok nagy és állandó gyűjteménnyel

Szerzők

  • Wágner Gábor

2020. 10. 09. 10:12

Lassan és nehezen, de csak megszokjuk, hogy járvány van, ami nem egy hónapig tart, hanem egyelőre beláthatatlan ideig. Emiatt többen nagy ívben elkerülik azokat a helyeket, ahol sok ember fordul meg egyszerre. Érthető szempont ez, amikor programot keres az ember, hisz jobb félni, mint megijedni. Nekik (is) készült ez az összeállítás, melyben csupa olyan múzeumot gyűjtöttünk össze, melyek izgalmas és érdekes kiállítási anyaggal rendelkeznek, ráadásul kis méretű helyek, ezért kizárt a nagy tömeg, nem is engednek be egyszerre sok embert. Ugyanakkor egyik-másikról talán nem is tudják a városlakók, hogy egyáltalán létezik. Reméljük, hogy ezzel az összeállítással kedvet csinálunk hozzájuk annyira, hogy ez a tendencia megforduljon.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Tűzoltó Múzeum

1/10

Címkék

A X. kerületi Tűzoltóállomás szomszédságában található Tűzoltó Múzeum a hazai lánglovagok történetét tekinti végig a kezdetektől egészen napjainkig. A különféle tárgyi emlékekkel, iratokkal és makettekkel teli kiállító hely nemcsak azok számára lehet izgalmas, akiket egyébként is érdekli a téma, hanem mindenki másnak is, merthogy a tárlat komoly kultúrtörténeti értékkel is bír. Tűzoltóautók viszont nincsenek, de nem kell emiatt elszomorodni, ugyanis Újpesten nemrég nyílt egy ingyen látogatható Tűzoltó skanzen, ahol viszont csak és kizárólag tűzoltóautók vannak kiállítva a túloltás történetének szinte minden korszakából. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Műszaki Tanulmánytár

2/10

Címkék

Az egyik legkülönlegesebb kiállítóhely ez a különös nevű múzeum, ami nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy összegyűjti a magyar technikai-műszaki örökség izgalmas tárgyait, találmányait, prototípusait, metszeteit, makettjeit és modelljeit. Fontos tudni, hogy a Tanulmánytár csütörtöktől szombatig tart nyitva, hét elején senki ne próbálkozzon. 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Postamúzeum

3/10

Címkék

A Postamúzeum évekig az Andrássy út egyik palotájának egyik emeletét foglalta el, majd pár éve átköltözött a VI. kerületi Benczúr Házba. Holló ugyan nincs kiállítva, van viszont Morse-távíró, különféle postásautók és még egy igazi hamisítatlan postahivatalt is berendeztek nekünk. Persze nem olyat, ami manapság minden utcasarkon található, hanem amolyan békebelit.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Bibliamúzeum

4/10

Címkék

A 2017-ben felújított és újranyitott Bibliamúzeum a IX. kerületben, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumának épületében található. A különböző korokból származó, régi kiadású Bibliákon kívül a kiállítás a szent könyv keletkezésének korát, helyszíneit és hátterét is bemutatja, számos régészeti leletet is felvonultat.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

5/10

Címkék

Az orvostörténeti múzeum az I. kerületben található, az Apród utca elején, méghozzá azért, mert a gyűjteménynek helyet adó házat annak idején Semmelweis édesapja bérelte ki. Ebben az épületben született és cseperedett a kis Ignác, de a kiállítás elsősorban nem róla szól, hanem a gyógyítás többezer éves történetéről. Méghozzá ritka izgalmas módon, és ráadásul még hipochonderek is bátran megnézhetik. 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

6/10

Címkék

A II. kerületi Bem József utcában található a Ganz Ábrahámról elnevezett múzeum, ami bár a nehéziparral foglalkozik, mégsem nehéz túra – még annak is érdekes lesz, akit egyébként hidegen hagy a téma. Már maga az épület is egy csoda, az egykori Ganz-birodalom gyárépülete volt. Belépve ide egy igazi iparművészeti kalandon vehetünk részt. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

7/10

Címkék

A Szépművészeti szakmúzeuma az Andrássy úton található, közel a Hősök teréhez. A kiállítóhely a Távol-Kelet művészeti emlékeit gyűjti össze, persze csupa olyat, amihez nekünk is közünk van. Egészen pontosan honfitársunknak, a névadó Hopp Ferencnek, aki tehetős optikus-világutazó volt, öt alkalommal utazta körbe a Földet, majd az útjain összegyűjtött emlékeket baz Andrássy úti villájában állította ki. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Vasarely Múzeum

8/10

Címkék

A III. kerületi Szentlélek téren lévő múzeum az op-art, a kinetikus és a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet magyar származású kulcsfigurája előtt hajt fejet. A múzeumot sokáig elhanyagolták, majd bezárták, és 2017 nyarán, egyéves renoválási munkálatokat követően újra megnyitott. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Liszt Ferenc Emlékmúzeum

9/10

Címkék

A nagyvilág számára is egyik leghíresebb magyar zeneszerzőnk az élete során sokfelé megfordult a világban, majd visszaköltözött Budapestre. A régi Zeneakadémia Vörösmarty utcai épületében volt a lakása, amelyben most a múzeum található. Pontosan úgy van berendezve és kialakítva, ahogy Liszt idejében is volt. Apró érdekesség, de ez a külföldiek kedvenc budapesti múzeuma. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Sziklakórház Atombunker Múzeum

10/10

Címkék

A Budai Várnegyedben található, a föld alatt megbújó múzeum nemcsak az egyik legizgalmasabb kiállító terünk, de ilyesmit keresve se nagyon találnánk máshol a világban. Persze lehet, hogy azért, mert ilyen jellegű intézmény máshol nem volt, csak itt. Az 1944-ben megnyitott Sziklakórház nemcsak Budapest ostroma alatt, hanem 1956-ban is nagy szerepet játszott, a kiállítás ennek állít emléket.

Hasonló tartalmak

Admin mode