Ha meghalljuk azt a szót, hogy Zwack, rögtön az Unicum jut róla eszünkbe, nem véletlenül, hiszen hazánk nemzeti itala, receptjét hétpecsétes titok őrzi, és valódi hungarikum. Azonban az Unicum mellett a Zwacknak több ikonikus itala is van, köztük a tölgy- és gesztenyefa hordóban érlelt Lánchíd De Luxe Brandy, amely idén egy látványos koktélt inspirált. Must Róbert, az Urban Betyár bártendere igazi signature koktélkülönlegességet álmodott meg, amelyről pár kulisszatitkot el is árult nekünk.

A Lánchíd Brandy egyik különlegessége, hogy először 1949-ben került palackba, a Lánchíd építésének 100. évfordulója alkalmából, majd 70 év elteltével, 2019-ben megújulva tisztelgett a híd 170. születésnapja alkalmából. Budapest egyik legszebb hídja az elmúlt időszakban a felújítás kapcsán ismét középpontba került, így nem véletlenül került a Lánchíd Brandyből készült koktél az Urban Betyár különleges, néprajzi látványtárral egybekötött éttermének és bárjának itallapjára. A Lánchíd Brandy felhasználásával és Budapest jelképének ihletésével Must Róbert bártender készített signature koktélt.

Tölgy- és gesztenyehordóban érlelik a legjobb magyar brandyt

De kezdjük az alapoknál! Mit is jelent az, hogy brandy? Magyarul borpárlat, egy égetett szesz, amely szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készül, fahordóban érlelik és jellemzően étkezés után fogyasztják, leghíresebb fajtája pedig a francia konyak. A magyar brandy történetében a Lánchíd mérföldkőnek számít:

„A hagyomány és innováció jegyében újjáélesztett ital igazi különlegesség, amelynek alapját a 7 éves francia prémiumborpárlat adja. Hasonló prémiumminőségű brandy magyar gyártótól nincs a piacon, ez is emeli a Lánchíd jelentőségét” – tudjuk meg az italról.

A Lánchíd Brandy érdekessége, hogy magyar tölgy- és gesztenyefa hordókban érlelik, egyébként a Zwack 1790 óta készít érlelt italokat, így méltán mondhatjuk, hogy a hordós érlelés szakértői. A brandy gesztenyeméz- és teavirág illatával könnyed eleganciát sugall, csokoládés ízvilágát a háttérben vanília gazdagítja. Fogyasztása szobahőmérsékleten önmagában ajánlott, de készíthetünk belőle koktélokat, például Budapest Sour-t vagy Brandy Milkshake-et, az italok pontos receptjét itt lehet megtalálni.

Koktélozz az Urban Betyárban!

A Lánchíd Brandy inspirálta koktélkülönlegességgel vár ránk az Urban Betyár, Budapest ikonikus jelképe Must Róbertet, az étterem bártenderét is megihlette, és elkészítette a Sweet Temptation névre keresztelt signature koktélt.

„A long drink alapját a Lánchíd Brandy képezi, ehhez készítettem egy házi, karamellizált fügés, narancslikőrös redukciót, és friss kakukkfűvel tettem teljessé az italt. A füge tökéletesen illik a tölgy- és gesztenyehordóban érlelt brandy ízvilágához, a fügés redukció frissessége pedig teljesen egyedi ízvilágot kölcsönöz az italnak, és a vendégek körében is nagyon kedvelt” – mesélte nekünk Robi az ital kapcsán.

A bártender számára fontos, hogy lépést tartson a mai trendekkel, legyen szó alapanyagokról, textúrákról vagy elkészítési folyamatokról. A Betyárban a fantáziát szabadon engedve kísérletezhetnek, így házilag készített redukciók, nem mindennapi fűszerek és gyümölcsfúziók adják a koktélok alapjait, így az ízek mellett az italok megjelenésében is egyedülállót tudnak nyújtani a vendégeknek, ahogy ezt a Lánchíd Brandy felhasználásával készült Sweet Temptation koktél is mutatja.

Az Urban Betyárba itt tudtok asztalt foglalni, a Lánchíd De Luxe Brandyről pedig itt olvashattok bővebben.

(Borítókép: Csudai Sándor – We Love Budapest)

Címkék