Október 16. és 20. között csupa izgalmas történés következik: csütörtökön nyílik a Claude Monet – The Immersive Experience című kiállítás, a dizájn és a művészetek pedig két visszatérő eseményen is a középpontba kerülnek. Továbbá filmnapokra, dizájnersétára, családi napra is elnézhettek, az elektronikus zenét kedvelőknek pedig a Berlinből érkező ausztrál Fantastic Man kötelező program!

Október 16., szerda

Múzeum+ A Galimbertik

Galimberti Sándor és felesége, Dénes Valéria a 20. századi modern magyar festészet meghatározó alakjai. A Nemzeti Galéria októberben nyílt kiállításán a két festőművész életművének eddigi legteljesebb bemutatását láthatjuk, melyet számos kísérőprogram színesít: október 16-án a Múzeum+ esten Barki Gergely művészettörténész kurátori előadásán és Juhász Anna rendhagyó tárlatvezetésén vehetünk részt, valamint további séták, koncertek és workshopok révén ismerhetjük meg a Galimbertik és kortársaik világát. (x)

További infók

Primanima 2024

Október 16. és 19. között a 12. kiadással jelentkezik a Primanima Fesztivál a legfrissebb nemzetközi és magyar diák-, diploma- és első filmekkel és a legmesteribb animációs rövidfilmekkel a budaörsi BABtérben és a Jókai Mór Művelődési Házban. A fiatal rendezők és a mesterfilmek versenye mellett a fesztivál idén is készül a Sziluettek versenyprogrammal, melynek tematikus szekcióiban éjszakába nyúlóan nézhetünk majd animációs dokumentumfilmeket, találkozhatunk kísérleti megközelítésekkel, különös vagy épp megosztó történetekkel és provokatív alkotásokkal is.

További infók

Október 17., csütörtök

Claude Monet: The Immersive Experience – kiállítás

A közelgő kiállításon Claude Monet lenyűgöző műalkotásait úgy csodálhatjuk meg, ahogy még soha azelőtt: a 360 fokos digitális kiállításon egyedülálló, 2000 m²-en kibontakozó hang- és fényjátékban lehet részünk.

Az impresszionista festészet legismertebb művei életre kelnek a kiállítóteremben, fénnyel és színekkel árasztanak el minden négyzetcentimétert, és teljesen körülölelik a látogatókat. A virtuális valóság eszközeivel a festő nyolc ikonikus műve, köztük a Pipacsmező,
a Szénakazal és a Nyár vége című alkotások mögötti inspirációt fedezhetjük fel. Egy kisebb kiállítóteremben a művész életéről, múzsáiról, szenvedéséről és sikereiről hallhatunk.

A kiállítás október 17-én nyílik és 2025 márciusáig lesz látható a BOK Csarnokban.

További infók

360 Design Budapest 2024

A 360 Design Budapest egy ingyenesen látogatható, regionális, innovatív dizájn- és iparművészeti kiállítás, amely a Magyar Divat & Design Ügynökség szervezésében idén ötödik alkalommal ünnepli a magyar kulturális és művészeti örökséget a kortárs dizájn eszközeivel. Október 15. és 20. között a Nyugati pályaudvar történelmi épületében mutatják be a formabontó, a fenntarthatóságot szem előtt tartó tárgyakat. A kiállítás, Bonta Gáspár kurálásával, kiemeli a helyi anyagok és technikák innovatív alkalmazását, és feszegeti a tervezők és a művészek közötti határokat. A hazai formatervezők és iparművészek alkotásai megmutatják, hogyan lehet feldobni olyan hétköznapi tárgyakat, mint a székek, az étkészletek vagy a bútorok.

További infók

Art Market Budapest 2024

Idén októberben ismét megnyitja kapuit Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, az Art Market Budapest. Az évente megrendezett, több tízezres látogatottságú kiállításon október 17. és 20. között közel 100 kiállító 30 különböző országból több mint 500 művész alkotásaival tölti meg a Millenáris területét.

A művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja között ugyancsak a Millenáris ad otthont Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának és az Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferenciának.

