A Bródy Sándor utca egyik gyönyörű palotájában évek óta a város egyik legízlésesebb, legeredetibb butikhotelje található. Mostantól remek török brunchcsal várnak minket titkos belső kertjükben.

A Nemzeti Múzeum kertjére néző Brody House-ról mi is írtunk már korábban. Budapest egyik legeredetibb butikhotelje sok rendezvénynek ad otthont, de most újabb lehetőséget kaptunk arra, hogy bármikor betoppanjunk csodálatos belső kertjébe. A szálloda egyik fő jellegzetessége a nyitása óta, hogy különböző művészeti projekteket fogad be a szobáiba, melyeket azután a művészről neveznek el, így a szállodai szobák egyben privát kiállítótérként is funkcionálnak arra az időre, amíg benne lakunk. 

A The Garden Caféról már korábban is hallottunk, a Merve Ilgım Deprem által megálmodott projekt a Garden Studio & Café keretében egy showroomban felelt a török mezzékért és falatkákért. A kollab végül felbomlott, de Merve Garden Caféja május 1-től a Brody House-ban felel a jó falatokért. Külön érdekesség, hogy a Brody úgy tekint a Garden Caféra, mint önálló művészeti alkotásra, így aztán ők lettek a legújabb művészeti projekt, amit a Bródy Sándor utcai épületben megtekinthetünk, illetve megkóstolhatunk. 

Az all-day brunch gerincét a hagyományos török reggelik modernizált változata teszi ki. Bár itthon a brunchhelyek főleg az angolszász országok reggelijeit favorizálják, akik jártak már Törökországban, pontosan tudják, hogy a török reggeli mennyire sokszínű, finom, izgalmas műfaj – ráadásul nagyon illik a most annyira felkapott sharing plate koncepcióhoz. 

Az étlapot úgy rakták össze, hogy rajta legyenek a legnépszerűbb török reggelik, de a nap bármelyik szakaszában beülhessünk enni a szálloda éttermébe. A kínálatban találunk cilbirt (posírozott tojást fokhagymás joghurttal, kaporral, csilis vajjal, kovászos kenyérrel), ami az egyik legtipikusabb török reggeli, de ebédnek is simán beillik.

Van kétféle gözleme, az egyik vegán húsos, gombás, a másik pedig háromsajtos. A török konyha közkedvelt street foodja általában nehéz és zsíros, mint egy jó burek, de érezni, hogy a The Garden Cafe az autentikus ízek mellett figyel arra is, hogy a hagyományos török konyhánál kicsit könnyedebbek legyenek a fogások, így a szokásos zsíros élmény ez esetben elmarad, sőt, a kísérőnek kapott saláta és kapros joghurtkrém még könnyedebbé teszi őket. Az égei tálon pedig a vicces nevű pisi a főszereplő: egy olajban sült török kenyér, ami nagyon hasonlít a lángosra. Jó sok roppanós uborka és paradicsom, valamint két krém, egy sós, fermentált paprikakrém és egy édes házi kompót túróval kíséri. 

Ha valaki a klasszikusabb, nemzetközi irányba menne, akkor három különböző amerikai palacsintával – fehér és belga csokissal, valamint gyümölcsössel – vagy granolával is indíthatja a napot. 

A Garden Cafét egyébként a különleges reggeli mellett már csak azért is érdemes felkeresni, mert gyönyörű környezetben van. A vadszőlővel befuttatott belső udvar árnyas és hangulatos, igazi titkos kert, ahová annak ellenére sem hallatszik be a Kiskörút zaja, hogy alig száz méterre van tőle, a belső pedig egy nagyon ízléses, izgalmas, kortárs művészek alkotásaival tarkított, vibráló tér, ahol a reggelihez egy nagy adag művészetterápiát is kapunk.

ELÉRHETŐSÉGEK

The Garden Cafe – Brody House

Címkék