Piacra kerülése óta szidjuk, elmondjuk mindenféle junk food ősének – pedig kár tagadni, hogy mindannyian rajongunk érte. Mióta pár éve a divatba jött a kézműves hamburger, úton-útfélen belefuthatunk, most mégis megpróbáltuk összeszedni azokat a helyeket, ahol ugyan különböző stílusú, de egyaránt remek burgereket kóstolhatunk. Retró csalamádéval, kifinomult, sztárpék bucijában, amerikai stílusú, mindennel megpakolt vagy minimalista, ahol a hús a lényeg? Mindegy, hogy melyik típusú hamburgert szereted, összeállításunkban biztosan megtalálod, hogy hova érdemes beülnöd, ha életed legjobb hamburgerére vágysz!

Junk food ide vagy oda, a hamburgert egyszerűen nem lehet lenyomni. A skála nagyon széles, a párszáz forintos aluljárós daraboktól elkezdve a több ezer forintra rúgó, komoly éttermi darabokig mindent megtalálhattunk a piacon, így aztán nem mindig egyszerű eldönteni, hogy hova is üljünk be egy-egy emlékezetesebb darabra. A lista összeállításánál igyekeztünk úgy szemezgetni, hogy az is megtalálja a számítását, aki a kifinomultabb burgereket kedveli, és az is, aki a mindent bele változatokat keresi.

1/18

Pesti Burger és Bár (Bezárt)

Háda Imre és társa, Noszlopy Edina 2014 óta van jelen a IX. kerületben – eleinte a Tompa utcában, majd kis kihagyás után a Tűzoltó utcában nyitották meg a város egyik legjobb burgerezőjét. Aki idén nyáron kereste őket, valószínűleg csalódottan távozott, egy épületfelújítás miatt négy hónapig zárva voltak, de október vége óta megint várják a vendégeket.

A Pesti Burger és Bárban igazi gourmet burgereket találunk, a szendvicsek minden egyes része átgondolt koncepció alapján készül, remek beszállítókkal dolgoznak – a hús Gál Józsitól, a buci a Marmorstein pékségből érkezik. Az Angus-marhából készült pogácsák 15 dekás kiszerelésben érkeznek, alapból mediumra sütik őket, és ebből nem is engednek - mert hisznek abban, hogy az igazán szaftos, minőségi burger a mediumra sütött húsnál kezdődik. Az étlapon nincs 200-féle burgerfantáziájuk, már az étlapról is látszik, hogy inkább mennek a minőségre, mint a mennyiségre – szerencsére. Rendszeresen van viszont heti hamburgerük, így akkor is próbálhatunk náluk valami újat, ha már végigettük az egész étlapot.

  • WLB-tipp: Füstölt Burger (2990 Ft)

2/18

Kandalló Pub

A Kandalló ötlete 2011-ben, hat egyetemista barát fejéből pattant ki. 2013-ban nyitottak, az elsők között voltak, akik az akkor még éppen csak csordogáló kézműves sörre építettek kocsmát, majd élen jártak az újhullámos hamburger berobbantásásban is. A Kertész utcai egység népszerűsége azóta is töretlen, és ez a jól átgondolt itallap és a többszörösen díjnyertes hamburgerek mellett a kedves kiszolgálásnak és a fesztelen hangulatnak is köszönhető.

A kandalló amúgy tényleg sok elismerést kapott az elmúlt években, több hazai és külföldi szaklap is a legjobb kisüzemi sörözőnek és a legjobb hamburgerlelőhelynek választotta. Nem véletlen, az alapanyagok, a technológia és a kivitelezés is nagyon rendben van náluk, ha pedig extrákat pakolnak a buciba, akkor is olyan igazi gourmet különlegességekre számíthatunk, mint a szarvasgombás majonéz, a libamáj, a grillezett kápia vagy a snidlinges juhtúró. A 18 dekás pogácsából készült hamburgerek mellé steakburgonya, káposztasaláta és fokhagymás tejföl is jár, a méretekhez képest pedig kifejezetten baráti áron dolgoznak. 