Az Art Market Budapest széles választékán belül az idei évben a szobrászat művészetét helyezi a figyelem középpontjába. A csoportos szoborkiállítás célja, hogy népszerűsítse a közterületek, a középületek művészeti tartalom bevonásával történő kialakítását, felruházását, ezáltal elősegítve a művészet mindennapi formában történő befogadását. (x)

További infók

Szlovén Filmnapok

Október 17. és 19. között három kortárs szlovén alkotást nézhetünk meg az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Szlovén Filmnapokon. Műsoron lesz Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a Megváltás kezdőknek című film, amelyet a kritikusok Bong Joon-ho dél-koreai filmrendező népszerű alkotásához, az Élősködőkhöz hasonlítanak. A fesztivál programjába szintén beválogatott Megfigyelés egy társadalmi drámával kevert, megtörtént eseten alapuló thriller, amely a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt. Bemutatják továbbá a Szarajevói Filmfesztiválon debütált, majd a legjobb dokumentumfilmért járó Vesna-díjjal elismert, A TEST című filmet is. A hagyományokhoz híven idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont az eseménynek.

További infók

Oh, to be an artist... – kiállítás

A Terike from Budapest kiállításán a ruhatárgyak, festmények, fotográfiák és más művészeti alkotások mögött meghúzódó, láthatatlan alkotói folyamat kap főszerepet. Hányféle vázlat, látványterv, szabásminta, hány elrontott prototípus, fáziskép és alulexponált fotó vezet a „tökéletes” műhöz? Milyen életszakaszokon megy át, hányféle formában létezik? A Nyolcésfél lakói saját gondolataikba, soklépcsős és sokórás munkafolyamatukba engednek betekintést, felmutatva ezáltal a máig túlmisztifikált és alulfizetett művészeti munka mögött húzódó realitást is.

A kiállítás október 18. és 20. között látogatható, a Budapest Design Week keretein belül.

További infók

Dizájnerséta a Margit-negyedben

A Margit-negyedben szerencsénkre egyre több olyan üzlet nyílik, ahol hazai alkotóktól és menő márkáktól vásárolhatunk egyedi termékeket, és akár még egy jót beszélgethetünk is a tulajdonosokkal. Október 17. és 19. között ismét dizájnersétára indulhatunk, hogy felfedezzük a környék újonnan nyílt helyeit, vagy betérjünk a már jól bevált üzleteinkbe. A séta térképére olyan nagy kedvenceink is felkerültek, mint a MUMU Műhelymúzeum, a NOS vagy a RUHA használtruha-üzlete, amely nemrégiben költözött át a negyedbe. A háromnapos eseményen akciókkal várnak minket, és ha meglátogatjuk az összes részt vevő helyszínt – és ezt a térképen gyűjtött matricákkal bizonyítjuk –, további izgalmas meglepetésekre is számíthatunk.

További infók

Október 18., péntek

Garden of Lights 2024

Idén újra fényekkel telik meg a több mint 250 éves Füvészkert. Október 18-tól a Garden of Lights csodálatos multimédia- és fénykiállításon a Hupikék törpikék szereplői elevenednek meg. A tavalyi kiállítás az Alice Csodaországban varázslatos világát keltette életre, 500 ezer energiatakarékos LED-izzó és több mint 20 ezer méternyi fényfüzér segítségével, hatalmas sikert aratva a magyar látogatók körében. Idén is hasonló látványvilágra számíthatunk, ezúttal azonban Törpapa, Hami, Tréfi, Törpilla, valamint Hókuszpók és Sziamiaú fényszobrai között bolyonghatunk.

További infók

Frida Kahlo fotógyűjteménye – Her Photos

Az idén 130. születésnapját ünneplő Mai Manó Ház egy vélhetően kiemelkedően nagy érdeklődésre számot tartó kiállítással zárja az évet. A várhatóan október második felében nyíló, Frida Kahlo – Her Photos című kiállítás több mint 200 fotón keresztül mutatja be a híres mexikói művész életének különböző korszakait, köztük olyan nevek munkáival, mint Brassaï, Lola Álvarez Bravo, Gisèle Freund, Nickolas Muray, Man Ray és Edward Weston.

