A Normafa Delikát egy több éves projekt eredménye, aminek az i-jére éppen akkor került volna fel a pont, mikor a válság beütött. Így aztán két hónap késéssel, de végre megnyitott az egykori delikátüzlet helyén a családbarát bisztró remek kávékkal, borokkal, bőséges reggelikkel, szezonális ebédekkel és a verhetetlen Damniczki Balázs-féle fagyikkal.

Merker Dávid és Koniorczyk Bori neve nem ismeretlen azok számára, akik érdeklődnek Budapest rejtett titkai iránt – az életben is egy párt alkotó Bori és Dávid ugyanis a Hosszúlépés. Járunk? alapítói. A gondolat, hogy saját helyet nyissanak, már régóta érlelődött, a helyszín azonban csak nem akart meglenni. Pár éve – mikor a bontásra ítélt egykori Hotel Olimpiában tartottak bejárást – fedezték fel az Eötvös úti KFKI lakótelep mellett lévő lepukkant, évek óta zárva tartó kis üzletet. A folyamat végül sokkal hosszabbra sikeredett, mint gondolták, és mire készen lettek volna, éppen beütött a válság. 

A hosszas előkészületek nemcsak a szokásos helynyitási mizériának voltak köszönhetőek, hanem annak is, hogy Bori és Dávid lelkes urbanistaként minél többet szerettek volna megőrizni az eredeti épületből és a belsőből, ráadásul Bori arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy az enteriőr tükrözze a 60-as évek végén épült egykori delikát eredeti stílusát. Ez sikerült is: a metlachi padlózat instant nosztalgia, a pult és a dekor pedig szintén ezt a korszakot idézi. Ugyanakkor figyeltek arra, hogy a hely ne egy nosztalgiabarlang legyen, a letisztult, modern bútorok tökéletesen kiegészítik az egyesével összeválogatott eredeti tárgyakat. 

Bori és Dávid azért mertek belevágni egy hely nyitásába vendéglátós tapasztalat nélkül, mert mint mondják, a kedvenc helyeik mögött ugyanúgy lelkes autodidakták állnak, mint amilyenek ők maguk is. Ráadásul olyan helyet akartak létrehozni, amilyet ők is keresnének, ha a Normafára jönnének kirándulni a kislányukkal. Bár a Normafa környékén van pár hely, ahol bekaphatunk pár falatot, Dávidék egy XXI. századibb helyet szerveztek. „Pár évet éltem Londonban, nekem hiányoznak azok a helyek, amik olyan jellemzőek az ottani parkokra: igényes kávé, finom szendvicsek, családbarát fogások” – mondja Bori.

Az egész hely koncepciójában végigvonul a motívum, hogy gyerekeknek és felnőtteknek is megfelő legyen – az egyelőre még nem látogatható belső térben meghitt kis gyereksarok van, de a felnőttek is elbújhatnak a hátsó traktus egy kuckósabb részében. A könyvekkel és gyerekbútorokkal tarkított gyereksarkot egyébként szakértő segítségével állították össze: saját kislányuk válogatta a polcra kerülő könyveket.

A Normafa Delikátban egész nap várnak miket: a koránkelőket „nem keményvonalas” specialty kávéval és friss péksüteményekkel, valamint egy viszonylag széles reggeli étlappal, amiről egyébként egész nap rendelhetünk, nem csap senki a kezünkre, ha délután kettőkor kívánjuk meg az amerikai palacsintát. 
 

A napindító meleg reggelik között találunk roppanós virslit mustárral és francia bagettel, amerikai palacsintát szederlekvárral vagy juharsziruppal, bundás kalácsot, omlettet vagy éppen zabkását. Az árak barátiak, a komolyabb reggelik 1490 Ft-ba kerülnek, az egyszerűbbek 890 Ft-ba. 

Boriéknak rendkívül fontos, hogy a konyhán lehetőleg kistermelők alapanyagaival dolgozzanak, és hogy az ételek, ha nem is tájjellegűek, de lokálisak legyenek. „Nehezen tudom elképzelni a lazacot és az avókádót itt a Normafán, így aztán nem került fel az étlapra” – mondja Bori mosolyogva. A fentiek szellemében a környezettudatos csomagolásra is nagyon figyelnek, nem használnak műanyagot, az összes csomagolóanyag lebomló.

Napközben lesz pár házias főétel is, lecsó, rántott csirkecomb salátával, házi tészta, izgalmas saláták és laktató bowlok teszik ki a kínálat gerincét, este pedig a – szintén gondolsan válogatott – borszortiment kóstolgatása mellé könnyed kencéket kérhetünk - kacsamáj pástétomot, padlizsánkrémet, humuszt vagy sült paprikás juhsajtkrémet 1490 és 2190 Ft között. A szabályok természetesen nincsenek kőbe vésve, reggelire is ehetünk kacsamájpástétomot és vacsorára is választhatunk omlettet. 

Az étkezéseket azonban érdemes desszerttel zárni, mert azt is nagyon komolyan veszik – a mentes életet élőknek a Nyersből hozzák a desszertet, a flódni stílusosan a Flódnistól érkezik. A Normafa Delikát nagyágyúja azonban a gesztenyepüré – a retró jegyében került az étlapra, de hiába a nosztalgikus akarat, csak utalás a h60-as évek kedvenc desszertjére – a krémes gesztenye, a finom meggyöntet és az igazi tejszínből készült hab együttesen biztosan verik a legkifogástalanabb darabokat is az adott korszakból.

Aki pedig csak egy fagyira állna meg, az is jól teszi, ha erre kanyarodik – Damniczki Balázs remek jeges desszertjei várnak minket a fagyipultban a klasszikustól egészen az újító ízekig széles választékban. 
Ha pedig nincs kedvünk a frissen átadott Eötvös Parkkal szemben ücsörögni, inkább elbújnánk a lombok fák között, vagy kiülnénk a Nagyrétre, akkor piknikkosarat is kölcsönözhetünk – kapunk hozzá takarót, és kérhetünk bele fix kínálatot, vagy mi magunk is összeválogathatjuk a tartalmát a krémek, péksütik vagy desszertek közül.  

Címkék

Elérhetőségek

Normafa Delikát 1121 Budapest, Eötvös út 47-53. Facebook-oldal