Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

A IX. kerület nevét I. Ferenc uralkodóról kapta 1792-ben. Az 1838-as pesti nagy árvíz letarolta szinte az egész városrészt. A 19. század végén felgyorsult a kerület fejlődése, elsősorban az idetelepült malmoknak, vágóhidaknak, vásárcsarnokoknak, közraktáraknak köszönhetően. A millenniumi építkezésekre elkészült a Szabadság híd és a Ferenc körút is, ekkor élte a virágkorát a kerület2000-es évek óta egyre inkább a fejlődés jellemzi a területet. Ha múzeumba mennénk, a kerület számos lehetőséget kínál: Iparművészeti Múzeum, Ludwig Múzeum, József Attila Emlékhely, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Zwack MúzeumBibliamúzeum, Holokauszt Emlékközpont, Fradi Múzeum. Fontos épített örökség a kerületben a 127 éves Szabadság híd, a neoreneszánsz Fővámház (ma a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete), a Központi Vásárcsarnok, Budapest legnagyobb fedett piaca, a modernebb épületek közül pedig kiemelendő a Bálna, a Groupama Aréna és az MVM Dome.

A IX. kerület gasztronómiai szempontból meghatározó szereplő a fővárosban. Fontos egységek, többek között a Pizza Manufaktúra, a Black Cab Burger, a Paletta, az édesszájúaknak pedig a Nándori Cukrászda, a MAMO gelato, a Waffle & Love található itt, a mentes, paleo és vegán sütiket keresőknek pedig a Zabrakadabra a helye. Italozási lehetőség tekintetében is erős a felhozatal a kerületben, hogy csak a legnevesebb versenyzőket említsük: Élesztőház, Jedermann, Púder BárszínházBálna Terasz, Esetleg Bisztró, Fehér Nyúl Brewery & Taproom. Kávéért a Tamp and Pullban állunk meg. A kerület Kálvin térhez közeli kedvenceit ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A kerület legfontosabb útjai az Üllői út, a Ferenc körút, a Soroksári út, a Haller utca, a Mester utca, a Könyves Kálmán krt. és a Gyáli út. A kerületbe érkezhetünk metróval (M3, M4), villamossal (1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 6-os, ), HÉV-vel (H7) és busszal is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Shopping

Judapest Store

Az autentikusan a Kazinczy utcában található Judapest Store egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt.

új hely Gasztró

David's Kitchen

A belváros legújabb helyére, a David's Kitchenre mondhatjuk, hogy pékség, azonban az nem fedi le teljesen a valóságot. A Klauzál téri üzlet esetében az angol bakeshop sokkal inkább kifejezi azt, hogy itt a remek kovászos kenyerek és pékáruk mellett más is kapható.

Gasztró

Tantuni House

Aki a gíroszt szereti, az minden bizonnyal szeretni fogja a tantunit is, az autentikus török street foodot, amelynek Budapesten a Tantuni House az otthona.

Neked ajánlott

A