  • WLB-tipp: Ultimate cheese-burger (2990 Ft) 

3/18

Burger Bár-hol

Ákos és menyasszonya, Zsófi, barátjukkal Bálinttal együtt három éve merültek alá a hamburgerek világában – rutinos fesztiválozók nagy valószínűséggel összefutottak már velük és sárga, amerikai iskolabuszukkal valamelyik rendezvényen. Nemrég nyitották meg első állandó helyüket a Corvin sétány legvégétől pár percre. Ákos maga is nagy hamburgerrajongó, így műgonddal áll a burger készítéshez is: a szezámos-mákos bucikat egy közeli pékségben készítik számukra, a húst viszont ők maguk keverik be marhanyakból, oldalasból és faggyúból, szigorúan csak sóval és borssal ízesítve. A különböző változatokba készülő szószokat szintén helyben főzik, sőt az étlapon szereplő sűrű, krémes leveseket is Ákos készíti.  

A hamburgerek minden esetben 180 grammos húsból kerülnek, alapból mediumra sütve, ha jobban kedveljük a jól átsütött húst, szóljunk előre! Mivel a tulajdonos sajtrajongó, az összes változatba kerül sajt valamilyen formában, sőt érdemes megkóstolni a cheddarszósszal vastagon leöntött specialitásukat, a Cheese Heaven-t. Durva darab, még késsel-villával is, de aggodalomra semmi ok, kézmosó van még a vendégtérben is! 

  • WLB-tipp: Cheese Heaven (2690 Ft)

4/18

Zing Burger

2013-ban nyílt meg az első állandó Zing Burger étterem a Király utca 60-ban, de az azóta franchise-zá avanzsált Zing már korábban bombát robbantott burger fronton a food truckjaival. A Zing fő zsenialitása abban rejlik, hogy kiváló alapanyagokból készítenek egyszerű, de mégis egyedi és különleges burgereket, és képesek ezt a minőséget franchise-ban is megtartani. Mivel van már jó pár üzletük, nyaranta pedig a legtöbb fesztiválon ott van a food truckjuk, mindenhol megvan az édes biztonságérzés, hogy bármi történik is, a Zingben biztos nem csalódunk. 

Időről időre előrukkolnak valamilyen szezonális specialitással, most például a Triffla Első Pesti Gombabolttal karöltve megalkották a a Triffla Burgert. Az igazi ütős, laktató, téli darab olyan szezonális különlegességeket rejt, mint a libamáj, a szarvasgomba és a szatmári szilvalekvár. A többi összetevőt – a mákos bucit, a roppanós salátaleveleket, a rozmaringos, tengeri sós majonézt és az érlelt ementálit – Susánszky Ádám úgy válogatta ki, hogy ellensúlyozzák a szilvalekvár édességét. Az időszakos Triffla burgert november 5. és december 6. között kóstolhatjuk meg a Zingben.  

  • WLB-tipp: Triffla Burger (1950 Ft + 790 Ft, ha libamájjal kérjük) 

5/18

Tuning Bar and Burger

A Mazel Tov szomszédságában öt éve megnyitott Tuning Bar and Burgerben a nomen est omen erősen jelen van: a sima hamburgerük is tökéletes, de leginkább akkor érdemes betérni hozzájuk, ha valami izgalmasabbra vágyunk a műfajban. Az átlag hamburgernél kicsit drágábbak, de alapból 18 dkg-s húspogácsával indítanak, és az alapanyagokra valamint a kivitelezésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

A tuningolt burgerek pedig nem merülnek ki abban, hogy mindenféle jól hangzó értelmetlenséget pakolnak a buciba, a különböző válozatokban jó minőségű Feketeerdő sonkával vagy chipotle szósszal pont úgy találkozhatunk, mint szarvasgombapestóval vagy libamájjal. Érdemes megkóstolni a különböző sajtokkal töltött húspogácsáikat, némelyik burgerben ilyet is kínálnak. Melléjük számtalan csapolt és üveges kézműves sörből, minőségi borból és kisüzemi pálinkából választhatunk kísérőt.  

