A hedonizmus magasiskolája, amikor a délelőttöt hosszúra nyújtva órákig reggelizünk. Hiába zsibong körülöttünk a város, a többi rokonszenves polgár csak siessen a dolga után, mi szánjuk rá az időt és minden falatot megízlelve merüljünk el az ízekben, élvezzük ki, ahogy a finomságok segítségével átjár minket az energia. A nap további részének ügyes-bajos gondjai még távolabb kerülnek, ha egy pohár pezsgővel is leöblítjük a reggelit, a gyöngyöző buborékokon át könnyebbnek fog tűnni az élet, jobb kedvvel állunk neki a ránk váró feladatoknak is. Pazar vacsorát egy szorongó nyárspolgár is ehet, mi legyünk inkább igazi bohémek és dőzsöljünk pezsgős reggelivel!

1/13

Baba

Minden napszakban otthon érezzük magunkat a Sas utca egyik legújabb vendéglátóhelyén, a Babában, nincs ez másképp reggel sem. Nyáron az árnyas utcára nyíló, teljes egészében nyitható portálok és a világos belső tér segítenek abban, hogy egyszerre élvezzük a nyüzsgő várost és a hely kellemes hangulatát, télen pedig szuper érzés a jókora zöld növények és natúr színek közül nézni az ébredező várost. A reggeli menü zászlóshajói az Eggs Benedictek, amelyek csodás színeikkel és krémes állagukkal bűvölnek el. A hagyományos változatok is nagyon korrektek, de kedvencünk az édes Rosa, a külsőre is nagyon üde fogásban törökméz, feta, lassan sült eper, kalács és vaníliakrém íze simul egybe. Józan kávénkat pedig cseréljünk inkább egy kis champagne-ra, olasz vagy magyar pezsgőre, esetleg egy Mimózára a különleges reggelihez.

2/13

Sophisto

Kevés kellemesebb elfoglaltság akad, mint a Bazilika csodás épületét szemlélni pezsgővel a kézben. A Sophistoban bátran indíthatjuk így a napot, hiszen éppen ide látunk a bárból, a hely főszereplői pedig a buborékos italok, a proseccók, a champagne-ok, a cavák és a pezsgők, amiket hozzájuk passzoló brunchfogásokkal kóstolhatunk meg. A beltér nagyon elegáns, pezsgőszín és palackzöld dominál, középpontban pedig egy különleges italhűtő áll. Évjáratos prémiumchampagne-ok és magnum palackok is szerepelnek a különleges kínálatban, amikhez házi vajas muffinnal érkezik az Eggs Benedict, a Croque Monsieur kissé rusztikus külseje pedig kiváló ízeket takar. 

3/13

Kaptafa

Az Akácfa utca hangulatos, lazábbra szabott (ide most jobban passzolna valami susztertől csent kifejezés, de még keressük) reggelizője egy olyan pont, ami külföldieknek és nekünk, budapestieknek is tökéletes választás. Igazi urbánus találkozóhely a Kaptafa, kellemes háttérzenével és szuperebbnél szuperebb, kizárólag náluk árusított villásreggeli fogásokkal. Ha kell, molnárkába építik a szaftos szendvicset, de rántott kovászos uborkát is kóstolhatunk a kuckósabb galérián vagy akár odalent. A Mimosa koktél adott, de akkor sem lepődnek meg, ha valaki Aperol spritzet szürcsölne napkezdéshez. 

4/13

Centrál Grand Café

Budapest legrégebbi kávézója, a 135 éves Centrál két év után nyitott újra idén tavasszal. Érdemes volt várni erre az alkalomra, hiszen a kivilágosított belső tér, párizsi sikkel és finoman visszaköszönő irodalmi utalásokkal vár, az étlap pedig a hagyományok mellett is modern, franciás csavarral kínálja a finomságokat. A párizsi grand cafék hangulatát a miliő és a fogások mellett a kávézó egyik szárnyában berendezett pezsgőbár is felidézi. Az italokhoz olyan hagyományos finomságokat is fogyaszthatunk, mint az újraálmodott káposztás cvekedli, de érdemes kipróbálni a füstöltlazac-tatárt vagy a provence-i raguval tálalt, kemencés, kecskesajtos conchiglie-t is. 

