Mikor az ember azt hinné, neki már nem lehet újat mutatni a Bartók Béla út környékén, akkor érik a legnagyobb meglepetések. A néhány hete a Kosztolányi Dezső téren, a Feneketlen-tó közvetlen szomszédságában nyílt Kornél ugyanis remekül egészíti ki az eddigi kínálatot. A kávézóval egybekötött galéria az itt található, gyermeklelkű felnőtteknek szóló, leginkább Alice Csodaországát idéző papírból készült árujával és finom süteményeivel sok korosztály kedvence lehet.

A Kosztolányi Dezső tér Feneketlen-tó felőli oldalán évtizedekig működött a Scheffer Galéria, amely barátságos tulajdonosa és a kirakatból is látszó szép festmények miatt a kerület egyik dédelgetett helye volt. A galéria megszűnésével az üzlethelyiséget tulajdonló társasház továbbra is hasonló funkciójú létesítménynek szerette volna bérbe adni a kiürült üzletet. Itt került a képbe Vágó Marianna Rita és Ötvös Enikő.

Eni neve ismerősen csenghet a Garami Richárddal közös Manufaktor Art Laborból is. A kis, Síp utcai műteremben papírjátékok, bábok és optikai illúziókra épülő, a rajzfilmek ősének is tekinthető zoetróp vagy tükrös praxinoszkóp, papírszínház és kedves, marionettfigurákká vagy pörgethető taumatróppá alakítható képeslapok készültek. A papírtárgyak világa számunkra leginkább egy 19. század végi cirkusz vagy színtársulat színes és kissé meghökkentő világát idézi, ahol hiába látunk csak egy-egy figurát, mesehőst magunk előtt, azonnal egy egész történet jelenik meg a szemünk előtt.

A Manufaktor termékei erőteljes vonalat jelölnek ki, amelyhez remekül kapcsolódik a többi apró papírtárgy is. A Bomo Artból ismerős Boldizsár Károly képeslapjai, Schall Eszter levelezőlapjai, Horváth Mónika bájos printjei és egyedi, kézzel készített dobozképe, Holló Anna leheletfinom, szellemes városi grafikái, Szolnoki Ágnes madár- és rovartémájú memóriajátékai, giclée-nyomatai. Ha az alkotások formavilága messzire ragadna bennünket, eszünkbe juthatnak távol élő szeretteink is.

Még szerencse, hogy már most több mint százféle képeslap és üdvözlőkártya közül választhatunk, a kínálat pedig fokozatosan bővülni fog. Mi azt javasoljuk, hogy engedjünk a csábításnak, vegyünk egy forró italt, valamilyen mentes sütit, és ott helyben, az egyik helyes asztalka mellett, a kirakat hatalmas ablakán kibámulva írjuk meg a kiválasztott képeslapot, magunknak néhány percnyi jóleső lassulást, szeretteinknek igazi törődést vásárolva. A későbbiekben pedig lehet, hogy arra is lesz lehetőség, hogy megírt képeslapunkat az üzletben hagyva megspóroljuk magunknak a folyamat kellemetlen részét, a postán való ácsorgást.

A Kornél kreatív négyes fogatának férfi tagjai, Komjáthy István és Fülöp József a kávéknál és a meleg italoknál kerülnek a színre, nekik köszönhetően próbálhatjuk ki a szokásos eszpresszó vagy flat white mellett a kurkumával és gyömbérrel fűszerezett, liofilizált málnadarabokkal szórt napsárga aranytejet (ami a kurkumának köszönhetően szép sárga színt kap), a cappuccinoalapú, narancsvirágos-karamellás Kornélt és a levendulás Kornéliát, amikhez ízletes mentes édességeket is fogyaszthatunk.

Ebben a nagyon aranyos helyben amúgy az a legszuperebb, hogy az egyes funkciók nagyon bájosan simulnak egymásba. Egyrészt a képeslapok többsége nem válik szemétté a megérkezés után, hiszen könnyűszerrel bábbá, karácsonyfadísszé alakíthatók, másrészt a legtöbbjük formavilága olyan kedves, hogy akár keretben, falra kerülve is megállják a helyüket.

Ezt az ötletet többek között az is előhívhatja belőlünk, hogy az előbb említett alkotók közül többek munkáit nagyobb, A3-as, A4-es formátumban is megvásárolhatjuk néhány ezer forintért. Sőt, a falakon látható, bekeretezett képeket is hazavihetjük. Jelenleg a székesfehérvári illetőségű Varga Gábor Farkas irodalmiplakát-kiállításáról válogathatunk, amely Fodor Ákos- és Weöres Sándor-kötetek segítségével irodalmi lapozgatóval, valamit az utcán 'tépd és vidd' versekkel is kiegészül.

Mivel a hely neve egyértelmű utalás Kosztolányi Dezső Esti Kornéljára, az irodalmi vonal amúgy is adja magát, a közeljövőben irodalmi eseményekre, felolvasóestekre is számíthatunk, de lesznek például mese- és művészetterápiához, érzelmi neveléshez kapcsolódó workshopok, kirakatszínház és utcazene is. Kevesen tudják, hogy a Kornél név és az unikornis szavunk ugyanabból a latin kifejezésből származik, így a hely egyszarvús logója szintén szójáték, a figura origami jellege pedig a fő árukészletre, a papírra utal, amely egyaránt alapanyaga a képzőművészetnek és az irodalomnak.

Be kell vallanunk, hogy bennünket már a cikk írása közben is mosolyra késztetett ez a sokfajta összefüggés, az egyes funkciók rendkívül kreatív egybekapcsolódása. Biztosak vagyunk abban, hogy egy Feneketlen-tavi séta után vagy a család legkisebb tagjával a játszótérről egy forró csokiért beugorva, a borostyánnal befuttatott kijáratot megpillantva vagy bent ücsörögve a papírjátékok között mindenki újra gyermekké válva tud majd rácsodálkozni a világ ismerős dolgaira. Mindenkinek jár napi 15 perc (esti)kornélkodás! Ez az életérzés kapott most zászlóshajót a Bartók Béla út legvégén.

Címkék

Elérhetőségek

Kornél 1113 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 4. Facebook-oldal