A kiállítás október 18. és január 12. között látogatható.

További infók

Cabrio Grand Soft Opening Weekend

Izgalmas, új vendéglátóegység nyitja meg kapuit egy hangulatos soft opening hétvégével október 18-án és 19-én. A két nagy kedvencünk, a Bar Bizarre és a Mór24 összefogásából született, Cabrio névre keresztelt borbárt a Vitkovics Mihály utcában találjuk, ahol látványos fogásokkal és finom natúr borokkal várnak minket.

További infók

TAKO x The Principal′s Office

A TAKO bemutatja a The Principal′s Office-t, Budapest legújabb kávézókoncepcióját, amely eszpresszóalapú italok korai kínálatával érkezik. A PO egy gótikus-mediterrán kávézókoncepció, amely Los Angelesben inspirálódott, Firenzében formálódott és Budapesten valósult meg. Homonnai Varga Bálint és Tenner Benjámin specialty kávékat, házi péksüteményeket és PO-stílusú, eszpresszóalapú koktélokat szolgálnak fel a TAKO-ban október 17. és 19. között. Emellett visszatérnek a TAKO sós karamellás tacói is, és további meglepetések is várnak ránk a háromnapos eseményen.

További infók

Október 19., szombat

Redjet x Relaxterasz

Egy izgalmas, mégis pihentető élmény vár ránk a Kopaszin egész októberben, hétvégente: a Redjet extrémspeedboat-túráján a Duna hullámain száguldhatunk, garantált adrenalinlöketet kapva a város legszebb pontjai mentén. Az élményt a Relax Terasz teszi teljessé, ahol, miután kiélveztük a sebesség izgalmát, nyugodt, privát környezetben pezsgőfürdőzhetünk, szaunázhatunk, vagy egy pohár itallal a kezünkben a kényelmes napozóágyakon is megpihenhetünk. Ideális program baráti társaságok számára egy különleges hétvégi kikapcsolódáshoz. (x)

További infók

Családi nap a Gyermekvasúton

Október 19-én a budapesti Gyermekvasút játékos családi nappal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt a hűvösvölgyi végállomáson. Ezen az őszi hétvégén nem csak kirándulással érdemes összekötni a gyermekvasutazást, hiszen számos interaktív program is várja az érdeklődőket. Szombaton 10 és 16 óra között az állomás melletti fogadóparkban lesz ugrálóvár, KRESZ-pálya, kutyás bemutató, óriás társasjátékok és vásári játékok. A kicsik kipróbálhatják az arcfestést, az alkotóházat vagy a kezes-lábas játszóházat, ahol minden játékot pedálokkal kell meghajtani, mintha bicikliznének.

A vonatok szerelmeseit hajtánypálya, favasút és fenntartható terepasztal várja, a legkisebbek pedig beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig. A színpadon fellép a Majorka Színház és a Mesélő Bőrönd Társulat. A családi kvíz nyertesei vasúttal kapcsolatos ajándékokra számíthatnak.

További infók

BÓLÉ w/ Fantastic Man, Badaro, Manek, Tom Select

A Turbina idei szezonjának első házibulijára egyenesen Berlinből érkezik az ausztrál Fantastic Man, hogy a Kolorádó Fesztivál után a józsefvárosi underground komplexum nagytermét is táncra perdítse október 19-én. Szettjeiben a 90-es évek trance-zenéjét, a house-t, a klubzenét és az experimental hangzásokat ötvözi. Az est házigazdái a budapesti éjszaka jól ismert szereplői, Manek és Tom Select lesznek, előttük pedig Badaro eklektikus szettjével melegít be.

További infók

A középkori vár napja – Sárkányokkal repít vissza a középkorba a BTM Vármúzeum

Idén október 19-én rendezik meg A középkori vár napját a BTM Vármúzeumban. Hagyományosan minden év októberében egy napra megelevenednek, nyüzsgő élettel telnek meg a budai Vár terei. Ezúttal a királyi udvar, a lovagok és a sárkányok kerülnek előtérbe e jeles napon.

