Mindenki máshogy tiszteleg a forradalom emléke előtt. Mi úgy döntöttünk, hogy kiválogatunk nektek tíz képet, amin a forradalmi események mellett néhány érdekességet is megismerhetsz a város múltjából, így a fotókon felfedezhetünk azóta lebontott vagy átalakított épületeket, rég megszűnt vagy azóta is működő kávézókat, na meg sok macskakövet és tankokat.

Az Astoria kereszteződés a harcok idején. Szemben a Kossuth Lajos utca és az Astoria Szálló. A fotón látható gyógyszertár helyét később kibontották, itt ma árkádokat találunk, a homlokzat előtt pedig az időközben megépült aluljáró és a metró lejáróit.

A fotón a Blaha Lujza tér látható: középen a Szabad Nép székháza, jobbra pedig a Nemzeti Színház. A Népszabadság elődjének tekinthető újság a kommunista párt lapja volt, de a forradalom kitörésében fontos szerep jutott neki. A Nemzeti Színház időrendben a második ilyen épület volt a városban: az első az Astorián állt, a mai East-West Business Center helyén. Napjainkra egyik épület sem áll, igaz, nem 1956-ban sérültek meg: a színházat kilenc évvel később, a metróépítéshez kapcsolódóan robbantották fel, a "Sajtópalotát" pedig a kétezres évek közepén bontották le, hogy átadja a helyét az Europeum épületének.

Forradalmi felkelők egy csoportja az Astoriánál, az egykori Tanács, vagyis a mai Károly körúton. A háttérben az úgynevezett MTA lakóház látható. A Georgia-ház homlokzati tagolását megtartó, jellegzetes, lekerekített sarokkal tervezett ház 1939-ben épült Hültl Dezső tervei szerint. Balra a Kicsi Espresso helyisége.

A Corvin köz és a Széna tér mellett a Móricz Zsigmond körtér környékén is komoly harcok dúltak 1956 októberében. A háttérben látható Gomba évtizedeken keresztül szinte változatlan állapotban állt az idei megújulásig.

Felborult és kiégett jármű a Múzeum körút és a Bródy Sándor utca sarkán. A háttérben a Múzeum kávéház.

Az Oktogonnál, pontosabban az Andrássy út 49. alatt álló üzlethelyiség bejárata fölött tisztán leolvasható az Abbázia név. A brüsszeli falitükrökről és onixmárvány asztallapokról híres kávéházat korábban olyan hírességek látogatták, mint Lechner Ödön, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Fényes Adolf, Fadrusz János és Eötvös Károly is. A kávéházat 1949-ben államosították és Abbázia Étterem és Presszó néven működött tovább.

A Rákóczi út és az Akácfa utca sarkán álló épületen jól látszik egy golyósorozat. A kiégett jármű egy szovjet gyártmányú BTR-152-es páncélozott szállító.

A Rákóczi út és a Klauzál utca sarkán működött a Minőség Állami Áruház, később a Lottó Áruház. Az épület még áll, de a földszinti részt a környék más épületeihez hasonlóan árkádosították.

A Rákóczi út 1. és 3. alatti telek, háttérben az 5-ös számú ház tűzfala, illetve a metróépítkezés jellegzetes fúrótornya.

A Blaha Lujza térhez közel álló Szent Rókus-kápolna a 18. században épült egy korábban itt állt kora keresztyén imahely, úgynevezett cella trichora helyén. Az épületet súlyosan megrongálta az 1838-as árvíz - ennek emlékét a külső falon található tábla őrzi. A második világháborúban több bombatalálatot kapott, majd az 1956-os események alatt ismét súlyosan megsérült. A lerombolt tornyot 1957-1958-ban állították helyre.