Szponzorált / gasztró

szerkesztés

Ha a nápolyi helyett a római pizzába vagy szerelmes, akkor a Tepsis Budapestben a helyed!

Szerzők

  • sponsored WLB

2023. 02. 06. 15:57

Az igazi pizzafanatikusok között evidens a kérdés: nápolyi vagy római? Esetleg mindkettő? Nekünk mindegyik jöhet, de amíg az előbbiből már tényleg rengeteg a nagyszerű változat és az arra specializálódott hely, addig a Lazio tartományban népszerűbb, „ollóval vágott” rokonnal nincs annyira megszórva a város. Megnyílt viszont a Tepsis a Bajcsy-Zsilinszky út egyik alagsorában, és olyan pillekönnyű, ropogós és gyönyörűen buborékos tésztával készítenek római, „tepsis” változatot, hogy nem győzzük dicsérni.

Miért éppen a római?

Lássuk a római típusú pizzák számtalan jó tulajdonságát, előnyét: nem kell feltétlenül azon melegében elfogyasztani, már kettő szelettől jól lehet lakni vele, hiszen jóval vaskosabb a tésztaalap, mint Nápolyban szokás. Az is óriási előnye, hogy tényleg valódi street food, akár az utcán haladva is haraphatjuk, bár mi meg szoktuk adni neki a kellő tiszteletet, és ráérősen esszük... Ha pedig már az utcán, akkor minimum egy lépcsőn ülve. A római pizza al taglio ollóval vágva az igazi, ami egy jópofa dolog, ahogy az is, hogy a rá fókuszáló helyeken a telítettséghez szükséges két szeletet akár két teljesen különböző ízvilágban is kérhetjük. A Tepsis kapcsán megemlíthetjük, hogy akár magyarosabb vagy echte olasz kombinációk is a pultból figyelnek. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Egy szerencsés véletlen = új nyitás

Strobl Balázsék 2018-ban érkeztek meg Budapestre Székesfehérvárról, és hamar megkedveltük a stílusukat, a pizzáikat és a vendéglátásukat a Pizza Dellarosso tolmácsolásában. Megmutatták, hogy a négysajtosnál még jobb a hatsajtos, hogy carbonara nemcsak a spagetti lehet, hanem a pizza is, de attól sem riadtak vissza, hogy pulled porkkal kínálják meg a pizzát. Szerencsés véletlennek köszönhetjük, hogy új szenvedélyüknek is találtak helyet, ráadásul pár lépésre a bázistól. A stílusosan kialakított Tepsisben elindult a rómaizás, hosszú-hosszú kísérletezés, labormunka után. Ezzel pedig mostantól mindkét olasz pizzaiskola szerelmeseinek eleget tesznek, majdnem házon belül, professzionális kivitelezéssel.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Hosszú kelesztés, magas hidratáció

Balázs elképesztő lelkesedést mutat, hiszen hosszú nápolyi pizzás évek után most egy újabb kihívással nézett szembe. Ez a típusú pizza ugyanúgy igényli a hosszú kelesztést, viszont sokkal magasabb a hidratációja (több vizet adnak a liszthez), ami miatt ennyire könnyed és levegős lesz. Caputo liszttel dolgoznak, és büszkeségük a biga is. Ez gyakorlatilag egy előtészta, melynek gondos kezelése egy külön művészeti ág, ám olyan karaktert ad a tésztának, ami megéri a fáradozást.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A végső Tepsis-receptúra remekül sikerült, a kóstolt variációk mindegyikéhez jócskán hozzáadott ez a szuper alap. Ráadásul, ahogy fent említettük, akkor sincs vész, ha nem azonnal, forrón fogyasztjuk, hanem csinos kis dobozaikban hazavisszük és a saját sütőnk 200 fokos melegében finiseljük 3 perc alatt.

Helyben és otthon is kiváló

Mi kóstoltuk helyben, az elektromos kemencéből éppen kijőve és aztán pár órával később, a 90%-ra készített szeletek maradék 10%-át otthon rásütve is. Nem volt közöttük differencia, ez pedig remek hír, és nem is véletlen. Balázs elég mélyen belement a fejlesztésekbe: akár az egynapos szeletüket is kipróbálta otthon befejezve, hogy kiderüljön, marad-e élvezeti értéke. Nos, kipróbáltuk mi is: marad!

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Hogy kerül a szirom a pizzára?

A pizzákkal gazdagon rakott pult a pizzakemence, mini-olaszdelikát mellett csak egy bárszékekkel támogatott könyöklőt kapott, mert úgy gondolták, a Tepsis finomságait elvinni a legcélszerűbb, vagy egyszerűen kisétálni velük a tavaszba/nyárba és útközben fogyasztani őket. A Tepsissel való rapid randevú azonban emlékezetes lehet, hiszen nagyon jók az illatok, csábító a választék, laza a légkör és szépen kidolgozott minden dizájnelem. Látszik, hogy nem nagyolták el. Minden kis részlet számít, és ez persze a pizzákon is megjelenik. Szeretnék néha egy-egy extrával is megküldeni a szeleteket, hogy fiatalítsanak az egészen. Ez a modernizáció egy ehető virág vagy egy friss zöldfűszer formájában is érkezhet.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Olasz–magyar – két jó barát

Balázs autentikus olasz ízkombinációkkal és magyaros ízlésre hangolt variációkkal is készül. Egy pillanatig sem kell meglepődni, ha a pestós, ricottás alapra halmozott mortadella–sajt–pisztáciatöret vagy éppen mozzarella–olasz kolbász–gorgonzola–friss bazsalikom kombók mellett büszkén feszít egy baconnel, tarjával és lila hagymával is megkínált pizza, vagy egyszerűen pulled pork kerül a római pizzára. Követik az olasz ízvilágot, és keresik a vendégek kegyeit is. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Akad egy meglepetés is: lasagna fritta!

Nálunk az említett mortadellás, pestós és a kicsit pikáns olasz kolbászos szelet lett a favorit, de a capricciosa is remek, pláne hogy szirmokként kerül rá a karakteres articsóka. És most megsúgunk egy titkot is, aminek hallatán először csak mosolyogtunk, de a kóstolás után már nevettünk is, hogy ez hogy történhetett meg. A Tepsisben készül egy extrém fogás is a pizzák mellett, ez pedig a lasagna fritta. Igen, jól olvastad, a rakott, besameles-paradicsomos, egybesütött tésztaételt kisebb falatokban, pankóban sütik ki, és San Marzano paradicsomszósszal tálalják. Rendkívülien hangzik, de legalább annyira jó, mint amennyire fura. Minket elvarázsoltak vele, pedig kezdetben furcsálltuk az ötletet.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Desszertből is vihetünk magunkkal: a kötelező tiramisu és somlói kerül kis poharakba, hogy legyen mivel lefojtani a pizzaszeleteket. Ha pedig megjött a kedvünk az otthoni kísérletezéshez, akkor például Caputo lisztet és San Marzano paradicsomot is vásárolhatunk náluk. 
 
Menjetek a Tepsisbe római pizzáért!

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Hasonló tartalmak

Admin mode