Vannak olyan játszóterek Budapesten, ahova mindig visszahúz a szívünk, és minden nyáron szerepelnek bakancslistánkon. A következő játszóterekben közös, hogy mindegyiket gyerekek válogatták be összeállításunkba.

1/10

Városligeti Nagyjátszótér

Budapest legnagyobb, 2019-ben átadott játszótere a Városligetben egy igazi gyerekparadicsom. Nemcsak azért szeretjük, mert könnyen megközelíthető, hanem különböző korú gyerekekkel is jó választás. Ritka az olyan hely, ahol a totyogó és a kiskamasz egyaránt jól érzi magát. Központi eleme a Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye ihlette mászóka, de találtok még többek között sebességmérős csúszdát, óriási mászókarendszert és forgójátékokat is. Nyáron lehet sarazni, homokozni is vagy a párát fújó kövek szomszédságában ücsörögni. Közvetlen szomszédságában találjátok a Léghajó KERT-et, ahol finom szendvicsek, kávék, csavart fagyi, sőt napi menü is kapható. Érdemes az idén átadott Mőcsényi Mihály botanikus kertben is sétálni egyet, felfedezni a szintén a közelben található új, madárbarát ösvényt vagy a Városligeti Sportcentrumot  – már ha a gyerekek hajlandóak lesznek a játszótérről elindulni...

2/10

Muzi

A Múzeumkert századfordulós hangulatát idéző játszótér ránézésre is szemet gyönyörködtető. Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és Pásztor Árpád A Muzi című könyvének világa is visszaköszön az ASAPA Műhely által készített játékokban. Találtok itt lóvasutat, golyópályát és működő verklit, illetve gőzfűrészüzem ihlette csúszdás mászókát. 2021 nyarán pedig – szintén a Múzeumkertben – megnyílt az Auguszt cukrászda Geraldine nevű egysége, ahol érdemes egy finom fagyival megkoronázni a játszóteres napot. Ha a legmelegebb órákat inkább a hűvösben töltenétek, akkor a Magyar Nemzeti Múzeumban felfedező-hátizsák is bérelhető, amellyel bebarangolhatjátok a kiállítások hűs termeit.

3/10

Gellért-hegyi csúszdapark

Egy 50 éves játszótér újult meg 2017-ben a Gellért-hegyen, amely évtizedek óta gyerekzsivajjal telik meg nap mint nap. Találtok itt egyenes és kanyargós csúszdát, rövid és nagyon hosszú csúszdát, de hinták, mászótorony, kis homokozó is van. A játszótér egy kis sétával könnyen elérhető a Gellért térről. Nagyon meleg időben érdemes inkább a reggeli vagy a késő délutáni órákban felkeresni, mert a fémből készült csúszdák hamar felforrósodnak.

4/10

Margitszigeti Pólós játszótér

Ha a Margitszigeten jártok, a vadaspark, a japánkert, a zenélő szökőkút és a Palatinus strand mellett mindenképp próbáljátok ki a Pólós játszóteret, amelyet a 2017-es vizes vb során adtak át. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mellett, a fák között megbújva, egy kondipark mögött találjátok ezt a játszóteret – szuper várral, dimbes-dombos csúszdázós helyekkel, mászókákkal, rugós játékokkal és homokozóval.

5/10

Rumini játszótér

Nincs olyan kisiskolás, aki ne hallott volna Berg Judit töretlen népszerűségnek örvendő Rumini-sorozatáról, amely már társasjáték, színházi előadás, sőt játszótér formájában is megtalálható. A Batthyány tértől a Battyhány utcán felfelé 10 percnyi sétára találjátok Egérvárost, ahol a regény szereplői és jelenetei is megelevenednek. A játszóteret az idei évben felújították, nyilvános mosdó is épült. Rumini, Balikó és Galléros Fecó (a regény hősei) pedig biztos megkóstolnák a szomszédban található Pékműhely és a Kedveskrém finomságait, éppen úgy, ahogy mi sem hagyjuk ki, ha arra járunk.

6/10

Mesejátszóterek - Vuk, Szaffi és Pom Pom

Néhány évvel ezelőtt nagyon divatosak voltak a mesehősjátszóterek, sorra nyíltak a városban a klasszikus magyar rajzfilmek ihlette terek, amelyeket a mostani gyerekek is nagyon szeretnek. A Vuk játszóteret a Gellérthegyen, a Bérc utcában; a Pom Pom játszóteret a Naphegy téren, a picike pedig a budai Vár aljában, a Csónak utcában találjátok.

7/10

Benczúr-kert

Kő Boldizsár szobrászművész és csapata álmodott egy mesejátszóteret az amúgy is varázslatos Benczúr-kertbe. A kert közepén álló hatalmas platánfát egy fából készült meseváros öleli körbe. A mi kedvencünk a pici faházban ücsörgő róka, nyúl és medve volt, akiknek homoksütit is készíthettek, de nagy sikert aratott a mászókarendszer, a kis dombos csúszda, a homokozó közepén található, rugós hajó és a minifocipálya is. A játszótéren mosdót is találtok.

8/10

Kalózos játszótér – Csepel

Melyik gyerek ne vágyna arra, hogy egy kalózhajón csatába induljon? Szerencsére a csepeli játszótéren semmilyen veszély nem fenyegeti a kis kalózokat és kalózlányokat, de van itt szuper polipos homokozó is, mászóka csúszdákkal, hinták és a csodás Duna-part hattyúkkal, kacsákkal, valamint a Kolonics György sétánnyal. A Molnár-szigetre egy menetrend szerinti komp is átmegy (3 perc sétára található a játszótértől), amely BKK-bérlettel is használható. Érdemes kipróbálni. Ha pedig inkább lovagok és hercegnők bőrébe bújnátok, érdemes a szintén csepeli Rákóczi-kertben található játszóteret is felkeresni.

9/10

Hűvösvölgyi játszótér

A város kedvelt kirándulóhelyén, a hűvösvölgyi Nagyréten idén nyáron adták át a legújabb játszóteret, amelyet az erdő állatai ihlettek. A nagyobbak sem fognak unatkozni, mert a helyszín egy 12 elemes fitneszparkkal is gazdagodott. A játékok és a sporteszközök pedig mind illeszkednek a tájba. A közelben található gyermekvasúttal összekötve akár egy egész napos kirándulást is tervezhettek a környéken, hiszen számos rövidebb és hosszabb túraútvonalat találtok, amely a környékről indul.

10/10

Anna-rét – Normafa

A Normafa környékén is rengeteg fejlesztés történt az elmúlt években. Jelenleg a régi parkolót alakítják át zöldterületté a 21-es busz végállomásánál, illetve egy fák közt kanyargó lombkoronaösvény is készül. Az Anna-réten néhány éve egy szuper játszótér épült mászókákkal, csúszdákkal, dupla csúszkapályával, fát szállító vonattal, hintákkal, rugós állatokkal, sőt integrált játékelemeket is találtok a helyszínen. 20 perc sétával elérhető a János-hegy és az Erzsébet-kilátó is. Az elmúlt években megújult a Normafánál található pavilonokban vagy a Normafa Delikátban pedig sok finomság kapható, és újranyitott a Normafa Síház is.

Címkék