kultúra

szerkesztés

Felfutó negyedek: a Corvin sétány és környéke

Szerzők

  • Bagi László

2014. 11. 10. 12:40

A Corvin sokáig finoman szólva sem tartozott a város legvonzóbb helyei közé. Persze Józsefváros most sem tartozik a legfelkapottabb negyedek közé, de az éledezésnek egyre több jelét látjuk. A megújulás leglátványosabb eleme a mozi mögötti városszövet újjászületése, melyet számos építészeti szakmai díjjal tüntettek ki. Feltérképeztük a környéket, hogy bemutassunk nektek néhány jobb helyet - de ahogy korábban is, most is azt mondjuk: ha elolvastad a cikket, menj el és csavarogj te is a környéken!

Korábbi összeállításainkban bemutattuk már a Bartók Béla út galériákkal és egyre több színvonalas kávézóval ellátott szakaszát, majd a néhány éve sétálóutcává alakított Lövőház utca környékét térképeztük fel, végül az egzotikus konyhájú helyekben bővelkedő óbudai Kolosy teret jártuk be. Most - egy rossz ingatlanos dumával élve - 'a pesti oldal egyik legdinamikusabban változó negyedét', az Üllői út és a Nagykörút találkozásánál induló új sétány környékét mutatjuk be.

A történelemkönyvek lapjairól is ismert Corvin köz az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a leghevesebb harcok helyszíne volt. Néhány pesti srác Iván Kovács László, majd Pongrátz Gergely vezetésével felvette a harcot és hosszan kitartott az akkori világ egyik legerősebb hadseregének tankjaival szemben. A 'pesti srácok' emlékhelyeit máig koszorúk és mécsesek borítják.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Corvin mozi és környéke

1/10

Címkék

A negyed bejáratát a körútról is jól látható, világítótesteket is magába foglaló, húsztonnás rozsdás corten acél 'kapu' jelzi. Ezzel szemben találjuk a legendás, nagyjából kör alakú mozit, amelynek homlokzatán Mátyás király képmását és hollóit láthatjuk. Az 1996-ban eredeti szépségében újjáépült, multiplex mozi termei olyan óriásokról kapták nevüket, mint Karády Katalin, Jávor Pál, Radványi Géza, a Kabos-, illetve a Korda-fivérek. Utóbbiaknak - mondanunk sem kell, - a névrokonságon kívül semmi közük Korda 'és megadja' Györgyhöz. A filmszínház díszes nagyterme közel ötszáz nézőt képes befogadni.

A mozit megkerülve beugorhatunk a süteményeiről ismert Corvinpontba, majd eljutunk a plázához, illetve a Corvin sétányhoz, amely Közép-Európa legnagyobb, többször, legutóbb idén októberben díjazott belváros-megújítási programjának keretében jött létre.

A régi, többségében alacsony minőségű házak helyén hatalmas, nyolc-tízemeletes épületek nőttek ki a földből, mindössze néhány év alatt. A meglepő csatornafedőket bemutató összeállításunkban már szerepelt bevásárlóközpont alsó szintje lényegében egy átjáróház. Innen kiérve jutunk el a sétány fedetlen, szabadtéri részéhez, ahol egyre színvonalasabb vendéglátók és szolgáltatók telepedtek meg a közelmúltban, így akár beugorhatunk a városszerte terjedő Bubbles mosodák helyi egységébe, délután napozhatunk egyet az egyik teraszon, majd este a Dumaszínházban szórakozhatunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Leonardo Kert

2/10

Címkék

A sétányon továbbhaladva találunk rá a Grund 1.0-ra és 2.0-ra, valamint a Leonardo Kertre: a terjedőben lévő közösségi kertek az ideiglenes hasznosítás és a közösségépítés legjobb példái.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gólya Presszó

3/10

Címkék

A Bókay János utcában, az 1906-ban nyitott vendéglő épületében találjuk a szövetkezeti alapon működő Gólya Presszót. A kocsma és közösségi ház házasításából létrejött műintézmény nem egy bulinegyed-beli pénzcsinálda, a dolgozó-tulajdonosoknak tényleg fontos a helyiek bevonzása, ezért ismeretterjesztő esteket, filmklubokat és műhelyeket szerveznek. A legendás múlttal rendelkező épületben forgatták egyébként Szomjas György '92-es kultfilmjét, a Roncsfilmet.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Grund

4/10

Címkék

A tanulás és a szórakozás másik fellegvára a Grund, ahol egyszerre találunk romkocsma-kellékeket, táncteret, csocsóasztalokat, hostelt és egy világcég oktatóközpontját. A jövendő AdWords-guruinak fejébe a Google Grund termében töltik a tudást.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Holba István cipészboltja

5/10

Címkék

Értelemszerűen az éppen csak születőben lévő sétányon még nincsenek évtizedes múltra visszatekintő helyek, a környező utcákban viszont kisiparos boltok tucatjaira bukkanhatunk. A Práter utca 29. alatt találjuk Holba István cipészboltját. A mester kis híján ötven éve tanulta ki a szakmát a szomszédos iskolában és 1987 óta, vagyis 27 éve működik a kicsi, de annál hangulatosabb üzlet. A mester azt mondja, a negyedben általában egyre jobb a közbiztonság, a visszatérők mellett pedig sok új vásárló is betér hozzá. Egy biztos: a cipőket itt kedvező áron és főként sokkal nagyobb szakértelemmel és gondossággal fogják javítani, mint a plázákban található, 'mindenhez értő' üzletekben.