  • WLB-tipp: Texas burger (4200 Ft)

6/18

Komló és tehén

A Budaörs fő utcáján lévő Komló és Tehén kívülről nem túl biztató, de ez valószínűleg a zajos Szabadság útnak is betudható. Belülről leginkább egy gimis törzshelynek tűnik, de a látszat ne tévesszen meg senkit, a hamburgerhez értenek. Öt éve nyitottak, azóta készítenek – ahogy ők mondják – kézműves hamburgereket, és kínálnak mellé különböző hazai kézműves söröket. A buciba kerülő hús angus marhából készül, 15 dekás, és szóljunk előre, ha nem szeretnénk, hogy teljesen átsüssék.

A Komló és Tehén főleg azoknak fog igazán bejönni, akik szeretik a jól megpakolt, fantáziadús, szaftos hambikat. Evőeszközt minden esetben kapunk, de szükség is van rá – még a szimpla darabok is elég méretesek. A szendvicsünkhöz pedig minden esetben kapunk egy adag krumplit és amerikai káposztasalátát is. 

  • WLB-tipp: Zöldbors burger (2190 Ft)

7/18

Black Cab Burger - Mester utca

A Black Cab nem a magyar törénelem sötét napjait idéző fekete autóra utal, hanem egy londoni lakókocsira, ami körül az éjszakai taxisok gyűltek hamburgerezni. Tóth Józsi 'Joe' sok év külföldi tapasztalattal a háta mögött 2011-ben nyitotta meg az első Black Cabet a Mester utcában, majd három évvel később a következő boltot az Uránia mellett. Nyolc év nagy idő, és bár azóta számtalan hamburgerező nyílt a városban, a műfajban még mindig úttörőnek számítanak.

A szó hagyományos értelmében gyorsétterem, az ételt pár perc alatt megkapjuk, mégis minden a szemünk előtt zajlik, a minőséghez nem fér kétség, ár-érték arányban pedig kenterbe verik az egész várost. A Mester utcában a hamburgerhúsok és a zsömle méreteivel játszhatunk, és mi rakhatjuk össze, mi kerüljön bele az alap-, illetve a feláras feltétek közül, míg a Rákóczi úti üzletben van pár ház specialitása is. A marhahúsos burgerek mellett csirkehúsost is választhatunk, illetve jól összerakott hot dog is van mindkét üzletükben. 

  • WLB-tipp: Nagy Cabbie Burger (1400 Ft) 

8/18

Magic Burger

Lilla és Peti már 2010-ben, jóval a hivatalos hamburgerláz kezdete előtt ráálltak a burgergyártásra – az első három évben büfékocsiból árulták az akkor műfajteremtő szendvicseket, majd 2013-ban megnyitották üzletüket a XI. kerületben. A saját készítésű húsok, az 5 különböző, választható buci és a minőség maradt, de felkerültek az étlapra vegán opciók is, amelyekből később a kinőtte magát a Vegan Love. Bár a két alapító életmódváltásának köszönhetően az alternatív burgerek kerültek fókuszba, a régi, klasszikus húsos változatok miatt is érdemes őket felkeresni az év bármely napján.

Rendeléskor választhatunk, hogy 10 vagy 20 dkg-ás pogácsát szeretnénk a bucinkba. A házi burgerszószuk nagy találat, a választékot pedig nem gondolták túl – a különböző burgerek csak egy-két komponensben különböznek egymástól. Ugyanakkor a saját burgerünket is összepakolhatjuk és ez esetben óriásburgerre is szavazhatunk, 400 grammos húspogácsával. A húsos és vegán hamburgerek mellett hot dogot és tex-mex fogásokat is érdemes kipróbálni! 

  • WLB tipp: Kéksajtos (100g: 1800 Ft, 200g: 2380 Ft)

9/18

Bodega

A Bodega szintén nem ma kezdte a burgergyártást, de még mindig érdemes kizarándokolni miattuk a Vágóhíd utca környékére. Egy szimpla lakókocsival kezdtek, de hamar a környék kedvenceivé váltak, majd 2016-ban egy kicsit odébb költöztek egy fix helyre.

Az „új” hely enteriőrje remekül passzol a környék indusztriális világába, az ételek színvonala viszont a régi maradt – a hamburgerek mellett pedig továbbra is megtaláljuk a tex-mex konyha gyöngyszemeit, és a híres leveseiket is. Sőt ha saját, kerti hamburgerbulit szeretnénk, érdemes hozzájuk fordulni a burgerpakkért, ami a 18 dkg-os marhahús pogácsák mellett a szószokat és a zöldségeket is tartalmazza. 