5/13

Villa Bagatelle

A Villa Bagatelle egyik legnagyobb erénye, hogy szervesen és mégis nagyon természetesen teremt kapcsolatot azzal a nagypolgári miliővel, amiben a legtöbben olyan szívesen éltünk volna, miközben modern, mégis barátságos hangulatot áraszt. A kert és a világos belső tér is csodás, a tökéletes téli napindítást pedig a fenti bisztrórész üveges kis beugrójában képzeljük el, természetesen egy pohár pezsgő és helyben készült finomságok társaságában. 

6/13

InterContinental Corso Bar & Restaurant

Az InterContinental éttermei, a Corso Bar & Restaurant és az ARZ Lebanese Restaurant különös figyelmet fordít az adventi időszak és az ünnepek brunchalkalmaira. Egyrészt fontos számukra, hogy a hotelben vendégeskedő külföldi vendégek kedvére tegyenek egy nívós napkezdéssel, másrészt szeretnék a brunch kultúráját méltó módon megmutatni a budapestieknek is. A büférendszerű villásreggelik elhozzák a szabad kóstolás élményét, hiszen amit csak megkívánunk, már rá is kerülhet a tányérra. Nem rébuszokból kell megfejteni a kínálatot, a szemünk, a kedvünk és a szaglásunk vezethet az illatozó péksüteményektől akár a Wellington bélszínig. Az összes adventi hétvégén 12:30–15:30-ig érkezhetünk, tehát tényleg kvázi sötétedésig falatozhatunk. Ezen felül december 25-én karácsonyi brunchot tartanak, magyar és libanoni ünnepi fogásokkal a középpontban. Az újévi boldogság keresését is megkezdhetjük náluk egy csodás villásreggelivel, amihez élőzenét is biztosítanak. A 2023-as fogadalmak úgyis hétfőn kezdődnek! (x)

7/13

Grumpy

Sziszi Grumpyja a Klauzál utcában akármennyire is próbál nevében zsémbeskedni, valójában egy mosollyal, vendégszeretettel és persze pezsgős reggelikkel teli placc. Igazi törzshely, ami már első látogatás után magához húz, puszta létével, és akkor még nem is említettük a reggeliket. Egész nap mehet a brunch, akár kraftosabb, telítő fogásokkal (pl. For Big Boys) vagy könnyedebb fajtákkal, mint a pestós tükörtojás vagy a Buddha tál. A kedd szünnap, olyankor nem folyik a Mimosa és az eperrel kínált pezsgő!

8/13

matild

A Matild Café & Cabaret pompázatos ünnepi dekorációja és megkapó karácsonyfája egy pillanat alatt a kedvenc karácsonyi filmek kulisszáiba varázsolja a vendéget. Igazán felemelő élmény, hogy brunchot ülhetünk a város egyik legimpozánsabb épületében! December 25-én és január 1-jén él az ajánlat, ami 12:00–16:00 óráig tart és sokkal többet ad egy átlagosabb brunchalkalomnál. Házi puncs és forralt bor sarkot alakítanak ki és biztosak lehetünk benne, hogy a kicsiknek is élményszámba megy majd a látogatás, hiszen játékos programok, külön gyerekmenü, forró csoki és gofribár jár a kedvükben a Matild Café & Cabaret két ünnepi villásreggelijén. A kávéházban ezúttal is szól majd az élőzene, ételeik mellé korlátlan az üdítők, gyümölcslevek, házi borok és habzóborok fogyasztása is. 

9/13

franzis

Budán indult meg a Franziskázás, a Batthyány tér közelében, mostanra pedig már a VII. kerület is bővült egy egységgel. Inkább a tudatos hedonista vonalat képviselik (már, ha van ilyen műfaj), tehát az is jól tud lakni náluk, aki annyira nem az angol reggelis, csupa húsos, zsírosabb fogásokra esküszik. Vitathatatlan, hogy a Franziska kicsit csajosabb egy átlagos brunchhelynél, de pont az apró kedvességei, figyelmességei miatt szeretjük annyira. Megunhatatlanok a smoothie bowlok és ugyanolyan arányban találunk sós fogásokat, mint édeseket. Mi ez, ha nem törődés? 