A főszerepet Luxemburgi Zsigmond kapja, ez pedig számtalan lehetőséget rejt magában az általa alapított Sárkány Lovagrendtől a világhírű gótikus szobrokig. Így mind a történelmünkkel ismerkedő turistákat, mind a lovagokért rajongó gyerekeket, mind pedig a szakembereket érdekes programokkal várja a rendezvény.

Lesz többek között látványos történelmi felvonulás, a rendezvényhez kapcsolódó pop-up kiállítás. Az igazi izgalmak azonban a múzeumon belül kezdődnek: tematikus tárlatvezetések a középkori terekben, lovagi ceremónia, szakmai előadások, sárkánykészítő workshopok, „műtárgysimogató”, valamint egy rendhagyó színházi előadás a gótikus szobrok között. (x)

További infók

Isolation Budapest 2024

A Liszt Ünnep és az Akvárium Klub által közösen életre hívott fesztivál, az Isolation Budapest harmadik évébe lépett. A filozófia nem változott, idén is a nemzetközi és a hazai zenei szcéna legizgalmasabb előadói lépnek színpadra október 19-én, ám a megelőző évekhez képest erőteljesebb felhozatalra számíthatunk: Budapestre érkezik Jake Bugg, a 2010-es évek egyik legkiemelkedőbb angol dalszerzője, Fela Kuti, az afrobeat úttörő egyéniségének legfiatalabb fia, Seun Kuti, aki édesapja zenekara, az Egypt 80 társaságában ad koncertet.

Zongora-ének-szólókoncerttel készül az egykoron David Bowie-t is a rajongói közt tudó Clap Your Hands Say Yeah. Nagy érdeklődésre számíthat az énekes Elias B. Rønnenfelt és a dobos Gabriel Ferrandini közös projektje is, ami igazi kuriózum, hiszen a kritikusok által is elismert dán Iceage énekese és Portugália egyik legsokszínűbb ütőhangszerese eddig csak egyetlen közös koncertet adott, azt is öt évvel ezelőtt.

További infók

Tóth Luca x Budapest Bagel

A Budapest Bagel budai üzlete új kiállításnak ad otthont, így a finom bagelek mellett Tóth Luca illusztrációi kerülnek a középpontba. Luca, aki animációs rendezőként és illusztrátorként is elismert, olyan filmfesztiválokon tűnt fel alkotásaival, mint Cannes és a Berlinale. A kiállításon szereplő műveit a karantén alatt és nem sokkal utána készítette. Ebben az időszakban leginkább az foglalkoztatta, mit jelent együtt, közösségben lenni, illetve egyszerre ki is szakadni abból. Ezek az érzések köszönnek vissza illusztrációin is, amelyeket október 19-től november 16-ig nézhetünk meg.

További infók

Október 20., vasárnap

Lizipot – Nyitott műhely napok

Október 19-én és 20-án a Lizipot Zászlós utcai műhelyébe bárki beleshet, aki szereti a különleges, kézzel készített kerámiákat. A kétnapos vásáron Rózsavölgyi Liza, a márka alapítója akár 30–50% kedvezménnyel árusítja ki kifutó termékeit, valamint minden olyan kerámiát, amely bár hibátlan állapotú, már nem illik bele a márka jelenlegi arculatába. A vásárt teakóstoló kíséri, miközben bepillanthatunk a kerámiakészítés kulisszái mögé.

További infók

FIKSZ Design Vásár 2024

Idén már második alkalommal rendezik meg a FIKSZ Design Vásárt, ahol iparművészektől vásárolhatunk egyedi alkotásokat október 19-én és 20-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A vásáron közel 70 kiállító vár minket, akiktől szabadon kérdezhetünk munkafolyamataikról és inspirációjukról. A kínálatban számos művészeti alkotás kap helyet, többek között egyedi porcelán-, kerámia-, üveg-, ékszer-, textil- és bőrmunkák, amelyek mind a kortárs dizájn szellemiségét tükrözik. Emellett hazai divattervezők legújabb kollekcióit is ezen az eseményen láthatjuk először.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Bódis Krisztián - We Love Budapest)

Címkék