  • WLB-tipp: Chilibuger (1600 Ft)

10/18

Bölcső

A XI. kerületben, a BME vonzáskörzetében találjuk a Bölcső nevű gasztropubot, ahová a kézműves magyar és cseh sörök könnyen bevonzzák a vendégeket, nem csak az egyetemről. Bár 2018 őszén pár száz méterrel arrébb költöztek, de a hangulat maradt, csak a tér és a kínálat nőtt meg. Az állandó étlapon fix ételeket találunk, de aggódalomra semmi ok, a hamburger megmaradt. Sőt, a híres „bölcsős bucit” még mindig ők maguk készítik.

Továbbra is itt kaphatjuk tehát a város egyik legfinomabb „nagyon házi” hamburgerét is – mi másra lenne szükség egy kellemesen eltöltött lyukas órához vagy a barátokkal való, munka utáni összeüléshez? 

  • WLB-tipp: Bölcső burger (1950 Ft)

11/18

Hambika-Burgerpoint

Majdnem 20 éve már, hogy Karalyos Gábor a Moszkva tér híres jelenetében kikukázza a hamburgeréből a csalamádét – és bár onnatól kezdve még jó sok időnek el kellett telnie, hogy a csalamádémentes hamburgerek átvegyék az uralmat, azóta is közmegegyezés tárgya, hogy a hamburgerbe nem kell csalamádé. Vagy igen. A „retró” burger azóta olyan marketing-hívószóvá avanzsált, mint a „kemencés pizza” a 2000-es években – csak éppen nagyon kevesen értenek hozzá, hogy a rendszerváltás kori kedves kis hamburger kezdeményeket tisztességesen reprodukálják. Az óbudai panelek árnyékában megbúvó Hambika-Burgerpoint viszont pontosan ilyen hely.

A 2014-ben megnyitott kis bódét elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek hiányzik a 80-as évek tisztességes hamburgereinek világa. Bár sem a bucit, sem a húst nem ők készítik, időt szánnak arra, hogy rendesen összerakják a szendvicset, és ne kerüljön bele semmi ízfokozós műanyag adalék. Hatalmas piros pont jár azért, hogy a vega verzióban nem kecskesajt vagy gomolya van, hanem grillezett zöldségek – padlizsán vagy cukkini – fetával. Aki a belvárosi high-end burgerekre gerjed, annak nem ez lesz a kedvenc burgerezője, de aki olcsón, jó minőségű, frissen készített nosztalgiahangulatra vágyik, az biztos hogy nagyon fogja szeretni. Ja, és nagy pacsi azért is, hogy ők nem kézműves, hanem házi hamburgert készítenek.  

  • WLB-tipp: HEJJ-Burger – naná, hogy csalamádéval (990 Ft)

12/18

Meatology Budapest

A Meatology kicsit kilóg a sorból, hiszen nem a hamburger van náluk fókuszban, de külön szekció van az étlapon a burgereknek, és nagyon profik a témában. A hely pedig – ahogy a nevéből is kikövetkeztethetjük – a húsról szól, mégis betettük őket a listába. A Bazilikával szemben lévő egység magyaros húsokat kínál fúziós köntösben alapesetben, de a burgereket is ugyanazzal a profizmussal állítják össze.

Bár kifejezetetten laktató, bátor darabokról van szó, mégis elsősorban azoknak ajánljuk a Meatology burgerjeit, akik hisznek abba, hogy a hamburger, mint műfaj már rég nem egy egyszerű street food, és egészen kifinomult, különleges darabokat is találhatunk belőlük. 

  • WLB-ajánlat: Tarjaburger (2900 Ft)

13/18

Buddies Burger - Kálvin (Bezárt)

Buddies története a Corvin negyedben kezdődött egy kis kiadóablakkal, 2015 végén. Zöldi-Tóth Balázs és Kasper Máté aztán innen költözött át szafots burgereivel a Magyar utcába, ahol már asztaloknál is vendégül tudták látni a törzsközönségből és újoncokból álló közönséget. A Buddies-ban kifejezetten hamburgerre szakosodtak, náluk nincs leves, lepény, hot dog, még desszert sem, csak a burgerek és egy-két olyan kiegészítő, ami nélkül csak jobb lesz az élmény – mint a sült krumpli vagy a hagymakarika vagy a coleslaw.

