Egy gyors ebéd megváltás lehet, pláne ha éppen szokásos munkanapunkat töltjük, és már csömörünk van az irodai kantintól, éppen nem vittünk magunkkal ebédet, valami mást kívánnánk, és csak következő nap esszük meg a csomagolt hazait. Aránylag újabb, gyorsan készülő és még gyorsabban fogyasztható fővárosi street foodokat mutatunk ilyen esetekre és lényegében bármikorra, amikor nincs sok időnk lakmározni, de valami laktatóra vágyakozunk.

1/5

Tepsis

A Bajcsy-Zsilinszky úton járva egy lépcsőn lefelé vezet az út a Tepsis srácokhoz. Légies, nem elnehezítő pizza al tagliót árulnak, sokféle változatban, az autentikusabbtól a magyar szájízre megálmodott feltétekig. Nekünk a pikáns szalámis és a capricciosa a favorit, de mindig kipróbáljuk a havi ajánlatot is. Azt mondják, két szelet és egy további harmad tesz ki egy normál, 32 centiméteres, nápolyi típusú rokont, szóval így számoljunk az adagolással. Profik a fiúk, szívvel készülnek a pizzák, és bevalljuk, irigykedünk a közelben dolgozókra! Kiszállításra is dolgoznak, és ennél a pizzafajtánál az a szuper, hogy 2 percre sütőbe dobva ugyanúgy elérjük a frisshez közeli állapotát. 

2/5

Pelmania

A Ráday utcába az elmúlt években sűrűn jártunk szlávos ételekért, tavaly pedig a klasszikus éttermezés mellett megjelent egy street food hely, a Pelmania is. A minőség garantált, hiszen ugyanaz a Sergeii és Polina csinálják, akiknek az Ukrán Udvart köszönhetjük. Van egy pici terasz is az üzlethez, de akár fel is kaphatjuk a papírdobozba rendezett pelmenyit, varenyikit. Mi több, akár egy palackos kvaszt is mellé. Négyféle húsos pelmenyi, valamint káposztával és burgonyával töltött varenyiki vár, természetesen sokféle szósszal. A kapros tejföl nyáron annyira hűsítő és kellemes, hogy sűrűn gondolunk a kánikulában a Pelmania kínálatára. 

3/5

Hi Bing

Megérkezett a Kálvin térre/Vámház körútra a Hi Bing, ami a kínai jianbing palacsintát készíti, kvázi végtelen permutációban. Minél éhesebbek vagyunk, annál több finomságot kérhetünk bele tölteléknek, de az alapváltozat is ízletes, laktató. 8-10 perc, amíg frissen elkészül, a procedúrát pedig akár végig is kísérhetjük az ablakban. Ázsiában általában reggelire fogyasztják, mi viszont napkezdésnek még nem vállaltuk be. Hús, zöldségek, szószok, tofu, wonton chips, hagymák kerülhetnek bele, csak rajtunk múlik a válogatás, de szerintünk a kevesebb több szabály szerint érdemes rendelni jianbinget, ami eredetileg az egyik legősibb ázsiai street food. Mi a sütőtökös tésztás palacsintát kedveljük a legjobban. 

4/5

Eggi

Még egy távol-keleti gyorsétel, egészen pontosan koreai sajtos-nyúlós melegszendvics az Akácfa utca icipici street food helyéről. Az Eggiben sebtiben készítik a minden földi jóval megtömött, aztán papírba csomagolt forró szendókat, melléjük pedig kávét és meleg vagy jegesteát kínálnak. A gilgeori toast névre hallgató fogás imádott kényelmi étel Koreában, ezt pedig egy pillanatra sem csodáljuk, hamar elkaptuk a fonalat, amikor kóstolásra került a sor. Kérhetünk csípősebb változatot, húsos és húsmentes toastot, az viszont biztos, hogy az összesnek a fénypontja a forró, olvadozó sajt lesz

5/5

UFO Lángos

Nemzeti büszkeségünk a lángos, akármilyen pátoszosnak hangzik is, de tényleg ez a helyzet. A forró olajban készre sülő tészták legnagyobb rajongói sokszor lángossznobok, nem esznek akárhol, random a kedvencből, hanem bejáratott helyeik vannak. Például forgalmas strandokon, ahol esély sincs a futottak még kategóriás lángosokra, vagy éppen egy ideje a Hajós utcai UFO-ban. Édesanya és fia csinálja a vállalkozást, 28 centis, habkönnyű, jó arányban ropogós és foszlós tésztával, bőséges és jó minőségű feltétekkel. Mi a sajtos-tejfölös eltántoríthatatlan hívei vagyunk, de náluk akár pulled pork vagy lecsó is kerülhet a lángosra, sőt, ha úgy van, töltöttet is sütnek. Remek hely gyors étkezésre, szívélyes fogadtatással. 

Címkék