Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

shopping

szerkesztés

Helyben készült tölcsérek és mesegombócok Budán - Kedveskrém

Szerzők

  • We Love Budapest

2014. 08. 28. 2:00

Az egész egy meséből indult. Balázs és a kenyereiről méltán híres Józsi pék februárban elkezdték a rajzolást, tervezgetést, a nyár közepén pedig megnyitották közös fagyizójukat a Batthyány utcában. Nem Budapest legkézművesebb-agyonbonyolított cukrászdáját álmodták ide, hanem mindössze egy kis helyet, ahol a környékbeliek beszerzik az aznapi fagyit - és jó esélyük van, hogy ez tényleg így legyen.

Mese tejszínhabbal

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Amikor belépünk a Pékműhelytől néhány lépésre található üzlethelyiségbe, egy perc után azon kapjuk magunkat, hogy a Józsi által kitalált fagymókokról mesélnek nekünk, akik a krémes tejet adó repülő tehenek országán is túl, északon élnek és tökéletes fagyikat készítenek. Állítólag.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Fagyik egyszerűenA Csoki Csáki, Málna Menő és Vanilin Monroe fantázianevek hallatán pedig tényleg kétrét görnyedve röhögünk. A fent nevezett fagymókok egyébként - Mesterházy Ákos által tervezett - matricákon köszönnek vissza a tipikus Szendrő-jegyeket hordozó helyiségben.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Menekülőre mégsem akarjuk fogni és ezt nagyon jól tettük. A klasszikus, olaszos fém tárolóedényekben egyszerre tíz fagyit találunk. Csoki, vanília, citrom és málna mindig van a kínálatban, ehhez idénytől és a készítők kedvétől függően hat másik készül, mellesleg a szemünk előtt. A fagyikról általában elmondható, hogy egyszerűségükben nagyon jók, sőt a pesti mezőnyben ritkaságszámba menően nincsenek agyonédesítve. Nagy köszi érte!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Különösen érdemes megkóstolni a banánt, ami fagyiban nem tartozik a kedvenceink közé, itt mégis abszolút működik. Intenzív, kissé savanykás ízű a mangó. Aki kevésbé egzotikus, de mégis gyümölcsös ízbombára vágyik, bátran ajánljuk az erdei gyümölcsöt és a citromot is. Utóbbi sárga színéből és intenzív ízéből kénytelenek vagyunk belátni: amit eddig máshol ettünk ilyen néven, de fehér színben, az egy citromfagyi-paródia. A fahéjas szilva tulajdonképpen egy szilvás gombócos-parafrázis, a mézes mákosba elfért volna egy kis plusz méz, de így is nagyon finom.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A szentjánoskenyérfa magjából készített liszten kívül semmilyen adalékot nem használnak. A mangósűrítmény a Fülöp-szigetekről, a pisztáciamassza Olaszországból érkezik, de ezt leszámítva döntően helyi alapanyagokból dolgoznak: a mézet például egy családtag méhészetéből szerzik be. Abból viszont nem csinálnak titkot, hogy a tej nem házi, hiszen a kis helyiségben nem férne el egy pasztőrözőgép, így többek között ezért sem nevezik magukat a mostanában obligátnak tűnő "kézművesnek", ehelyett a "fagyi gyár" elnevezést választották.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A fagyik kedveskrémek elég komoly méretűek, minimum 6 dkg kerül egy tölcsérbe, ennek tudatában is nagyon jó ár-érték arányú a 250 forintos ár gombóconként.Tölcsérek fűszerezve

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mindezt kérhetjük szokványos tölcsérbe vagy műanyag dobozba is, de a hely másik különlegessége a helyben készült ostya. Balázsék néhány évvel ezelőtt egy francia üdülőhelyen láttak egy tölcsérkészítő gépet, ez azonban nagyjából akkora volt, hogy a helyiség felét elfoglalta volna, így más megoldást kellett találni.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A ropogós tölcséreket kis chillivel és fahéjjal fűszerezik, ami egy újabb csavart ad az amúgy is elég intenzív ízélményhez. Érdemes kipróbálni, szerintünk nem fogsz csalódni.

Hasonló tartalmak

Admin mode