10/13

buja

Régóta megy a bujálkodás a Fény utcai piacon, ahol a szombatok tényleg a napkezdés vagány disznóságairól és a buborékokról szólnak. 11:00–21:00-ig rendelhetünk rántott húst, rántott mangalicafület, Bíró Lajos híres fúziós ramenjeit és egyéb meglepetéseket, mert abból mindig jut náluk. Ami biztos a gigantikus rántott húsokon felül, az a szombati osztriga és a gazdag pezsgő- és champagnekínálat. Úgy piacolhatunk itt, ahogy Nyugaton szokás!

11/13

moszkva

A budai Fő utcában új időszámítását élő MoszkvaTéЯ hiánypótló, orosz-ukrán-grúz inspirációkra építő konyhát visz. Olyan ízek ezek, amik ismerősek ugyan, de ritkán találkozunk velük, pedig frissek, szívhez szólnak és sokszor egészen könnyedek is. Elindították az „ünnepi asztal” névre keresztelt, nyugodtan mondhatjuk, hogy full extrás ajánlatukat, ami sharing koncepción alapul és minimum két főre foglalható. Olyan mennyei fogások kerülnek egyszerre az asztalra, mint a blini lazackaviárral, a vargányajulienne, a hússal töltött piráski, a pelmenyi, a Sztroganoff marha vagy a mézes medavik desszert. Az elegáns buborékokon felül jóleshet egy csésze, szamovárban készült tea is. 


12/13

Ritz-Carlton Budapest

Advent, luxus, Ritz! A Deák Ferenc téri elegáns hotel a Kupola Lounge-ba hív az adventi vasárnapokon, hogy a lehető legminőségibb és legtöbb odaadással készülő fogásokat szervírozza az ünnepi hangulatot és lelassulást kereső vendégeinek. Erős a tengerihal-választék, jégen várnak a friss osztrigák is, ha a pezsgő mellé a vizek egyik legnemesebb csemegéjét kóstolnánk meg először, vagy nyúlnánk hozzá rutinosan. Á la carte a nemzetközi gasztronómia legjavából válogathatunk: libamáj, burrata, wagyu marha, eggs benedict, felülmúlhatatlan belga gofri és további, ünnepre hangolt ínyencségek várnak ránk. Adott az élőzene is, ami eleve különleges hangulattal kecsegtet! 12:30-tól gyermekeknek workshop indul, hiszen ők is fontos vendégek a Ritzben. A brunch zárásaképp Mázas István híres süteményei is megjelennek „Art Of Cake” ajánlatként. Kár volna kihagyni az Operát vagy a Royal Chocolate tortát, de a gyönyörű szezonális bejglik, az ünnepélyes fatörzs, a Buche de Noel is megjelenik a kínálatban. A brunchok december 25. 12:30-kor és január elsején is folytatódnak az ünnep jegyében. (x)

13/13

Zileat

Mindenkinek vannak épületszerelmei. Nekünk az egyik ilyen Budapest legkeskenyebb háza, a Tabánnál. A Zileat éppen itt található, igazi élénk, vibráló hely, ahol elég demokratikus a választék az elnyújtott napkezdéshez. Erőteljesebb fogások és könnyű harapnivalók váltják egymást: A régi nagy kedvencek mellett, mint példul a Pulled Pork Sandwich, a Miniburger trio és a vaníliakrémes-túrós Dreamy-Crepes palacsintadesszert izgalmas újdonságoknak is örvendhetünk. Ilyen például a Brekky Avo Pancake (avokádós amerikai palacsinta) és a céklás kecskesajtos risotto is (Mrs. Beetroot risotto). Mimosa, Bellini, Rossini vagy Frozen Margarita variációkkal öblíthetünk, de kiváló champagne-ok ban sincs hiány. (x)

Címkék