kultúra

Budapesti lépcsőházak - első rész

Szerzők

2015. 02. 05. 17:40

Budapest bővelkedik gyönyörű, régi lépcsőházakban; gyakran az átlagosnak tűnő külső rejti a legizgalmasabb belsőt. Ezúttal a Check My Budapest jóvoltából a belvárosban teszünk egy rövid kirándulást, felkutatva néhányat a legérdekesebb helyekből.

Fotó: Anita Nagy

Ferenciek tere

1/4

1054 Budapest, Ferenciek tere

Több infó

Címkék

Első állomásunk a Ferenciek tere, ahol a Klotild palota szomszédságában álló Királyi bérpalotában nézünk körül. A sokak által jól ismert palotának nemcsak a neve fenséges, hanem maga a lépcsőház is a város egyik legszebbike. A turisták is ámuldozva lépnek be ide, hiszen egykor a Habsburg család

adminisztrációjának szánt házban most

–többek között - egy hostel fogadja a világ minden tájáról ideérkező látogatókat. A ház tervezői Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek voltak, az 1901-ben megrendezett ünnepélyes átadás után maga I. Ferenc József is megcsodálta a palotát.

Érdemes felgyalogolni a legfelső emeletig, hiszen kovácsoltvas korlátoknak és a szép fényeknek köszönhetően minden forduló különleges látványt nyújt. Amikor felérünk, az üvegezett tetőn átsütő nap és a sok zöld növény ad egzotikus pálmaházra emlékeztető hatást a helynek.

Fotó: Anita Nagy

Liszt Ferenc Zeneakadémia

2/4

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Több infó

Címkék

Következő helyszínünk a semmi mással össze nem hasonlítható atmoszférájú Zeneakadémia, amelynek díszes termeit nem kevésbé díszes lépcsőkön lehet megközelíteni. Érdekesség a nagy, lilás-kékes gömbök a korlátok tetején, amelyek eozin mázzal vannak lekenve és ennek az anyagnak köszönhetően különleges, szivárványos fényt kapnak. Hogy teljes legyen a hatás, a gömböket egy arany gyöngysor is ékesíti.

Az arany csillogás után jöjjön valami egészen más: a pesti bauhaus. Láttatok már ennyire égszínkék lépcsősort? Ezeket a geometrikus formákat elsősorban a kívülről talán egyszerűbbnek tűnő, 13. kerületi lakóházak rejtik, amelyeket korábban Alovits Bálint is megörökített. A modern stílusirányzat kerülte a díszítéseket, helyette letisztultsággal, ívekkel és meghökkentő formákkal nyűgözte le az embereket.

Fotó: Anita Nagy

Astoria

3/4

Címkék

A legszédítőbb lépcsőházra központi helyen, az Astoriánál leltünk rá. A kör alakú, óriás céltáblára emlékeztető kialakítást csak egy-egy, a korlát mellé elhelyezett cserepes növény töri meg, és juttatja eszünkbe azt a tényt, hogy végső soron egy lakóházban járunk.

Fotó: Nagy Anita

Pesti Vigadó

4/4

1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Több infó

Következő helyszínünkön visszatérünk az arany csillogáshoz és luxushoz;

a frissen felújított és megnyitottpesti Vigadóban állunk meg egy perce a főlépcső előtt. Amiből garantáltan hosszú percek lesznek, hiszen ettől a látványtól nem könnyű elszakadni. Ne felejtsük el megtekinteni az aktuális kiállításokat sem, hiszen a Vigadó művészeti tárlatokkal várja az érdeklődőket.

Végezetül lessünk be néhány lakóház ajtaján, ebben a városban soha nem lehet tudni milyen szépségre lelünk. Lehet, hogy éppen az örök szerelemre, ahogy azt egy Maros utcai ház lépcsőjénél ölelkező szerelmes szoborpár példája is mutatja. Köszönjük a képeket Nagy Anitának, Check My Budapest szerzőjének! Még többet Anita munkájából itt

találtok!

Hasonló tartalmak