Fotó: László Balkányi - WLB

Vintage Shop

6/10

Szintén a Práter utcában, a körúthoz közeli 9-es szám alatt találtunk rá a korábbi összeállításunkban már bemutatott Vintage Shopra. Az üzletet vezető Csernákné Blázsev Ibolya közel húsz éve foglalkozik egyedi ruhákkal és kiegészítőkkel, a széles kínálat és a kedvező árak miatt nem csoda, hogy a hely a színházi emberek körében is roppant népszerű.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Cserpes Tejivó - Corvin köz

7/10

1082 Budapest, Corvin köz

Több Infó

Címkék

Budapesten ritkább a jó reggeliző-pékség, mint az indexelő taxis. A kapuvári 'tejesember' először a Deák téren, majd az Allee-ban és a Corvin mozival szemben nyitott tejivót, amit a környékbeli vásárlók folyamatos rohamokkal értékelnek. Ami nem csoda: a rongyos kifli (160 Ft) és a körözöttes szendvics (200 Ft) is tökéletes tízórai vagy uzsonna, a mangalicasonkás szendvics (680 Ft) vagy az öntetekkel kínált tonhalas saláta (780 Ft) pedig komolyabb éhség elűzésére is nyerő választás. Mindehhez ihatunk egy habos kakaót vagy Illy kávét, de a híres joghurtok is jól passzolnak bármihez. A hangulatos faburkolattal díszített Cserpes tejivó a minőség válasza a trashfoodra.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Wiener Szalon

8/10

Címkék

Bármilyen napszakban nyerő választás a Wiener Szalon - mi reggelizőhelyként próbáltuk ki, de a fagyik, a fánkok és saját pörkölésű kávék miatt legszívesebben egy egész napot itt töltenénk. A reggelire kínált roppanós virsli és a sonka Bécsből érkezik, szinte minden mást helyben, az üzlet mögötti üzemben, vagyis helyben állítanak elő.

A magyar felmenőkkel rendelkező és nyelvünket kiválóan bíró Nicholas gyerekkorát Bécsben töltötte, majd egy madridi kitérő után költözött végleg Budapestre, hogy júliusban megnyissa fagylaltszalonját. Jól tette: a hókifli, a stollen, a friss fánk mind jó érv a látogatásra. Mondanunk sem kell, hogy a reggelihez kínált kornspitz is helyben készült. A reggeli után már csak egy kérdés maradt: miért is mennénk ezentúl bécsi kávéházba, ha a bécsi kávéház jön hozzánk?

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kompót Bisztró

9/10

Címkék

Ebédidőben szinte mindig tele van a Kompót Bisztró, ami a kedvező árú (1190 Ft) és finom ebédmenü, illetve az esti étlap láttán nem is csoda. Utóbbiról egy nagyon jól elkészített kakaslevest választunk, amit tarhonyarizottó kíséretében érkező vörösboros marhapofa és bélszíncsíkos, erdei gombás rizottó követ, végül máktorta és körtekompót zárja a vacsorát. Az újonnan épült ház aljában található, de mégis a kerület ipari múltjából valamit átmentő hangulatú hely mellesleg a dumaszínházas humoristák egyik törzshelye.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

vinoWonka

10/10

Címkék

Délután inkább csak be-benéznek a vásárlók, este viszont általában megtelik a környékbeli csokifüggők és borbarátok törzshelyének számító vinoWonka. Furcsa párosítás, mégis működik: a Haraszthy-féle Israi Olivér mellé egy holland csokifűszerrel ízesített, a Bárdos cabernet sauvignon rozé mellé epres, a Fekete cabernet sauvignon mellé kemencében sült aszalt szilvás bonbont kapunk. A bor és a csokik pedig hol kiegészítik, hol felerősítik egymás ízét, tényleg érdemes kipróbálni. Ha mégsem szeretnénk kísérletezni, a borok mellé néhány egyszerű, de annál jobb borkorcsolyát is választhatunk.

Közel sem rövid sétánk lassan véget ér, de előtte még megállunk egy percre a Práter utcában. Szanyi Péter szobrászművész 2007-es alkotása A Pál utcai fiúk einstand-jelenetét örökítette meg, így állítva méltó emléket Molnár Ferenc hőseinek. Reméljük, hogy a fentiek azokat is meggyőzték, akik keveset fordulnak meg a környéken: érdemes erre barangolni és fölfedezni ezt a felfutóban lévő negyedet is.

Hasonló tartalmak

Admin mode