Az étlap pont annyira hosszú, hogy elhisszük, nem a szósz cserélgetésétől lesznek mások a különböző elnevezésű szendvicsek, viszont nincsenek is túlgondolva - szaftos, laktató, eredeti darabok jó alapanyagokból, két méretben. 

  • WLB-tipp: Ranch Buddy (1880 Ft)

14/18

Ray"Bá Street Food

Az óbudai Ray"Bá igazi nehézbombázó. A négy éve megnyitott hamburgerező étlapján több, mint 100-féle hamburgert kaphatunk, ami még akkor is nagyon nagy szám, ha hozzátesszük, hogy ebben benne vannak a csirkés a sertéshúsos és a vega változatok is. Ray"Bá nál már a kiadóablaknál látszik, hogy kicsit olyan, mintha Óbuda ezen a pár négyzetméteren Texassá vált volna – óriási burgerek, rengeteg variáció és sistergő vaslapok. A húst maguk készítik, az édeskés, puffancsszerű buci pedig egy cukrászdából kerül hozzájuk.

A marhúsos hamburgereknél a 10 dkg-s húspogácsát rejtő mini verziótól egészen a 60 dkg-s jetiig terjed a skála, ezen belül variálódnak még a választható feltétek. Az alap burgereket nehezebb megtalálni, de aki szívesen válogat a hamburgerébe kolozsvári szalonnát, habanerót, tükörtojást, chilis babot, extra tarját vagy sült kolbászt, az biztosan törzsvendég lesz itt. Hűvösben, esőben óvatosan - a bódéhoz tartozik ugyan egy fedett kiülős rész, de zimankó esetén inkább kérjük elvitelre. 

  • WLB-tipp: Kis Óbuda burger (1990 Ft)

15/18

BpBARbq

A BpBARbq – ahogy a neve is mutatja – nem hamburgerre specializálósott, de a smokerben készült, buciba tömködött koncok és a hamburger kart-karban öltve járó műfajnak minősül. És természetesen azért itt is találunk jó pár hamburgert. Aki pedig ismert Serényi Zsolt művészetét, az nagyjából el tudja képzelni, hogy milyen profi darabokra számíthat - tökéletes húsélmény, jó minőségű buci, roppanós bacon és friss zöldségek, savanyúságok.

Ha valami igazán durvára vágyunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki az ikonikus Monster burgerüket: a friss buciban a marhahúson kívül füstölt marhaszegy, bacon, savanyúkáposzta, zöldségek, fűszeres majonéz és sajt is „megbújik". 

  • WLB-tipp: Monster (3480 Ft)

16/18

Rock Burger Bár (Bezárt)

Az alapkoncepció és az „anyahajó” Balatonlellén nyílt 2016-ban, egy évvel később pedig a Nagymező utcába is megérkezett a rockrajongók burgerezője. A kicsit romkocsma, kicsit rockkocsma hangulatot árasztó Rock Burger Bárban a falakra kirakott relikviák mellett az étlap is visszavisz minket a rockzene hőskorába: az egyes szendvicsek ugyanis egy-egy legendás előadó nevét kapták.

A Rock Burger Bár tökéletes alapozásra, vagy nagyobb társaságnak – zajos, lüktető, de ugyanakkor otthonos kis helyről beszélünk. A burgerek pedig kreatívak, szaftosak, és mindegyikhez jár a krumpli és a káposztasali is! 

  • WLB-tipp: Red Hot Chili Peppers (2490 Ft)

17/18

Bamba Marha Burger Bár – Oktogon

Európa 5, a világ 13. legjobb burgerének választotta a BigSeven Travel magazin illetve olvasóközönsége 2019-ben a Bamba Marhát, így kétség sem férhet hozzá, hogy értenek a műfajhoz. A burgerbloggerből indult Jancsa Jani és csapata 2015 nyarán nyitotta meg az első Bamba Marhát az Oktogonon. Azóta 4 másik burgerezőt nyitottak a város különböző pontjain, ahol az alap hamburgerektől kezdve a vadulósabb darabokig mindent megtalálhatunk.